»

Vojna v Ukrajini ogroža proizvodnjo neona, kar lahko ohromi proizvajalce čipov

Slo-Tech - Zaradi pomanjkanja čipov številni segmenti industrij že več mesecev ječijo, po začetku spopadov v Ukrajini pa se utegne situacija še zaostriti. Ukrajina in Rusija sta vodilni dobaviteljici neona in paladija, ki se uporabljata pri proizvodnji polprevodniških čipov. V Beli hiši so že v začetku meseca posvarili pred možnimi prekinitvami dobavnih verig, če bi izbruhnila vojna. Za zdaj težav še ni, a se lahko to hitro spremeni.

ZDA praktično ves neon uvozijo iz Ukrajine in Rusije. Dobava iz prve bi se lahko ustavila zaradi vojne in zapiranja tovarn, Rusija pa bi lahko v odgovoru na sankcije omejila izvoz. Neon nastaja kot stranski produkt pri proizvodnji jekla, tehnični neon pa potem Rusija izvaža v Ukrajino, kjer ga prečistijo za uporabo v polprevodniški industriji. Ko je Rusija leta 2014 anektirala Krim, je cena neona poskočila za 600 odstotkov. Neon je potreben v laserjih (ArF), ki se uporabljajo pri proizvodnji čipov.

Druga težava je paladij, kjer sta glavni proizvajalki Rusija in...

49 komentarjev

Virgin Hyperloop opušča prevoz potnikov

Financial Times - Podjetje Virgin Hyperloop, ki razvija metodo transporta po vakuumskih ceveh, je odpustilo skoraj polovico zaposlenih in se povsem preusmerilo v prevoz tovora (plačljiv vir, alternativa).

Pred skoraj desetimi leti je Elon Musk - najprej z omembo na eni od konferenc, nato pa še z objavo konceptnega dokumenta - sprožil obuditev ideje o transportu s kapsulami, ki bi potovale po cevi, iz katere bi bila izsesana večina zraka. Ker bi s tem odstranili dobršen del upora, naj bi takšne sorte vlaki lahko dosegali mnogo višje hitrosti od obstoječih. Zamisel, ki jo je Musk poimenoval Hyperloop, je sprva vzbudila mnogo zanimanja in dejavnosti, saj je na tej osnovi nastala kopica zagonskih podjetij, eksperimentalnih projektov in celo tekmovanj. Milijarder je idejo namreč odprl in SpaceX je zgradil zgolj nekaj preizkusnih zmogljivosti, nadaljnjo komercialno dejavnost pa prepustil drugim firmam. Med njimi je vidnejša ameriška Virgin Hyperloop (pred tem Hyperloop One), ki se lahko pohvali z...

16 komentarjev

Windows 10 in 11 ne pobrišeta uporabnikovih datotek

Slo-Tech - Nizozemski strokovnjak Rudy Ooms je ugotovil, zadnje verzije Windows 10 in Windows 11 vsebujejo hrošča, zaradi katerega se ob ponastavitvi računalnika osebni podatki uporabnikov ne pobrišejo. Windows vsebuje funkcijo Wipe, ki omogoča preprost izbris vseh uporabnikov podatkov in ponastavitev sistema, da je nared za novega uporabnika oziroma odprodajo. A izkazalo se je, da kljub uporabi te funkcije (Reset PC Remove Everything) v mapi Windows.old ostanejo stare uporabniške datoteke. Težava se pojavi tako pri lokalnem kakor pri oddaljenem brisanje.

Še bolj bizarno je dejstvo, da ne pomaga niti orodje za šifriranje diska Bitlocker. Četudi je imel uporabnik osebne datoteke šifrirane, po brisanju in ponovnem zagonu Bitlockerja ni več, uporabniške datoteke pa so še vedno v mapi Windows.old. Podobno velja tudi za datoteke v OneDrive, ki se sinhronizirajo iz oblaka. Ooms je sicer pripravil skripto za PowerShell, ki težavo odpravi, a hkrati Microsoft pozval, naj hrošča odpravi in zagotovi...

12 komentarjev

Zlato padalo direktorja Activisiona težko 15 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Po Microsoftovem prevzemu Activision Blizzard Kinga (ABK), za katerega bodo v Redmondu odšteli skoraj 69 milijard dolarjev, bo dosedanji izvršni direktor ABK bogato izskočil. Kontroverzni Bobby Kotick bo dobil 15 milijonov dolarjev odpravnine, če ga bodo na cesto poslali brez utemeljenega razloga. Če pa bo nadzorni odbor ocenil, da so se razmere v podjetju izboljšale, bi lahko poleti dobil še 22 milijonov dolarjev odpravnine v delnicah podjetja. Kotick ima sicer v lasti že za 619 milijonov dolarjev delnic podjetja po prevzemnem tečaju. Možno je tudi, da mu bodo pogodbo podaljšali za 12 mesecev - trenutna se mu izteče marca 2023.

Glavna težava v podjetju je toksična kultura, ki se je odražala v spolnem nadlegovanju, mobingu in neprimernem vedenju zaposlenih, zaradi česar je podjetje tudi toženo. Zaradi incidentov se je moral posloviti precejšen del vodilni zaposlenih, po neuradnih informacijah pa so bili prav ti škandali eden od razlogov, da je Microsoft sploh uspel kupiti ABK in...

6 komentarjev