»

Z vzpostavljenim stikom posijal žarek upanja za misijo Fobos-Grant

Zemeljska postaja v Perthu

ESA - Ruska misija Fobos-Grunt proti Marsu, v okviru katere bi morala raziskovalna sonda pristati na Marsovi luni Fobos, je bila po izstrelitvi 8. novembra že odpisana, sedaj pa je posijal žarek upanja. Pri izstrelitvi je namreč pravilno delovala le prva stopnja nosilne rakete Zenit-2SB, medtem ko se druga stopnja iz neznanih razlogov Fregat MDU (glavna pogonska enota, angl. main propulsion unit) ni sprožila, zato je plovil ostalo ujeto v nizki nestablni Zemljini orbiti. Plovilo je bilo gluho za ukaze z Zemlje, prav tako ni posredovalo nobenih podatkov...

16 komentarjev

V Južni Koreji mladoletnim prepovedano igranje spletnih iger ponoči

vir: CNN
CNN - Ta konec tedna je v Južni Koreji stopil v veljavo kontroverzni zakon, ki mladoletnim omejuje igranje spletnih iger ponoči. Tako imenovani Pepelkin zakon, ki je bil sprejet 29. aprila, uvaja šesturno obdobje ponoči, ko mlajšim od 16 let ne bo dovoljeno igrati večine spletnih iger. Igralci bodo lahko izbrali, ali se bo prepoved začela izvrševati ob polnoči, 1.00 ali 2.00 uri zjutraj, vsakokrat pa bo trajala šest ur. Omejitev zajema 19 najpriljubljenejših iger MMO, ki skupno obsegajo 79 odstotkov korejskega trga, med katerimi sta tudi v Koreji izjemno popularni Dungeon & Fighter in Dragon Nest.

Ukrep je izvedlo Ministrstvo za enakost spolov in družino, saj je prejelo veliko število pritožb...

91 komentarjev

ID objavil izvorno kodo Doom 3 pogona in to pod GPL 3

Doom 3 Vuvuzela mod verjetno ni več daleč.

vir: The Verge
The Verge - Po zaslugi zagnanosti Carmacka, Besseta in ostalih IDjevcev je izvorna koda za Doom 3 zdaj na voljo in to pod pristno copyleft licenco GPL v3. Priložili so še projektne datoteke za GNU/Linux (SCons), Okna (Visual Studio) in Mac (Xcode), tako da si lahko kodo ogledate, izgradite in predelate tudi sami.

Game data (mape, skini in vse ostalo) sicer ostajajo pod EULO, tako da bo za preigravanje predelav in osvežitev še vedno treba posedovati izvorno kopijo igre. Podoben dogovor je na voljo za številne znane starejše naslove, npr. EDUKE32, ki skupaj s podatki iz originalnega Duke Nukema 3D omogoča uživanje igre v višjih resolucijah.

Pri vsem skupaj je najbolj pomembno, da je koda izdana pod...

58 komentarjev