»

Izkorišča se nezakrpana ranljivost v Windows 10

Slo-Tech - V Windows 10 so odkrili novo ranljivost, ki ima po Microsoftovi lestvici najvišjo stopnjo resnosti ("kritično") in še ni zakrpana. Težava tiči v Adobe Type Manager Library (atmfd.dl) in jo lahko napadalec izkoristi, če uporabnik zlonamerno pripravljen dokument odpre ali si ga že predogleda v Windows Preview. Omenjena knjžnica se uporablja za izris pisav PostScript Type 1 v Windows.

Z zlorabo te ranljivost lahko napadalec na sistemu oddaljeno požene zlonamerno kodo. Gre za dve luknji, ki omogočata RCE (remote code execution). Omenjena ranljivost se v praksi že izrablja, dasiravno v omejenem obsegu, je dejal Microsoft. Podrobnosti o tem, kdo in kako jo izkorišča, niso razkrili. Ogrožen je tudi Windows 7, ki pa ni več podprt za domače uporabnike. Popravek, ki bo na voljo v naslednjem ciklu (drugi torek v mesecu), bodo tako dobili le naročniki razširjene podpore, za Windows 10 pa vsi.

Do tedaj lahko onesposobimo
Preview Pane in Details Pane v Raziskovalcu, izključimo storitev...

20 komentarjev

Američani združili znanje in računski potencial proti koronavirusu

Slo-Tech - Ameriško ministrstvo za energetiko je skupaj z IBM ustanovilo javno-zasebni konzorcij, ki naj bi raziskovalnim inštitucijam zagotovil računsko moč za preiskave na področju virusa Covid-19. Ker je novico na dopoldanski novinarski konferenci razglasil predsednik Donald Trump, se je njegov opis projekta glasil nekoliko bolj slikovito: "Da spustimo z vajeti moč ameriških superračunalnikov!" Kot so potem nekoliko bolj vsebinsko pojasnili pri IBM, bo znanstvenikom na voljo 16 sistemov, s 775.000 procesorskimi jedri in 34.000 grafičnimi procesorji, ki bodo v seštevku zmogli 330 petaflopov računske moči. Ta bo namenjena za različne projekte na področju epidemiologije, bioinformatike in molekularnega modeliranja.

Konzorciju so se že pridružila nekatera druga ameriška podjetja, denimo Google, Hewlett Packard Enterprise, Amazon in Microsoft ter številne akademske inštitucije, kot so MIT, Oak Ridge National Laboratory in NASA. Zainteresirane znanstvene inštitucije se lahko za sodelovanje...

27 komentarjev

Včerajšnji potres za nekaj časa prekinil internetne povezave v delu Zagreba

Jutarnji list - Internet ima sicer po naravi redundanco, a ga lahko motnje na vozliščih vseeno za nekaj časa onesposobijo. Včerajšnji potres v Zagrebu je povzročil tudi izbruh požara v enem izmed vozlišč Hrvatskega Telekoma na Draškovićevi ulici. Ta je poškodoval nekaj opreme, vso pa so morali pred posredovanjem gasilcev, ki so sicer hitro posredovali in požar pogasili, izključiti. Zaradi tega je bil včeraj v delu Zagreba moten dostop do interneta. Težave so imeli tudi s fiksnimi telefonskimi priključki, ponekod pa tako ali tako ni bilo električne energije.

Medtem je mobilno omrežje delovalo normalno in zagotavljalo glasovne in podatkovne povezave. Zaradi požara se je povečal glasovni prometa na omrežju A1, a to težav ni povzročilo. Tudi Tele2 je zaznal povečan promet, a so ga uspeli prenesti. Danes naj bi internetne povezave že delovale normalno.

33 komentarjev