»

Dobili smo dodatne predpone za enote v sistemu SI

Nature - Svet se spreminja, s tem pa tudi enote, s katerimi ga merimo in opisujemo. Včeraj so na Mednarodni konferenci za uteži in mere v Versaillesu mednarodni sistem enot (SI) razširili z novimi predponami za izjemno velika in majhna števila. Odslej bomo za 1030 in 1027 lahko uporabili predponi kveta (quetta) in rona (ronna), za 10-30 in 10-27 pa kvekto (quecto) in ronto. To je prva dopolnitev sistema predpon po dobrih tridesetih letih. Leta 1991 so dodali joto in zeto za 1024 in 1021 ter jokto in zepto za 10-24 in 10-21.

Nove predpone dodajajo, še preden se pojavi huda nuja za njihovo uporabo. Ko so leta 1991 zadnjikrat razširili sistem, se zeta in jota še nista uporabljali, danes pa je (vsaj v teoriji) drugače. Zlasti naraščanje količine podatkov kaže, da bi bili zetabajti lahko že kmalu zelo koristni. Do leta 2025 naj bi na primer ustvarili 175 zetabajtov podatkov. Kljub temu se tudi ti enoti še vedno sorazmerno redko uporabljata.

Že dlje časa so se znanstveniki malce v šali malce...

5 komentarjev

Google Wallet podprl Slovenijo

Slo-Tech - Google Wallet, ki smo ga do avgusta poznali kot Google Pay, je ta teden podprl 12 novih držav, s čimer je 57 podprtim dodal tudi Slovenijo. Novinke so poleg naše še Armenija, Ciper, Gruzija, Kirgizistan, Liechtenstein, Luksemburg, Malezija, Malta, Mehika, Tajska in Vietnam. Hkrati so kot izdelka, kjer je Wallet na voljo, podprli še Fitbit Sense 2 in Versa 4. Že minuli mesec so podprli tudi Google Pixel Watch.

Aplikacija podpira brezstično plačevanje s podprtimi napravami, torej s pametnimi telefoni in urami prek tehnologije NFC. Za delovanje potrebujemo kartice bank, ki sodelujejo v programu, kar je v Sloveniji za zdaj še precej omejen nabor. Kartice v Google Wallet dodamo ročno, iz nekaterih aplikacij pa jih zna uvoziti sama. V Sloveniji so ta hip podprte Intesa Sanpolo, mBills, ter tuje N26 (neuradno), Curve in Wise.

Konkurenčni Apple Pay že podpira Slovenijo, in sicer iste banke. Za komitente ostalih slovenskih bank so na voljo oskubljene lokalne mobilne banke in sistemi. V...

119 komentarjev

Nvidia in Microsoft gradita računalnik v oblaku za umetno inteligenco

Nvidia H100 Tensor Core GPU

Slo-Tech - Microsoft in Nvidia sta sporočila, da bosta zgradila enega najzmogljivejših superračunalnikov, ki bo namenjen uporabi umetne inteligence. Na Microsoftovi oblačni arhitekturi Azure bosta iz več deset tisoč grafičnih kartic H100 in A100, ki bodo povezane s Quantum-2 InfiniBandom (do 400 Gb/s), zgradila zmogljiv superračunalnik. Namenjen bo razvoju, treningu, uporabi in rasti modelov umetne inteligence. Del projekta bo tudi razvoj programskega okolja DeepSpeed za optimizacijo globokega učenja. Microsoft bo prispeval še virtualne stroje ND in NC. Vse skupaj pa bo povezala Nvidiina platforma za AI Enterprise.

V zadnjih letih se uporaba in razvoj umetne inteligence hitro povečujeta. Končni rezultati so vidni in na voljo tudi že splošni javnosti, saj lahko vsakdo preizkusi modele za ustvarjanje besedila (GPT-3) ali grafike (DALL-E, Stable Diffusion). Umetna inteligenca lahko tudi prepoznava slike, sintetizira glasove, zapisuje besedilo po nareku itd. Hkrati je to zelo živahno okolje, v...

0 komentarjev