»

Ubuntu za izid Lucid Lynx pripravlja precej novosti

Ubuntu razvijalci v Dallasu

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Ta teden je v Dallasu potekal Ubuntu Development Summit, srečanje razvijalcev in podpornikov Ubuntuja, na katerem so razpravljali tudi o novostih, ki bodo vključene v naslednjo različico Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx).

Razvijalci so se tako določili (odločitev še ni dokončna), da bo Ubuntu 10.04 vključeval glasbeno trgovino. V privzetem predvajalniku glasbe Rythmbox bo namreč vgrajen spletni brskalnik, s katerim bodo lahko uporabniki iskali med skladbami in skladbe kupovali, kupljeno glasbo pa bo mogoče usklajevati tudi preko storitve UbuntuOne. Kdo bo ponudnik glasbe se še ne ve, ugiba pa se, da bo to podjetje 7digital.

Spremenili bodo tudi nov privzet program za urejanje video datotek. To naj bi bil ali PiTiVi ali pa

74 komentarjev

IBM superračunalnik simulira mačje možgane

IBM - Na superračunalniški konferenci SC09, ki se bo danes v Portlandu sklenila, je IBM predstavil svojo simulacijo mačjih možganov. Njihov računalnik Dawn Blue Gene /P, ki ga poganja 147.456 procesorjev s 144 TB pomnilnika in algoritem BlueMatter, simulira aktivnost možganskega korteksa z 1,6 milijarde nevronov, povezanih z 8,87 bilijona sinapsami. Tako predstavljen korteks ima približno 4,5 odstotka kapacitete človeških možganov, je pa zmogljivejši od mačjih možganov. Simulacija še ne teče v realnem času, tako da tejle supermački srce utripne enkrat na minuto (simulacija teče 83-krat počasneje), ji pa.Znanstveniki razlagajo, da to še zdaleč ne pomeni, da razumejo, kako delujejo možgani. Kot...

217 komentarjev

Varnejše Li-Ion baterije

Bo to le še preteklost?

vir: engadget
engadget - Litij-ionske baterije, po vseh težavah z njimi v prenosnikih, morda nimajo najboljšega ugleda za varnost, a to želijo spremeniti korejski raziskovalci iz njihovega atomskega inštituta KAERI (Korea Atomic Energy Research Institute). Za Li-ionske celice so razvili drugačno membrano, ki loči katodo in anodo in zdrži visoke temperature. Membrana, ki je sicer polimerna, se je pri visokih temperaturah stopila in povzročila požar, prebodel pa jo je lahko tudi udarec. Nove membrane so izdelane iz polietilena, nano-aluminija ter epoksi smole na fluorovi bazi, nato pa še obsevane z radiacijo....

11 komentarjev

Britanska policija aretirala osumljenca za trojanca Zeus

BBC - Britanska policija je razkrila, da je že 3. novembra aretirala 20-letnega moškega in žensko v povezavi z znanim trojanskim konjem ZeuS. Ta se je prvikrat na spletu pojavil leta 2007, ko je okužil računalnike ameriškega ministrstva za promet, zelo pa se je razširil marca letos. ZeuS beleži pritiske tipk uporabnika, s čimer zbira podatke za dostop do osebnih bančnih računov, gesla, številke kreditnih informacij, gesla za dostop do socialnih strani in podobno ter jih nato posreduje avtorjem programa. Uporabnike poskuša na različne načine pretentati, da bi ga namestili, denimo z lažno stranjo na Facebooku itn. Botnet, ki ga nadzoruje, naj bi obvladoval več milijonov računalnikov.

Britanska državljana je ob pomoči manchestrske policije zaslišala Police Central e-Crime Unit, ki ju sumi kršitve Computer Misuse Acta in Fraud Acta. Proti plačilu varščine so dvojico izpustili, nadaljnje zaslišanje pa je predvideno za marec 2010. Gre za prve aretacije zaradi širjenja malwara v Evropi, tako...

5 komentarjev

Založnikom iger na Kitajskem še težje

Slo-Tech - Založnikom iger je na Kitajskem težko, saj so njihova birokratska pravila za pridobitev ustreznih dovoljenj skrajno zapletena. In bodo postala še bolj zapletena, je v sredo najavila kitajska vlada. Njihovo ministrstvo za kulturo je v okrožnico zapisalo, da bo potrebno ponovno oceniti vsebino iger, ki jih je moč dobiti, da se v njih ne bi slučajno znašla obscena ali nasilna vsebina. Prav tako bo potrebno omejiti število virtualnih porok in medigralskih dvobojev v igrah. Kot pravijo, morajo igre krepiti socialistične vrednote, zaradi česar bodo operaterji morali najeti posebne strokovnjake za oceno, ki jih bo določilo ministrstvo.

Razlog, da bodo založniki najverjetneje le ubogljivo pokimali, pa je seveda kitajska velikost. Trg iger tam raste s 30 do 50 odstotki letno, letos pa naj bi se na njem obrnilo od 3,5 do 4 milijarde dolarjev. Blizzard se je na lastni koži naučil, da z oblastmi ne gre zobati češenj, saj so jim Kitajci preprosto ukinili World of Warcraft.

7 komentarjev