»

Nov članek -- Pogosto zastavljena vprašanja o računalniških napajalnikih

Slo-Tech - Premnogi se za napajalnik začno zanimati šele, ko jim začne delati preglavice. Ob tem se odpre plaz vprašanj, vsako deležno večih nasprotujočih si odgovorov. Kateri so pravi? Da ne boste po nepotrebnem iskali krivcev za nedelovanje na podlagi vonja po zažganem, vam vse, od delovanja do tega kako zvezati ventilator na 7 V, ponujamo na enem mestu. Veselo branje!

25 komentarjev

Internet in umetnost

Slo-Tech - Na Slo-Techu kraljujejo pretežno tehnološko obarvane računalniške novice, zato je za malce več barvitosti tule ena napoved predavanja o računalniški umetnosti.

V sredo, 24. novembra ob 21. uri, bo v klubu Daktari, Ljubljana (Krekov trg 7, zraven Lutkovnega gledališča) imel Jaka Železnikar predstavitev svojega umetniškega delovanja vezanega na medij interneta.

Malo neslotechovski slog, pa vendar: Gre predvsem za dela jezikovnega izraza, ki izhajajo, preizprašujejo in nadgrajujejo tradicije konceptualne umetnosti ter predvsem vizualne/konkretne poezije. Na Železnikarjevo delo je v veliki meri vplivalo tudi raziskovanje medija interneta. V korpusu svojih del je ustvaril široko paleto spojev jezikovnega izraza in informacijskih tehnologij, s tematikami, ki segajo od osebne, lirične izpovedi do družbenega aktivizma.

Več o Jaki, enemu najbolj vidnih spletnih umetnikov pri nas lahko preberete na njegovi domači strani jaka.org. Ker je veliko del on-line, si jih lahko seveda direktno...

26 komentarjev

Nič več anonimk z laserji

Yahoo News -
"Zanimivo je," je pripomnil Holmes, "da ima pisalni stroj toliko osebnosti kot človeška pisava. Čeprav so dokaj novi, dva med njimi nista enaka. Nekatere črke so bolj obrabljene, nekatere dobro prijemljejo le na eni strani. [...]"
Če ste mislili, da so moderni laserski tiskalniki to tegobo pošiljateljev anonimk odpravili, se motite. Na Yahooju poročajo, da so odkrili, da večina barvnih laserjev vsem izpisom doda prostemu očesu neviden zapis serijske številke tiskalnika. Peter Crean iz Xeroxa potrjuje, da njihovi tiskalniki, fotokopirni stroji in večfunkcijske naprave dodajo serijsko številko tiskalnika, sestavljeno iz rumenih pik, na vsako izpisano stran. Milimetrske pikice se pojavi skoraj v vsaki vrstici, skrite med natiskanimi besedami, tako da pokrijejo manj kot tisočinko strani. Zaradi kombinacije svetlo rumene in bele barve ter majhnosti so prostemu očesu nevidne, pojavijo pa se, če list osvetlimo s svetlobo modrih LED-diod in si ga ogledamo pod povečevalno lupo.

Pojavljajo...

15 komentarjev

MSN in Firefox

Slo-Tech - Microsoft je za namene promoviranja svojega iskalnika MSN, ki je del njegovega spletnega portala, naredil nekaj zaslonskih slik. Slike je poslal agenciji Asociated Press, na eni pa je mogoče opaziti, da je uporabil brskalnik FireFox: Kot poroča časopis NRG Maariv pa Microsoft to zanika, čeprav se na sliki na naslovni vrstici razločno vidi napis 'Mozilla Firefox', jasno pa so opazni tudi značilni Firefoxovi gumbi.

Zanimivo pa je tudi da je FireFox-ova a vrstica za iskanje nastavljena na ... Google.

44 komentarjev

Očetje Linuxa, PHP in MySQL proti programskim patentom

Slo-Tech - Po tem, ko je svojo podporo direktivi za patentiranje programja pred nekaj dnevi umaknila Poljska, so se znova povečale možnosti, da se direktivo ustrezno popravi, tako da bo patentiranje programja omejevala oziroma preprečila.

V tem duhu so se tudi trije verjetno najbolj znani evropski programerji odločili napisati skupno izjavo v kateri opozarjajo, da je direktiva "zavajajoča, nevarna in demokratično nelegitimna". Linus Torvalds (Linux), Michael Widenius (MySQL) in Rasmus Lerdorf (PHP) v javnem pismu opozarjajo, da je napočil skrajni čas, da Evropa ne zavozi svoje softverske industrije. Pet minut pred dvanajsto, saj bo eno najpomembnejših odločanj že konec tega tedna.

In Slovenija? Ah, slovenski urad za intelektualno lastnino še vedno avtistično trdi, da direktiva ne bo povzoročila možnosti patentiranja programske opreme (glej stran 3). Kljub temu da so na Poljskem enotni, da bo ta direktiva to omogočala (to trdijo tudi patentni pravniki velikih podjetij), kljub temu da je...

48 komentarjev