»

Microsoftov patent za nadzor delavcev na delovnem mestu

Times Online - Microsoft je pred letom in pol vložil zahtevo za patent, v katerem opisujejo delovanje sistema za nadzorovanje delavcev na njihovem delovnem mestu. A tu ne gre za običajno nadzorovanje njihove spletne zgodovine in pošte, česar so preko Luže že navajeni, njihov sistem bi v pravem Orwellovskem stilu nadzoroval delavca z vrsto brezžičnih senzorjev, ki bi med drugim nadzorovali srčni utrip, obrazno mimiko, telesno temperaturo, možganske signale, krvni pritisk, telesne gibe, itd. Na podlagi teh meritev bi nato sistem lahko določil kdaj je delavec pod stresom ali nezadovoljen in vodstvu dal vedeti da potrebuje pomoč ter kakšno vzpodbudno besedo.

Sindikati in organizacije za zaščito delavskih pravic in zasebnosti seveda nad to idejo niso preveč navdušeni. Če je takšen sistem morda upravičen za gasilce, pilote in nekatere ostale tvegane poklice, pa vsekakor ni primeren za pisarniške delavce, pri katerih metabolizem in življenski znaki niti slučajno niso šefova stvar. Patent sicer še ni...

23 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Oddaja Resnična resničnost se bo drugič letos zavrtela v novem, večernem terminu. Ob 22:15 si jo boste lahko ogledali na drugem programu TV Slovenija.

Skozi oddajo se bomo podali na malce drugačna področja računalništva – raziskali bomo, kako se visoka tehnologija uporablja v znanosti. Ogledali si bomo, kako poteka delo s superračunalniki, kako si »superračunalnik« sestavimo sami doma, kakšne prednosti nam bo v prihodnje ponujala nanotehnologija, kakšne metode dela z računalniki uporabljajo v biotehnologiji in medicini ter kako uporabljamo računalnike pri preprečevanju in raziskovanju kriminala. Seveda ne bodo manjkale novosti iz sveta iger, v novicah pa bodo prikazani utrinki iz sejma CES, ki se je v začetku leta odvijal v Las Vegasu.

Vabljeni k ogledu!

Oddajo si lahko po predvajanju vsi, ki v ponedeljek zvečer nimate časa, seveda ogledate tudi v arhivu TV Slovenija.

10 komentarjev

14-letnik na Poljskem preusmerjal tramvaje s TV daljincem

Telegraph News - Kot poroča britanski Telegraph, je 14-letnik v poljskem mestu Lodz ugotovil, da je mogoče lokalne tramvaje krmiliti s pomočjo predelanega TV daljinca.

Steve Bellovin iz Columbia University na svojem blogu piše, da je signalni sistem za krmiljenje tračnic zelo verjetno uporabljal IR signale, ki jih je mladenič očitno dekodiral, predelal daljinski TV upravljalnik in se pričel igrati s tramvaji.

IR signale sicer za upravljanje s prometno signalizacijo uporabljajo v številnih delih sveta. V nekaterih državah vozila na nujni vožnji uporabljajo napravo MIRT (Mobile Infrared Transmitter), s pomočjo katere vklapljajo zeleno luč na semaforju (na internetu se najdejo tudi načrti za izgradnjo lastne MIRT naprave).

Posledica igre so bile iztiritve štirih tramvajev, ranjenih pa je bilo 12 ljudi.

Opravičilo: novica je pomotoma govorila o vlakih. V resnici gre za tramvaje.

65 komentarjev