»

AMD predstavil "Teraflop-in-a-Box" sistem

Daily Tech - AMD je na tiskovni konferenci v San Franciscu predstavil sistem, ki je sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico na sekundo - 1 teraflops. V sistemu, ki se ponaša s približno 10-krat višjo zmogljivostjo kot trenutno najzmogljivejši strežniki in delovne postaje, se je potila naveza dvojedrnega Opterona in dveh R600 <i>stream</i> procesorjev (glej tudi GPGPU). Eno izmed prvih praktičnih uporab stream procesiranja je ATI demonstriral ( 1, 2) z uporabo Radeona X1900 pri obdelavi podatkov projekta Folding@Home.

Pri AMD menijo, da je predstavljen sistem pomembni mejnik na poti do radikalne pospešitve izvajanja specifičnih aplikacij, predvsem na področju poslovnih in znanstvenih analiz. Prav tako se lahko pospešitev, ki jih prinaša stream procesiranje, veselijo tudi zagrizeni igričarji, saj bi v multi-GPU sistemih ena od kartic lahko prevzela vlogo pospeševanja fizike v igrah.

Uradno poročilo na AMD.com in novica na Dailytech.

20 komentarjev

Obeta se prosto dostopna spletna različica Photoshopa

CNet - Bruce Chizen, izvršni direktor vsem dobro poznanega podjetja Adobe, je v pogovoru z novinarji na CNET News naznanil, da bodo v roku šestih mesecev uporabnikom ponudili prosto dostopno spletno verzijo Photoshopa. Napovedani spletni Photoshop bo seveda v primerjavi z namizno različico vseboval povsem osnovni nabor funkcij, vendar bi naj še vedno precej presegal funkcionalnost podobnih zastonjskih storitev, kot je npr. Google Picasa (pri čemer gospod Chizen ni omenil odprtokodnega programa Gimp). Spletni Photoshop ne bo prvi webware podjetja Adobe, saj že nekaj časa na photobucket.com nudijo uporabo programa za urejanje videa, imenovanega Remix (v bistvu gre za okleščeno različico programa Premiere Elements).

Po besedah Chizena je vlaganje v prosto dostopno spletno programje neposredni odgovor na grožnjo Googla, ki v zadnjem času več kot očitno skrbi za širjenje svoje ponudbe spletnih storitev (npr. Google Docs & Spreadsheets, Google page creator ipd.; glej Google Labs)....

28 komentarjev

Popolni lunin mrk 3. marca zvečer

Slo-Tech - V soboto, 3. marca zvečer, bo popolni lunin mrk, v celoti viden iz Evrope in Afrike. Začel se bo 21. uri in 18 minut, popolni mrk bo trajal približno 1 uro, med 23:44 in 00:57, končal pa se bo ob 3:23 zjutraj. Zanimivost pri tem mrku je ta, da bo vsaj del mrka viden praktično na vseh kontinentih.


Vir: NASA
Novica na spaceweather: SpaceWeather.com

PS: UT = universal time. Če hočemo...

110 komentarjev