»

Kanada v plamenih, na Facebooku pa onemogočeno deljenje novic o tem

Reuters - Medtem ko v Kanadi divjajo eni najhujših gozdnih požarov doslej, so ljudje pri komunikaciji in informiranju naleteli na nepričakovano prepreko. Od začetka tega meseca je na Facebooku v Kanadi onemogočeno deljenje povezav do lokalnih novic, zaradi česar imajo težave pri širjenju vesti. Kanadske oblasti so zato Meto pozvale, naj to nesprejemljivo politiko nemudoma odpravi.

Geneza težave sega daleč v preteklost, neposredni povod pa je bila nova kanadska zakonodaja, ki od upravljavcev platform zahteva, da z založniki sklenejo dogovore o deljenju dela prihodkov. Objavljanje vsebin, ki jo producirajo medijske hiše, je eden izmed razlogov za obiskanost družbenih omrežij, zato je po mnenju kanadskega zakonodajalca edino pravilno, da se tudi dobički delijo. Podobno zakonodajo so že sprejeli v Avstraliji, kjer sta se Facebook in Google na koncu vdala in privolila v plačilo. V Kanadi pa bitka še traja in trenutno Facebook ne dovoljuje deljenja povezav do kanadskih novic.

To pa je problem,...

31 komentarjev

Softbank pred javno ponudbo delnic spet 100-odstotni lastnik ARM

Slo-Tech - Pred bližajočo se javno ponudbo delnic ARM letos septembra je Softbank odkupil 25-odstotni delež podjetja, ki ga je bil pred šestimi leti prodal Vision Fundu. Softbank je ARM kupil leta 2016 in zanj odštel 32 milijard dolarjev. Leto dni pozneje so četrtino prodali.

Sedaj so jo odkupili nazaj po dvakrat višjem vrednotenju, to je 64 milijard dolarjev. To potrjuje predvidevanja, da se bo jeseni ARM prodajal za 60-70 milijard dolarjev. Na voljo bo le manjša količina delnic, s čimer bo Softbank ostal 90-odstotni lastnik podjetja. Pred tremi leti so sicer poskušali ARM prodati Nvidii, a je prevzem zaradi pomislekov regulatorjev padel v vodo. Nvidia bi s tem preveč konsolidirala trg in pridobila prevladujoč vpliv.

Podrobnosti o odkupu bodo znane v ponedeljek, ko pričakujemo tudi uradno najavo. Prav še čakamo na informacijo, kdaj točno bo potekal IPO. Softbank bo uradno zahtevo za kotacijo na Nasdaqu oddal v prihodnjih tednih. Za delnice se pričakuje veliko zanimanje, saj so investicije...

1 komentar

Musk: X (Twitter) bo ukinil funkcijo blokiranja računov

Slo-Tech - Muskove zaletave izjave na družbenih omrežjih je sicer treba jemati z zrnom soli, a vsaj glede njegovega omrežja X - nekdanjega Twitterja - se često izpolnijo; navsezadnje je njegov lastnik in do nedavna tudi njegov direktor. Zadnja Muskova domislica je destilat njegovega dlje časa trajajočega neodobravanja ene izmed ključnih funkcij na X-u. Funkcijo blokiranja uporabnikov bodo sedaj zares ukinili, je napovedal, ker da ni smiselna.

Ali se bo to res zgodilo, ostaja zavito v tančico skrivnosti. Musk vztraja, da bodo blokiranje odpravili, ostala bo le možnost blokiranja zasebnih sporočil. Na X-u pa bi namesto blokiranja, ki blokiranemu preprečuje vsakršno interakcijo z uporabnikom, kar vključuje tudi zgolj branje in seveda komentiranje, izpopolnili utišanje (mute). Če uporabnika utišamo, njegovih umotvorov ne vidimo več, obratno pa ne drži. Prav tako kljub utišanju uporabnik še vedno lahko komentira, le opozoril ne bomo več prejeli.

Musk ni pomislil na podrobnost, ki jo...

74 komentarjev