»

Stuxnet resnično namenjen za sabotažo bogatenja urana

Število delujočih iranskih centrifug po razmahu črva upade.

vir: Wired News
Wired News - O poleti odkritem črvu Stuxnet, ki napada Siemensove industrije sisteme SCADA za nadzor in krmiljenje procesov (supervisory control and data acquisition), smo to jesen že kar obširno pisali. Odgovornosti za črva ni prevzel še nihče, prav tako pa ni zatrdno jasna njegova namembnost. Strokovnjaki so na podlagi analize kode in sumljivi razširjenosti skoraj izključno v Iranu, Indiji in Indoneziji predvidevali, da je eden izmed ciljev črva sabotaža jedrskega programa, a trdnih dokazov niso imeli. Symantec je objavil podrobno 64-stransko poročilo o črvu, iz katerega je sklepati, da je črv res poizkušal sabotirati bogatenje urana in delovanje iranskih reaktorjev Bušer in Natanc.

Po zadnjih izsledkih črv napada frekvenčne pretvornike, ki se rabijo za uravnavanje hitrost vrtenja elektromotorjev....

27 komentarjev

Izšel Solaris 11 Express

OSNews - Včeraj je izšla prva uradna nova različica Solarisa po Oraclovem prevzemu Suna in sicer Oracle Solaris 11 Express 2010.11. Čeprav pri Oraclu trdijo, da je primerna tudi za produkcijo, je v prvi vrsti namenjena predvsem za pokušino in priprave na "pravo" enajstico, ki naj bi izšla prihodnje leto. V seznamu novosti glede na različico 10 najdemo kar nekaj bonbončkov, ki jih poznamo že iz evtanaziranega OpenSolarisa, npr. namizje Gnome (opcijsko) namesto CDE, paketni sistem IPS, SMF kot poenoten okvir za upravljanje s strežniškimi storitvami, poenoten okvir COMSTAR, ki omogoča izvoz diskovnega prostora prek omrežij SAN (npr, iSCSI, Fibre channel, FCoE), virtualizacija omrežnih priključkov, tudi root ni nič več poseben uporabniški račun temveč "vloga" (angl. role), ki se dodeli pristojnim uporabnikom. Nekaj novosti je tudi glede na zadnjo uradno različico Opensolarisa, izpostavimo samo možnost deduplikacije in enkripcije v ZFS, možnost priprave prilagojenih distribucij za specifične...

3 komentarji

ACTA dokončan

Slo-Tech - Evropska komisija je objavila, da je sporazum ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) pripravljen za podpis. Včeraj so se namreč sklenila pogajanja med podpisnicami, saj so razrešili še tista zadnja nestrinjanja, ki so ostala po oktobrskem usklajevanju v Tokiu. Končna verzija sporazuma bo v najkrajšem času objavljena na spletnih straneh, tudi Evropske komisije, čeprav jo čaka še temeljit pravni pregled. Pred podpisom bodo morale države članice najprej izpeljati vse domače postopke za sprejetje sporazuma, nato pa bo sledil podpis.

K pogajanjem so pristopile vse članice EU, Avstralija, Kanada, Japonska, Južna Koreja, Mehika, Maroko, Nova Zelandija, Singapur, Švica in ZDA. Z njimi bodo vzpostavili mednarodno pravno ogrodje, ki bo omogočalo učinkovitejše preganjanje kršitev avtorskih in sorodnih pravic, še zlasti ponarejanje in internetno piratstvo.

98 komentarjev

AMD se pridružuje projektu MeeGo

vir: ZDNet
ZDNet - AMD je včeraj napovedal, da se pridružuje projektu MeeGo. Projekt, koder po združitvi Intelovega Moblina in Nokiinega Maema razvijajo odprtokodni operacijski sistem za ultratanke prenosnike, tablične računalnike in pametne telefone, vodijo Linux Foundation, Nokia in Intel, AMD pa bo prispeval inženirsko in tehniško znanje, so povedali v AMD-ju. AMD je bil sicer že doslej polni član Linux Foundation, ki je razvijala MeeGo, tako da pretresljivih sprememb ne bo. Ben Bar-Haim iz AMD-ja je dejal, da od novega operacijskega sistema pričakujejo pozitiven učinek na svoje načrte na trgu vgrajenih sistemov (embedded) in povečanje potencialnega trga za APU-je.

8 komentarjev

Facebook predstavil nov način komuniciranja

Takole je Zuckerberg novembra 2010 predstavljal nove načine komunikacije po Facebooku.

CNet - Mark Zuckerberg je na težko pričakovani tiskovni konferenci predstavil nov način komuniciranja, kot si ga je zamislil Facebook in so ga časniki prejšnji teden najavljali kot ubijalca e-pošte. Pri razvoju sistema, ki je trajal 15 mesecev, se je Zuckerberg zanesel na pogovore s srednješolci, ki so tekstovna sporočila, elektronsko pošto in obvestila prek Facebooka označili za prepočasne in preveč formalne. Facebook je zato razvil nov sistem, ki je konglomerat obstoječih tehnologij.

Sistem vključuje elektronsko pošto, Facebookova sporočila, Facebookov klepet, tekstovna sporočila na mobilnikih in druge protokole za hipno sporočanje. Novost so poimenovali tekoče sporočanje (seamless...

43 komentarjev