»

Zanimiv hladilnik

vir: HardOCP
HardOCP - Na HardOCPju sem zasledili slikico precej zanimivega hladilnika, ki so ga našli na Akibi. Zadevica ni podobna ničemur, kar bi poznal, moram pa priznati da izgleda precej dobro. Hladilnik daje vtis velike masivnosti in hladilne sposobnosti, čeprav je na videz tako ali tako nemogoče oceniti njegove sposobnosti. Kakorkoli, bom poskusil izvedeti kaj več in če mi bo uspelo, vas bom obvestil.

2 komentarja

Slovarček

DaPCWIZ's Domain - Na DaPCWIZ's Domain strani (huh... l33t ime ) so objavili zanimiv moderski slovarček. Moram priznati, da o nečem podobnem že dalj časa razmišljamo tudi na Slo-Techu ampak nekako ne najdemo časa. No, stvarca je več kot uporabna za vse nadebudne moderje, ki še ne poznajo vseh naprednih izrazov, kot Dremel, Blowhole in podobne. Poleg tega so vsako besedo opremili še s sliko, da boste ja vedeli o čem se gre. Priporočen ogled .

0 komentarjev

10 procesorskih obeskov za ključe

Extreme Overclocking - Ponavadi raznih nagradnih iger, ki jih izvajajo tuje hardverske strani ne objavljamo, toda ta je res nekaj posebnega. Na Extreme Overclocking so v roke dobili kar 10 skurjenih procesorjev in jih vse predelali v obeske za ključe. Imajo kar 8 skurjenih Athlonov, enega Pentiuma3 in enega Celerona2. Pogoj za sodelovanje v nagradni igri je vključitev in sodelovanje v njihovem Forumu. No, če vas zanima več, jih kar obiščite.

7 komentarjev

Utišanje računala

Tweak3D - Če spadate med ljudi, ki jih moti nenehen šum ventilatorjev, potem je najnovejši članek na Tweak3D kot nalašč za vas. Ljudeki so se razpisali ravno o metodah za utišanje prekleto glasnih overclockanih računalnikov in moram priznati, da so opravili solidno delo. za razliko od drugih člankov podobne sorte boste v Tweak3Djevem celo našli nekaj uporabnih nasvetov. Tukaj!

3 komentarji

Herculesov GeForce2 MX Ultra

Riva Station - Ok, MXa Ultre verjetno nikoli ne bo, toda nova Herculesova kartica je verjetno najbližje temu nazivu. Gre namreč za GeForce2 MX kartico s kar 64MB pomnilnika. Pomnilnik na kartici bo že tovarniško deloval pri 200MHz, tako da bo šlo za najhitrejšo kartico na tržišču. Koliko je izdelava take kartice sploh smiselna je vprašanje, mogoče celo še bolj kot vprašanje kdo za vraga bi to sploh kupil. Kljub privlačnim specifikacijam seje treba zavedati, da trenutno ni igre, ki bi izkoriščala tako količino pomnilnika in da je edini pospešek, ki ga kartica nudi pred ostalimi hitrost pomnilnika, ki so jo z 166 dvignili na 200MHz. Glede na to, da je skoraj vsakega MXa mogoče naviti na 200MHz RAM in glede na ceno, ki bo po vsej verjetnosti kar zasoljena, je nakup resno vprašljiv...

3 komentarji

ATI in Intel forever

Tech Web - Očitno sta se giganta precej močno povezala... Po prvih licenčnih sporazumih je sedaj na plano splavala tudi novica, da je ATI kot prvi neodvisni izdelovalec dobil licenco za izdelavo čipovij za Pentium4. Seveda ta podatek spremeni celotno stanej na trgu veznih čipovij, kjer na začetku ATIja nihče ni resno jemal. Podjetje pa ima zelo očitno veliko podporo Intela in kaže, da bo ATI še pošteno zmešal štrene. Namreč, trenutno je (poleg ServerWorksa, ki pa ne bodo nikoli izdelali desktop čipovja) edini proizvajalec, ki ima to licenco, saj je VIA in ALI nista uspela pridobiti (čeprav obe podjetji zatrjujeta, da so pogajanja na vrhuncu). Hehe, to bo še zanimivo .

0 komentarjev

Prvi primerki Brookdalea že na voljo!

EBN - Očitno je Intel spet v polnem zagonu in dela prave poteze. Za eno takih bi lahko označili tudi pospešen razvoj Brookdale čipovja, ki bo Pentium4 procesorjem prineslo podporo SDRAMu (pozneje, oziroma kakor hitro bodo lahko, pa tudi DDR SDRAMu). Sodeč po tej novici na EBNju, so največji tajvanski proizvajalci že dobili prve primerke veznih čipov in so trenutno v fazi testiranja na matičnih ploščah. Vse skupaj pomeni, da bo Intel lahko Brookdale izdal prej, kot je bilo načrtovano, mogoče že kar v drugem četrtletju. Seveda je vse odvisno od njihovega interesa in cen RDRAMa. Če bodo le-te ostale tako visoke, bomo Brookdale ugledali po hitrem postopku, če pa se bodo spustile na raven ostalega pomnilnika pa bo izid Brookdala po vsej verjetnosti preložen.

1 komentar

Ali bo Intel prenehal izdelovati matične plošče?

X-Bit Labs - Na X-Bitu se poigravajo s precej resnimi špekulacijami, in sicer o nameri Intela, da popolnoma zapusti trg matičnih plošč in se bolj posveti drugim stvarem. Koliko so govorice točne bomo verjetno izvedeli zelo kmalu, toda poglejmo si dejstva, ki govorijo v prid trditvi:
  • Intel bo zaprl tovarno v Puerto Ricu, kjer proizvajajo matične plošče.
  • Intel že dve četrtletji ni odposlal ene same matične plošče.
  • Samo izdelovanje plošč za Intela niti pod razno ni tako donosno, kot so recimo procesorji.
  • Po nekaterih virih naj bi Dell, eden izmed največjih kupcev Intelovih matičnih plošč že stopil v kontakt z največjimi Azijskimi proizvajalci, kot so ASUS, MSI, Gigabyte.
Po tem sodeč je Intelova poteza kar upravičena in sploh ne težko verjetna, toda moramo se vprašati kaj bo s podporo za procesorje višjega ranga. Zaenkrat na svetu ni veliko proizvajalcev, ki so pripravljeni in sposobni izdelovati matične plošče za serverske procesorje najvišjega ranga in tako bi recimo Itaniumi ostali brez podpore, kar...

0 komentarjev

Nova čipovja še daleč

X-Bit Labs - Pred kakšnim mesecem se je precej špekuliralo o vseh novih igralcih na področju veznih čipovij, saj so svoje namere objavili pri Nvidii, ATIju in Micronu. Tudi napovedi o izzidu so takrat zvenele precej optimistično, toda realnost je drugačna. Nobeno od teh podjetij (ok, razen Microna...) se še ni ukvarjalo z načrtovanjem, izdelavo in dobavljanjem veznih čipovij, tako da je "zamuda" v bistvu kar upravičena. Namreč, kot trenutno kaže bomo prve matične plošče z Nvidiinim Crushom (DDR in SDR podpora, integrirani GeForce2 MX, SocketA) videli šele proti koncu leta, ATIjeve (DDR, integrirana RADEON grafika, Socket 370) in Micronove (že v NorthBridge integriranega 6/8MB L3 predpomnilnika, DDR podpora, SocketA) pa komaj naslednje leto. Kot vidite, je vse živčno čakanje odveč, tako da lahko na zgoraj omenjene možnosti za nekaj časa kar pozabite!

0 komentarjev

Intel načrtuje TImno 2

X-Bit Labs - Se še spomnite Timne, Intelovega multipraktik integriranega procesorja? Pokopala jo je ravno njena zasnova, saj naj bi izredno poceni rešitev za ultra lahke prenosnike uporabljala žafransko dragi RDRAM. Urg?
No, Intel se uči iz svojih napak (čeprav prepočasi), pa tudi od ideje integriranega procesorja še ni odstopil. Zakaj tudi bi, saj nekateri analitiki napovedujejo, da bo leta 2002 kar 60% prenosnikov "ultra lahke" kategorije in ravno to je trg, na katerega cilja Intel s timno. Tudi konkurenca na tem področju še ni tako huda, saj je na poti le Transmeta in zadnje čase VIA z Matthewom. Kakorkoli, specifikacije nove Timne izgledajo precej privlačno:
  • P3 arhitektura z dodatnimi ALU enotami (močnejši FPU),
  • 0.13 mikronska tehnologija izdelave,
  • Nekaj podobnega SpeedStep tehnologiji za varčevanje z energijo,
  • 512KB L2 predpomnilnika,
  • SSE-2 podpora,
  • Integriran DDR SDRAM kontroler
Morate priznati, da specifikacije izgledajo precej impresivno in le upamo lahko, da jim bo vse skupaj tudi...

1 komentar