»

HP premešča še zadnje inženirje Itanuma k Intelu

Houston Chronicle - V zelo kratki objavi je HP sporočil, da bo končal z razvojem Intel Itanium procesorjev. Intel in HP sta se podala na skupno pot razvoja Itanium procesorjev pred desetimi leti. V teh desetih letih nista niti približno dosegla svojih ciljev, procesorji niso bili tako zmogljvi kot so obljubljali, prodajali pa so se še slabše. Očtino je HP-ju dovolj te skupne poti, vendar to še ne pomeni da bo HP prenehal uporabljati Intel Itanium procesorje v svojih najmočnejših strežnikih.

Me prav zanima, koliko je imel Opteron prstov zraven [;)].

Vir in več informacij na: HoustonChronicle.com

6 komentarjev

Eben Moglen v Ljubljani!

Slo-Tech - Za Slo-Techerje sicer nenavadna lokacija, a vseeno izjemno zanimiv dogodek, kakršnih je v Sloveniji malo - predavanje profesorja Ebena Moglena z naslovom "FREEING THE MIND: FREE SOFTWARE AND THE DEATH OF PROPRIETARY CULTURE", ki bo v torek 21.12 ob 12:15 v sivi predavalnici Pravne fakultete v Ljubljani.

Gre za enega najbolj pronicljivih mislecev o odnosu do intelektualne lastnine v informacijski družbi.

Eben Moglen je
- profesor prava in zgodovine na Kolumbijski Univerzi, New York;
- soavtor licence GPL, pod katero je izdan sistem Linux;
- generalni svetovalec Fundacije za prosto programje;
- prejemnik nagrade EFF Pioneer v letu 2003.

(Za zainteresirane posameznike: neformalno srečanje s profesorjem bo v ponedeljek 20.12 ob 19:00 v Kiberpipi)

Razmišljanje Ebena Moglena je prežeto z uvidom, da nam je razvoj digitalnih tehnologij odprl nikoli prej uresničljive možnosti napredka v družbenem bogastvu in socialni enakosti in, da je zato v moderni družbi znanja politični in moralni...

7 komentarjev

Opteroni na 90 nm

X-Bit Labs - AMD je brez velikega pompa začel pošiljati prve serije Opteronov, izdelanih v 0,09-mikronski SOI-tehnologiji. Trenutno so na voljo modeli 146, 246, 248 in 846 s frekvenco med 2,0 in 2,2 GHz, ki se bistveno ne razlikujejo od 0,13-mikronskih bratcev. Integriranega imajo megabajt drugonivojskega predpomnilnika in dvokanalni pomnilniški krmilnik za PC3200. Po proizvajalčevih navedbah je maksimalna poraba energije 67 W, v posebnem stanju varčevanja pa porabijo le 21 W.

To je četrta veja procesorjev, ki jih je AMD ponudil v 90 nm tehnologiji; po Athlonih 64 3000+, 3200+ in 3500+ na prehod nanjo še vedno čakajo 3800+, 4000+, FX-53 in FX-55, ki so še vedno na 130 nm. Več o tem.

15 komentarjev

Firefoxov oglas v The New York Times

Se najdete?

vir: Mozillazine
Mozillazine - Danes naj bi bil objavljen oglas za brskalnik Firefox v časopisu The New York Times. Dve črno-beli strani današnje izdaje sta tako v celoti posvečeni Firefoxu, kar si lahko ogledate tudi na naslednjih dveh slikah ( manjša, večja, PDF). Kot je bilo obljubjeno, so imenovani vsi darovalci prispevkov za zakup oglasnega prostora. In med njimi se lahko najde celo kakšen Slovenec, še več, celo Slo-Tecovec ;) Smo koga pozabili označiti? ;)

22 komentarjev

Policijska preiskava zaradi širjenja nestrpnosti po internetu

Slo-Tech - Na spletnem forumu Lendava.net se je 11. junija 2004 zvečer v temi Invazija Romov v Lendavo pojavilo sporočilo, ki poziva k pobojem Romov, omenja Hitlerja in širi nestrpnost.

Sporočilo morda (na žalost) ni nič nenavadnega za slovenski prostor, saj smo bili podobnim izpadom (glej članek "Fuj, prašiči nemarni buzerantski!") priča že ob zmagi Sester na Emi, v primeru Izbrisanih, itd., je pa kljub temu kaznivo, saj 300. člen kazenskega zakonika za vsakogar, ki izziva ali razpihuje narodnostno, rasno ali versko sovraštvo, razdor ali nestrpnost, ali širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo, ali daje kakršnokoli pomoč za rasistično dejavnost, ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava ali zagovarja genocid predpisuje zaporno kazen do dveh let.

Kljub temu, da je takšnih sporočil v slovenskih forumih veliko (kar seveda ni opravičilo za takšno pisanje), pa je bila v zvezi s tem in še nekaj drugimi sporočili podana verjetno ena prvih kazenskih ovadb zaradi zbujanja sovraštva, razdora in...

50 komentarjev