»

Zmaj versus Vlomivec/Vogenj

Vnunet - 'Banyru', kar naj bi pomenilo 'zmaj čuvaj', je $16.000 vredna kovinska pošast v imitaciji 1 metra dolgega, 80 cm visokega, 70 cm širokega ter kar 40 kilogramov težkega psa. Monstrum, ki tehta skoraj toliko kot jaz [>:D], lahko deluje kot detektor dima in vlomilcev ter o tem obvesti svoje lastnike preko mobilnega telefona. Prav tako zmore oponašati pravo domačo žival'co ter ubogati na najpreprostejše ukaze (torej zmore več kot mi Pisuni). Hov!

Zanimive so tudi ostale lastnosti, recimo največja hitrost premikanja celih 15 metrov na -- minuto. Premagovati zna celo stopnice višine 15 cm (...) ter prestopati 10-centimetrske luknje. Vsekakor stvaritev, ki bo zagotovo pregnala vsiljivce iz vašega domicila.

Če ne s hitrostjo, pa z izgledom. Ostali bomo še naprej uporabljali natreniranega Sergia.

6 komentarjev

Telekom obljublja do 6 megabitov

Finance - Po zagotovilih direktorja Telekoma Slovenije, Petra Graška, bo hčerinska družba SiOL ponudila nove naročniške pakete za uporabnike ADSL omrežja.

Na svoj račun naj bi hitrega interneta željni uporabniki prišli že konec letošnjega leta, ko bo mogoče naročiti paket s hitrostjo do 4 megabite na sekundo, hkrati pa pri Telekomu zagotavljajo, da omenjen paket ne bo za 100% dražji od obstoječega (to je 2 megabita na sekundo za slabih 10 tisočakov mesečno). Še več bo Telekom ponujal v drugi polovici naslednjega leta, ko kani pipice tistim, najbolj premožnim odpreti tudi do 6 megabitov na sekundo.

Niso pa pozabili celo na študente. Njim se obeta nov študentski naročniski paket, kjer bodo za dobrih 5 tisočakov mesečno deskali s hitrostjo 1 megabita (ter 256 kbit uploada). Napovedujejo še druge nove, t. i. atraktivne pakete, o katerih še niso želeli govoriti. Še letos.

Zadeva s strani SiOLa sicer še ni uradna, a besed glavnega direktorja in lastnika SiOLa ne gre jemati zlahka. Bomo videli!...

30 komentarjev

Novi SATA krmilniki

X-Bit Labs - Promise Technology, podjetje, ki nam je najbolj poznano po svojih RAID krmilnikih, je včeraj predstavilo novo serijo svojih Serial ATA krmilnikov, ki nudijo podporo sandardu SATA-150. Na voljo bosta dve različici kartic:
  • SATA150 TX2plus je hibridna kartica, ki ima en ATA133 priključek (dva diska) ter dva neodvisna SATA-150 konektorja (dva diska). Njena cena trenutno znaša 60 evrov.
  • SATA150 TX4 je kartica, namenjena samo SATA napravam, saj podpira samo priklop štirih SATA-150 kompatibilnih naprav. Njena cena znaša 85 evrov, na voljo pa bo do konca letošnjega leta.
Obe kartici delujeta tako na 33 MHz, kot tudi na 66 MHz PCI vodilu ter podpirata trde diske velikosti tudi nad 137 GB (48-bitno LBA naslavljanje). Klik!

4 komentarji

nVidia predstavila nov grafični procesor

več strani - nVidia zopet preseneča. Tokrat so predstavili trenutno najhitrejši grafični procesor za prenosnike, GeForce 4 Ti4200 Go imenovan. Procesor, prej kodno imenovan NV28M, 100% podpira DirectX 8, tiktaka na 200/400 MHz ter uporablja DDR SDRAM pomnilnik. Prav tako podpira AGP 3.0, kljub temu da le-tega ne podpira še noben prenosnik na tržišču. Če vas zanima, kako se obnese v praksi, si lahko ogledate tudi test na AnandTechu. Klik!

1 komentar

Linux na strežniškem pohodu

The Register - Na Slo-techu smo že večkrat poročali, kako se na strežnike počasi, a vztrajno, prebijajo distribucije Linuxa. Razlogi so vam verjetno znani, čeprav so skregani s tržno logiko, vsaj po mojem mnenju.

Tako pa sem danes v iskanju novic na Registru zasledil podatek, da bo naslednje leto Linux podvojil svojo prisotnost na strežnikih. Vsaj tako prekorokujejo v analizni hiši Gartner-Dataquest, kjer pravijo, da naj bi ob 1% rasti trga Linux naredil 4 milijarde dolarjev prometa, in povečal delež na 9%.

Poleg tega so tej novici naredili pregled dogajanja na strežniškem trgu v prihajajočem letu, tako da priporočam ogled.

2 komentarja