»

Serious Sam kot test

Tech Extreme - Že kar nekaj časa sta za test grafičnih karic obstajala dva programa: 3D Mark in pa Quake 3 Arena. V zadnjem času pa je postala popularna tudi igra naših južnih bratov (CroTeama), Serious Sam. V njej obstajata dva testa. Prvega, ki vam pove zapolnitvene zmožnosti vaše grafične kartice, zaženete v konzoli z ukazom /benchmark () . Drugi pa je podoben Quakeovemu timedemu, ki ga prav tako zaženete v konzoli z ukazom /dem_bprofile=1 in zatem poženete enega od demotov. Za primerjavo vam povem, da jaz s P3 800, 384MB pomnilnika in Herculesovim Geforcem 2 Pro v Windowsih 2000 pri ločljivosti 1024×786 z vsemi nastavitvami na high v prvem demu dobim povprečno 45 slik na sekundo. Celoten članek o testiranju s Serios Samom, ki je zelo dobra igra, lahko preberte tukaj, opis same igre, njenih novosti, prednosti in uporabljenih tehnologij ter efektov pa prav tako najdete na TechExtremu.

9 komentarjev

Učinkovitost Blue Orba

Overclockers Australia - Vse se je začelo, ko je neki avstralski overclocker zamenjal matično ploščo za Asusovo A7V133. Odločil se je za namestitev Blue Orba na Northbirdge, da bi izboljšal hlajenje. Prvi šok je doživel, ko je odstranil originalni hladilnik, ker pod njem ni bilo termalne paste ("Shame" on you, ASUS!). Potem človek jezno vzame termalno pasto in namesti Blue Orba. Ko poskuša namestiti WinME se mu računalnik sesuje. Z Windowsi 98 je bilo malo bolje, a je po dveh dnevih ponovnih zagonov obupal in se odločil, da bo matično ploščo odnesel nazaj, ker je očitno pokvarjena. Vse pa mu je bilo jasno, ko je odstranil Blue Orba, saj je bil ta po robovih spraskan. Zato se je odpravil po brusni papir in pobrusil Blue Orba in moram vam reči, da je ta hladilnik ZELO konkaven (upognjen navznoter). Začuda je po tej modifikaciji vse delovalo (Shame on you, Thermaltake!). Iz tega članka se lahko naučimo, da termalna pasti niti ni tako pomembna, kot pa direkten stik hladilnika s čipom, saj je z originalnim...

10 komentarjev

Xbox s podporo Dolbyu

Gamer's Depot - Dolby Laboratories so uradno potrdili implentacijo njihove tehnologije v Microsoftov Xbox. To pomeni, da bodo igre narejene ali prirejene za Xbox podpirale Dolby Digital 5.1.

Popravek k novici (23:36): Lord Febo in matevzm sta me opozorila, da bo Dolby Digital pri Xboxu uporabljen le za predvajanje zvoka in ne za "ustvarjanje" le tega. Hvala.

2 komentarja

Nvidia zakjlučila nakup 3dfxa

več strani - Vse se je začelo z Nvidinem čipom GeForce in njegovim naslednikom GeForcom 2 v vseh možnih verzijah. Ta dva čipa sta Nvidi prinesla dovolj dobička, da je lahko 15. decembra začela z nakupom svojega, nekoč največjega rivala 3dfxa. Nakup je v gotovini stal 55 milijonov dolarjev in se je po vseh formalnostih zaključil predvčerajšnim, 19. aprila. To je bilo, kaj pa bo v prihodnosti z vojno med proizvajalci grafičnih čipovij, pa bomo še videli. Zaenkrat so v igri Nvidia, STM, ATi in pogojno Matrox.

7 komentarjev