»

Odisej je prvi zasebni pristajalnik na Mesecu

NASA - Pristajalniku Odysseus, ameriške družbe Intuitive Machines, je v petek zgodaj zjutraj po našem času uspelo varno pristati na Luni, s čimer gre za prvi takšen podvig kakšnega zasebnega podjetja in hkrati prvi ameriški pristanek po letu 1972.

Naš največji naravni satelit je v zadnjem času zares oblegan - in vse več takšnih odprav naposled beleži uspehe. Po tem ko je Japoncem prejšnji mesec uspelo pristati kot peti državi po vrsti, smo končno dočakali tudi tako želeni prvi mehak spust zasebnega podjetja. To je uspelo družbi Intuitive Machines iz Houstona, in sicer s pristajalnikom razreda Nova-C, poimenovanim IM-1 Odysseus. Ta je proti Mesecu na raketi Falcon 9 poletel pred dobrim tednom in na poti posnel tudi kopico markantnih fotografij. V 3 metre dolgem valju premera 2 metrov je med drugim tudi umetniška instalacija Jeffa Koonsa v obliki 125 mini skulptur Lune, predvsem pa 6 Nasinih inženirskih eksperimentov v vrednosti slabih 120 milijonov dolarjev, ki so pravzaprav jedro...

12 komentarjev

Nvidia presegla dva bilijona

Slo-Tech - Nvidiina delnica je danes med trgovanjem dosegla vrednost 820 dolarjev, s čimer je bilo podjetje vredno več kot dva bilijona dolarjev. Dosežek je posledica finančnega poročila, ki so ga objavili v sredo, zato je odtlej delnica poletela še za skoraj sedem odstotkov. V minulem četrtletju so se namreč povišali prihodki in dobiček.

V zadnjih treh mesecih je Nvidia ustvarila 22,1 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 22 odstotkov več kot četrtletje pred tem in kar 265 odstotkov več kot leto pred tem. Levji delež je odpadel na enoto za podatkovne centre, ki je zabeležila 409-odstotno letno rast in pristala pri 18,4 milijardah. V celotnem fiskalnem letu 2024, ki se je končalo 28. januarja 2024, so ustvarili 60,9 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 126 odstotkov več kot leta 2023. Čisti dobiček v minulih treh mesecih je znašal 12,2 milijarde dolarjev, v celotnem letu pa 29,8 milijarde dolarjev. To je 581 odstotkov več kot leta 2023! V prvem kvartalu fiskalnega leta 2025, ki teče trenutno,...

8 komentarjev

Jutri bo FriLAN

Slo-Tech - Na Fakulteti za računalništvo in informatiko bo jutri, v soboto 24. 2. 2024 FRI Lan party.

Dogodek se bo začel ob 12:00 in bo potekal do jutranjih nedeljskih ur. Vstopnice so brezplačne in so na voljo na fienta.com/fri-lan-party.

Na dogodku boste lahko igrali karkoli hočete! Za tiste, ki imate tekmovalni duh, se bo odvijal tudi turnir v igrah Counter Strike 2 in League of Legends, na turnir pa se je potrebno prijaviti pred dogodkom.

Za malo sprostitve med igranjem se bosta odvajali tudi dve stranski aktivnosti - na Retro Rok's Renew bodo razstavljene retro igre in konzole, na Red Bullovem Formula simulatorju pa se lahko pomerite s soudeleženci. V večernih urah bodo naročene tudi pice, med dogodkom pa bo poskrbljeno za pijačo.

Več informacij je na voljo na frilan.si.

12 komentarjev

Delavnica obratnega inženiringa Android Reversing

Slo-Tech - Društvo DragonSec SI pripravlja izobraževalno delavnico na temo obratnega inženiringa Android aplikacij oz. Android Reversing, ki bo potekala v treh zaporednih delih.

Delavnica bo potekala 29. februar, 14. marec in 28. marec, oz. vsak drugi četrtek med 17h in 20h, začenši z 29. februarjem. Delavnica bo v predavalnici 22 na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Miha Frangež iz društva DragonSec SI bo podrobno razložil postopek obratnega inženiringa Android aplikacij. Prva delavnica bo osredotočena na analizo omrežnega prometa mobilnih aplikacij, druga na statično analizo Android programov ter zadnja na dinamično analizo programov s pomočjo orodja Frida.

Udeležba dogodka je brezplačna, je pa potrebna prijava na strani dogodka.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na events@dragonsec.si.

6 komentarjev