»

Microsoft in "Lindows" spravljena

PC Linux Online - Microsoft in Lindows.com (današnji Linspire) sta z dogovorom končala več mesecev trajajoče nesporazume glede imena Lindows. Lindows bo po celem svetu zamenjal svoje ime z Linspire, svoje izdelke s starim imenom pa mora umakniti s trga do 14. septembra letos. Microsoft bo v zameno moral plačati 20 milijonov zelencev, v last pa bo dobil tudi domene lindows.org, lincdowsos.com in druge. Klik!

Pred kratkim je Linspire, ki si je v skupnosti uporabnikov Linuxa močno popravil ugled, predstavil PhoneGaim. Gre za prvi odjemalec za Linux, ki omogoča klepet po različnih protokolih (ICQ, IRC, AIM, Yahoo!, MSN ...) in odslej omogoča tudi zvočno komunikacijo s pomočjo VoIP. Klik!

6 komentarjev

Doom 3 za Mac OS X in Linux

PC Linux Online -
I have a Mac. Am I screwed? I wanna play too! No, your fine. id Software has stated that DOOM 3 will be released for Linux and Mac OS X as well.
Kot navaja Planet Doom, je zdaj tudi uradno jasno, da bo Doom 3 na voljo za Linux in Mac OS X. Quake, Unreal Tournament, Doom in še kaj so zdaj že precej dobri argumenti proti oporekanjem, da Linux in igrače ne grejo skupaj.

V aktivnem razvoju pa je tudi strateška igra Globulation 2 za Linux, izdana pod licenco GNU GPL. Globulation je nekakšna mešanica med igrama Star Craft in SimCity, razvijalci pa se soočajo s pomanjkanjem sodelavcev. Zato iščejo nove programerje za optimizacijo kode, pa tudi pomagači pri pisanju dokumentacije niso nič manj zaželjeni. Klik!

29 komentarjev

Pestro pri namiznih okoljih

Slo-Tech - Kmalu lahko pričakujemo novo stabilno različico namiznega okolja KDE, saj je izšla že druga beta-različica KDE 3.3 (uradno šele jutri). Za neučakane je na voljo pregled različice Beta 1, prenesete pa si lahko tudi distribucijo OnebaseGo-2.0, ki že vsebuje KDE 3.3 Beta 1. Seveda je to tudi ravno pravšnji čas, da se lotimo prevajanja.

Zelo živo pa je dogajanje tudi na drugi strani reke, pa ne le zato ker je nova spletna stran user instinct v enem izmed prvih člankov pod drobnogled vzela prav Gnome 2.6. Ali Akcaagac se je namreč lotil projekta GoneME, ki želi popeljati Gnome v drugo smer in ga bolj približati navadnim uporabnikom.

Medtem ko se paradani namizni okolji za Linux grebeta za primat, pa se nekateri sprašujejo, kdaj bosta okolji dosegli skupno podobo, tako da uporabnik ne bo zmeden, ko bo ime opravka z aplikacijami, ki uporabljajo Gtk+ in Qt.

17 komentarjev

Obletnica pristanka na Luni in še česa

Slo-Tech - Včeraj je minilo 35 let, odkar je prvi človek pohodil Luno. Misija se je začela 16. julija 1969, ko so Neil Armstrong, Michael Collins in Buzz Aldrin zapustili Zemljo. 20. julija je Armstrong postal prvi človek, ki se je sprehodil po Luni, sledil mu je Aldrin, Collins pa je ostal v orbiti nad Luno. Astronavti so se varno vrnili na Zemljo štiri dni za tem. Klik!

Obletnica pristanka na Luni je gotovo bolj odmevna, še bolj aktualen pa je morda pristanek plovila Viking 1 na Marsu, ki se je prav tako zgodil na včerajšnji dan, leta 1975. Viking 1 je kmalu za tem na Zemljo poslal slike površja Marsa, ki še danes velja za enega izmed planetov našega osončja, na katerem bi lahko bilo življenje. Klik!

In še ena obletnica: včeraj je minilo 60 let od neuspešnega poskusa atentata na Adolfa Hitlerja. Klik!

Da pa ne bi govorili samo o včerajšnjem dnevu, še današnja obletnica: leta 1970 je po 11. letih gradnje bil dograjen Asuanski jez, kot poslednica dogovora Egipta in Sudana o skupnem...

52 komentarjev

Nov absurd uradnikov za intelektualno lastnino?

Slo-Tech - Slovenski Urad za intelektualno lastnino je 18. marca 2004 tržnemu inšpektoratu podal mnenje o presnemavanju glasbenih CD-jev, ki jih TV in radijske hiše originalno posedujejo. Kot namreč vemo, omenjene ustanove (predvsem radijske postaje) glasbene nosilce presnamejo na trdi disk, saj jim to omogoča enostavnejše iskanje in predvajanje pesmi.

Vendar pa je mnenje Urada za intelektualno lastnino, da to ni zakonito. Po njihovem mnenju shranitev dela v digitalni obliki na elektronskem nosilcu pomeni reproduciranje, zato bi vsakdo, ki želi glasbo iz legalno kupljenega CD-ja presneti na disk, potreboval dovoljenje avtorja oziroma založbe.

Izjema je sicer določena v 50. členu ZASP, vendar se nanaša le na privatno in drugo lastno reproduciranje fizičnih oseb in javnih arhivov, javnih knjižnic ter izobraževalnih in znanstvenih ustanov. Po mnenju Urada, pa radijske in TV ustanove ne spadajo v te kategorije, kar pomeni, da svojih legalno kupljenih CD-jev ne smejo presnemavati.

Če bo mnenje...

18 komentarjev