»

Odkrit način za vdor v Applove baterije

Slashdot - Charlie Miller, ki je poznan kot strokovnjak za računalniško varnost in se intenzivno ukvarja z Applovimi izdelki, je odkril način, kako z manipulacijo baterij zagosti uporabnikom Applovih prenosnih računalnikov. Baterije imajo namreč na sebi čipe, ki omogočajo pametno vedenje, komunikacijo z operacijskim sistemom ipd., a jih to hkrati napravi občutljive na napade.

Ugotovil je, da so baterije po končanem proizvodnem procesu v prenosnikih v tako imenovanem zapečatenem stanju. V tem stanju na njihove čipe ni mogoče kakorkoli vplivati. Z analizo popravkov, ki jih je Apple izdal za odpravo težav z baterijami, je Miller odkril štiribitno geslo, ki omogoča odklep baterije. V tem stanju je mogoče izvesti manjše spremembe na...

17 komentarjev

Oracle ekspresno pobrisal blog nekdanjega Sunovca, ki je govoril v prid Googlu

Malo nerodno je tožiti podjetje, ki si se mu še malo poprej iskreno zahvalil za zasluge pri razvoju svojega izdelka.

vir: CNet
CNet - Oracle je nedavno s svojih spletnih strani umaknil blog nekdanjega Sunovega izvršnega direktorja Jonnathana Schwarza, v katerem je slednji na veliko pozdravil prizadevanja Googla, RedHata in drugih pri popularizaciji Jave. V zapisu je posebej izpostaljen Googlov doprispevek v okviru Open Headset Alliance in prenosu svojih ključnih storitev - Mail in Maps - na mobilne naprave. Tovrstno stališče škodi Oraclovi trditvi (beri: tožbi), da je Google samovoljno in mimo licenčnih pogojev uporabil Oraclovo Javo v svoji mobilni platformi Android, zato so ga na hitro odstranili, potem ko ga je Google predlagal kot dokaz v svoj prid. Povezava na blog trenutno vrne stran 404, seveda pa zapisano ostaja na voljo na Intranet Archive-u.

Kot je že znano, je...

10 komentarjev

Lodsys razširil tožbo še na pet podjetij

BBC - Lodsys je razširil svojo tožbo zaradi kršitve patentov 7.620.565 in 7.222.078 še na pet podjetij. Gre za znamenita patenta, ki pokrivata nakup dobrin znotraj aplikacij (In-App Purchasing) in zaradi katerih je Lodsys že vložil tožbo zoper sedem razvijalcev aplikacij za iOS in Android. Apple se jim je kot lastnik App Stora postavil v bran kot stranski intervenient.

Sedaj je Lodsys vložil dopolnilo k tožbi, v katerem so dodali pet novih toženih strank. Po novem očitajo kršenje patentov tudi podjetjem Rovio, Square Enix, Electronic Arts (EA) in Take-Two Interactive Software ter Atariju. Rovio je poznan kot razvijalec znane mobilne igre Angry Birds, ki je bila prodana že v več kot 300 milijonih izvodov in ki domnevno tudi krši patente. Take-Two je poznan kot...

4 komentarji

Apple kupuje Hulu?

Bloomberg - Po napovedih Bloomberga naj bi bil Apple sredi pogovorov o prevzemu podjetja Hulu, znanega po istoimenski storitvi, ki ponuja video na zahtevo. Applov iTunes že dlje časa prodaja in oddaja filme in nadaljevanke, medtem ko Hulu z oglasi opremljene pretočne vsebine ponuja brezplačno ali v zameno za naročnino. Predstavniki obeh podjetij molčijo, vendar je po mnenju analitikov razširjena ponudba videa del Applove prihodnosti, zato priporočajo nakup delnic. Apple sicer ni znan po večjih prevzemih, saj je najdražji nakup izvedel davnega leta 1996, ko je za 400 milijonov dolarjev prvzem NeXT Software Steva Jobsa. Poznavalci medtem napovedujejo prevzemno ponudbo za Hulu v višini vsaj 2 milijard dolarjev.

0 komentarjev

Nokia tone tudi na Kitajskem

Kitajska bo prihodnjo pomlad imela 1 milijardo uporabnikov mobilnih telefonov (dober posel za ponudnike retencije prometnih podatkov).

vir: Bloomberg
Bloomberg - Finski mobilni velikan Nokia je nedavno objavil precej porazne poslovne razultate za pomladno četrtletje, znatne težave pa doživlja tudi na tradicionalno močnem Kitajskem trgu. Kot poroča Bloomberg, konkurenca pritiska z obeh strani - od zgoraj Apple, od spodaj pa številni proizvajalci Android telefonov, ki so ceno potisnili že pod 100€ na kos.

Apple, ki se po svojih besedah "zgolj spogleduje s Kitajskim trgom", je v zadnjih treh mesecih tam ustvaril 3.8 milijarde prihodkov, kar je skoraj slaba polovica vseh Nokiinih prihodkov na vseh trgih v istem razdobju (9.3 mrd). K temu je potem treba prišteti še obsežni sivi trg, vključno s kopijami njihovih značilnih trgovin.

Na drugi strani je Android, ki za razliko od še...

37 komentarjev

Nov preobrat v tožbi RIAA proti Jammie Thomas-Rasset

Jammie Thomas-Rasset

vir: CNet
CNet - Najbolj znan primer zaradi kršenja avtorskih pravic v ZDA je dobil nov preobrat. Gre seveda za znamenito tožbo cehovske organizacije RIAA zoper Minnesotčanko Jammie Thomas-Rasset, ki je bila obtožena in obsojena nelegalnega prenosa 24 skladb z interneta. Po več tožbah, pritožbah in razsodbah, ki so višino prisojene odškodnine postavljala na različne zneske od nekaj tisoč do nekaj milijonov dolarjev, je sedaj sodišče prisojeno odškodnino občutno porezalo na 54.000 dolarjev.

Spomnimo, leta 2009 je bila na drugem postopku (prvi je bil dve leti poprej razveljavljen zaradi procesne napake)...

111 komentarjev

MWC s spremembami ostaja v Barceloni

Novo prizorišče MWC

Heise - Ko se je letos februarja zaključil najpomembnejši sejem mobilnih naprav Mobile World Congress v Barceloni, je ostalo odprto vprašanje, kod bo MWC v prihodnjih letih. Leta 2012 bo zagotovo še v Barceloni, kot je bilo to v navadi od leta 2006, ko se je MWC tja preselil iz Cannesa, nato pa se pogodba izteče. Od leta 2013 naprej so se poleg Barcelone za organizacijo potegovali še München, Köln, Amsterdam, Milano in Pariz. Vsakoletni prireditelj GSM Association je med finalisti Parizom, Milanom, Münchnom in Barcelono izbral slednjo kot gostitelja MWC vse do leta 2018. Ker pa je GSM Association podpisal novo pogodbo in ne podaljšal stare, se od leta 2013 obeta nekaj sprememb.

Prihodnje leto bo MWC še zadnjikrat potekal na standardni lokaciji Fira de...

0 komentarjev