»

Nova razpoka v jedru Linux

isec - V nekaj kratkih urah bo panika ponovno preplavila deželo Linuxaško. Odkrili so namreč novo varnostno razpoko v jedru, ki neposvečenemu procesu omogoča, da dobi popoln nadzor nad sistemom. Napaka se skriva v sistemski funkciji mremap(2), ki ne preverja vrednosti rezultata določenih klicanih funkcij. Najditelji so avtorjem poleg samega obvestila o varnostni luknji prijazno priložili še popravek. Tako so vam zdaj, skrbnim administratorjem, že na voljo nova jedra: 2.2.25, 2.4.25 (spremembe) in 2.6.3 (spremembe). Jedra vsebujejo poleg varnostnega popravka še mnoge druge izboljšave.

Glede na komentarje mnogih naših bralcev pa je edina prava zaščita seveda prehod na varne Microsoftove rešitve. Hvala za pozornost.

56 komentarjev

Zamenjava v vrhu Telekoma

STA - Na današnji seji je nadzorni svet Telekoma Slovenije razrešil Petra Graška z mesta predsednika uprave Telekoma. Kmalu zatem je z mesta direktorja SiOL-a odstopil tudi Miran Kramberger. Za vršilca dolžnosti direktorja SiOL-a je bil imenovan Matevž Turk, vodja tehničnega področja (SiOL), Telekom pa bo do imenovanja nove uprave vodila Darinka Virant, dosedanja podpredsednica uprave Telekoma.

Razlog za razrešitev je po vsej verjetnosti nestrinjanje dosedanjega predsednika uprave Petra Graška in ministra za informacijsko družbo glede pripojitve SiOL-a Telekomu, kar bi naredilo razmere na slovenskem trgu internetnih storitev še bolj nepregledne, kot so sedaj, ko je SiOL samostojno podjetje z lastno bilanco.

Po besedah ministra za informacijsko družbo Pavla Gantarja pa je edini evidentirani kandidat za novega predsednika uprave Telekoma Libor Vončina, ki naj bi bil na mesto prvega moža Telekoma imenovan 1. marca. Libor Vončina je v decemberski zamenjavi na vrhu Telekoma na položaju...

31 komentarjev

Seagatov prvak

X-Bit Labs - Pri Seagate Technology so danes predstavili nov trdi disk, ki se ponaša s titulo prvega diska velikosti 2,5'' na svetu, katerega plošče se vrtijo z 10.000 rpm. Novi disk se imenuje Savvio, na voljo pa bo v kapacitetah 36 in 73 GB in s podporo tehnologijam UltraWide SCSI, FiberChannel ali Serial Attached SCSI (SAS). Tehnične podrobnosti nam razkrijejo, da je disk za 70 odstotkov manjši od klasičnih diskov, pol kilograma lažji, porabi 40 odstotkov manj energije, 15 procentov hitrejši in zanesljivejši (1,4 milijona ur MTBF) od sedanjih 3,5'' diskov. Na prodajnih policah jih lahko pričakujemo proti koncu drugega letošnjega kvartala. Več o tem.

2 komentarja

Ko vlomilci nič ne odnesejo, pač pa celo nekaj prinesejo...

Arnes - Enkrat konec prejšnjega leta, je nekdo vlomil v pošto v Haifi v Izraelu. Ker pošta opravlja tudi bančne storitve, bi pričakovali, da bodo vlomilci kaj odnesli. Pa ni bilo tako. Policisti, ki so prihiteli na kraj dogodka, namreč niso odkrili nobene škode.

Potem pa je čez dober mesec na tej pošti nenadoma izginilo okrog 13.000 USD. Preiskava je pokazala, da so vlomilci ob prvem vlomu v omrežje pošte podtaknili brezžično dostopno točko. Kasneje so odprli nekaj fiktivnih računov, kamor so s pomočjo vstopa v poštno omrežje preko brezžične povezave (domnevno iz varne oddaljenosti nekaj sto metrov) prenesli denar.

Kljub vsemu je izraelska policija aretirala hekerja (oz. crackerja), ki naj bi vse skupaj tudi izvedel. Gre za 24-letnega Davida Sternberga, ki je že bil aretiran zaradi kraje 80.000 kreditnih kartic v ZDA. Da pa fant le ni tako nedolžen, pa kaže tudi dejstvo, da so ga najprej aretirali zaradi vožnje ukradenega avtomobila.

Vsekakor se občasno izplača pogledati, če ste v vašem...

9 komentarjev