»

WHO ne bo več preizkušala hidroksiklorokina proti covidu-19

Slo-Tech - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da v veliki klinični študiji možnih zdravil za covid-19 Solidarity prekinja preizkušanje hidroksiklorokina. Za to potezo so se odločili, ker so preliminarni rezultati in predhodne študije pokazali, da hidroksiklorokin ne vpliva na smrtnost zaradi covida-19 ali nudi drugih kliničnih učinkov (hitrejše prebolevanje, krajša hospitalizacija, manj potreb po predihavanju itd.). Zato v študijo ne bodo dodajali novih ljudi, trenutni udeleženci pa lahko takoj izstopijo ali pa dokončajo trenutni režim. Še vedno v okviru Solidarity preizkušajo nekatera druga zdravila, med njimi lopinavir-ritonavir, remdesivir in interferon beta-1a.

Tudi v Veliki Britaniji so že v začetku meseca ustavili klinične študije Recovery, v katerih so raziskovali več potencialnih zdravil za covid-19, med drugim tudi hidroksiklorokin. Tudi Britanci niso opazili nobenih prednosti. V preizkusu je sodelovalo 1542 bolnikov, ki so prejemali zdravilo, in 3132 zdravnikov...

40 komentarjev

Amazon AWS branil pred največjim napadom DDoS v zgodovini

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da so letos v okviru storitve AWS Shield prestrezali največji napad DDoS doslej. Februarja so neznanci sprožili napad s kapaciteto 2,3 Tb/s, kar presega dosedanji rekord 1,7 Tb/s, ki ga je NETSCOUT Arbor prestregel marca 2018, in 1,3 Tb/s iz februarja 2018, ki je napadel Github. Amazon je več podrobnosti opisal v poročilu o delovanju AWS Shield v prvem letošnjem kvartalu. Amazon je v prvem letošnjem kvartalu zaznal 310.954 dogodkov, kar je 10 odstotkov več kot četrtletje pred tem.

Kdo je bil tarča letošnjega napada, Amazon ni razkril. Zapisali so, da je napad potekal prek okuženih strežnikov CLDAP (Connection-less Lightweight Directory Access Protocol) in da je trajal tri dni. Napadi prek CLDAP potekajo od leta 2016, saj so zmožni napad okrepiti za faktor 56- do 70-krat. Napada iz leta 2018 sta izrabljala strežnike Memcached.

Največji napadi DDoS običajno merijo okrog 0,5 Tb/s. Link11 je letos prestregel največ 406 Gb/s, Cloudflare pa 550 Gb/s. Še en velik...

7 komentarjev

Zoom bo vendarle ponudil šifriranje end-to-end za vse

Slo-Tech - Zoom je sprva oglaševal, da so videokonferenčni klici šifrirani v celoti brez možnosti prisluškovanja (end-to-end), a je kmalu postalo jasno, da to ne drži. Zato so v začetku meseca sporočili, da bodo uvedli pravo šifriranje, ki pa bo spričo varnostnih pomislekov na voljo le uporabnikom plačljive različice. Sedaj so si premislili in ga bodo ponudili vsem.

Šifriranje end-to-end prihaja v Zoom z naslednjo beta verzijo, ki bo izšla julija letos. Še vedno se bo uporabljal algoritem AES 256 GCM. Na voljo bo vsem uporabnikom, tako plačljive kakor brezplačne verzije, bodo pa morali administratorji pogovorov to vključiti v pogovoru. Razlog je združljivost, saj šifriranje izključi možnost sodelovanja starejših odjemalcev ali klicev pred navadnih telefonskih linij. Izvršni direktor Eric Yuan je v začetku meseca pojasnjeval, da je lahko šifriranje na voljo le uporabnikom, ki izkažejo svojo identiteto, saj se tako izognejo zlorabam. To je bil tudi eden izmed razlogov, zakaj ga v brezplačni...

14 komentarjev

Twitter preizkuša glasovne čivke

Twitter - Na Twitterju bo mogoče v bližnji prihodnosti ljudi enostavneje zabavati s svojim zalim glasom, kajti podjetje je pričelo preizkus glasovnega čivkanja, ki je v tem hipu omejen na nekatere uporabnike Applovih mobilnih naprav.

Pri Twitterju so trenutno v novicah največ prisotni zaradi ravsanja z ameriškim državnim vodstvom, toda to jih ne ovira, da ne bi uvajali tudi drugih novosti. V sredo je omejen spisek uporabnikov naprav s sistemom iOS v svoji čivkarski aplikaciji našel novo ikono v obliki signalne krivulje, s pomočjo katere lahko posname do 140 (ja!) sekund govora. S tem želi podjetje sporazumevanju dodati več sporočilnosti in nians, pravijo. Je pa vprašanje, kako zna to hkrati zaostriti izziv boja proti neželenim vsebinam, saj bo to še eno področje, ki ga bo treba nadzorovati na samosvoj način.

Želja je, da bi zmogljivost v nekaj tednih razširili na vse imetnike Applovih telefonov in tablic, medtem ko o tem, kdaj lahko nanjo upajo uporabniki Androida, niso rekli še nobene....

6 komentarjev