»

Začela veljati strožja uredba o brezpilotnih zrakoplovih (dronih)

Temu se želimo izogniti.

Slo-Tech - Z novim letom je začela veljati izvedbena uredba 2019/947 (slovensko besedilo), ki določa pravila in postopke za upravljanje brezpilotnih zrakoplovov. Vse evropske uredbe se neposredno uporabljajo v državah članicah EU. Kot pojasnjujejo na Civilni agenciji za letalstvo, bo v Sloveniji prehodno obdobje trajalo eno leto, ko bodo veljala še stara potrdila ali dovoljenja za izvajanje letalske dejavnosti, a le do izteka veljavnosti obstoječih. Za nove je treba zaprositi po novi evropski zakonodaji.

V praksi to pomeni, da se za uporabo letalnikov (dronov) uporabljajo že omenjena evropska uredba, slovenska uredba o izvajanju evropske izvedbene uredbe ter delegirana uredba 2019/945 za proizvajalce, uvoznike, distributerje ipd.

Letalniki oziroma brezpilotni zrakoplovi, kot se uradno imenujejo, se delijo na tri kategorije: odprto, posebno in certificirano. V odprto kategorijo sodijo letalniki, ki tehtajo od 250 gramov do 25 kilogramov, letijo v vidni liniji in do višine 120 metrov in ne...

57 komentarjev

Flash je mrtev

Slo-Tech - Kot je po več prestavitvah Adobe lani naposled svečano obljubil, je prva žrtev novega leta Flash. Podpora za Adobe Flash se je uradno iztekla 31. decembra 2020, od 12. januarja pa bo Adobe blokiral Flash. Podjetje vsem uporabnikom svetuje, da odstranijo Flash s svojih računalnikov, ker posodobitev ne bo, luknje pa bodo seveda ostale in samo še več bo odkritih. Adobe je šel tako daleč, da starih verzij ni možno niti prenesti s spleta. Flasha je konec. V praksi kakšnih večjih sprememb ne bo opaziti, saj so vse večje spletne strani že zdavnaj odstranile kakršnekoli vsebine, ki bi uporabljale Flash, prav tako so ga upokojili tudi brskalniki.

Flash ima za seboj dolgo zgodovino, ki sega v leto 1996, ko je Macromedia kupila orodje FutureSplash, ki ga je leta 1993 začel razvijati FutureWave Software. Tehnologija, ki se je uporabljala za prikaz animiranih vsebin, je že tedaj našla pot v brskalnike. Preimenovali so jo v Macromedia Flash 1.0 in ponudili kot vtičnik Macromedia Flash Player za...

37 komentarjev