»

EU bo investirala 9,2 milijarde v širokopasovni internet

vir: BBC
BBC - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je prejšnji teden napovedala velike investicije, s katerimi želi Evropska komisija pospešiti gradnjo širokopasovnega internetnega omrežja na celini in s tem dolgoročno izboljšati konkurenčnost gospodarstva. Evropska komisija naj bi projektu subvencioniranja širokopasovnih povezav v letih 2014-2020 namenila 9,2 milijarde evrov, od česar naj bi bilo 6,4 milijarde evrov namenjenih neposredno vlaganjem v samo infrastrukturo, preostanek pa bo namenjen ustvarjenju enotnega evropskega trga za storitve, ki širokopasovne povezave uporabljajo - e-zdravstvo, internetna varnost, skupni boj proti otroški pornografiji, inteligentna energetska omrežja itd.

Do konca leta 2020 naj bi po...

65 komentarjev

Adobe predstavil tehniko popravljanja zamegljenih posnetkov

PhysOrg.com - Adobe je ta teden predstavil prototip funkcije, ki jo razvijajo za rešitev problema zamegljenih slik (blurred images). Te so kljub vsemu napredku fotografske tehnike še vedno eden izmed največjih problemov amaterskih fotografov. Vzroka za zameglitev sta namreč dva - nepravilno nastavljena goriščna razdalja, s čimer se je že ukvarjalo podjetje Lytro, in premikanje fotoaparata, medtem ko je zaslonka odprta. Adobe je predstavil funkcijo, ki rešuje slednji problem.

Za razliko od dosedanjih načinov ostrenja fotografij Adobov algoritem z analizo posnetka izračuna, kako se je tipalo (torej verjetno celoten fotoaparat) gibalo med zajemom slike. Zaradi gibanja uvedeno motnjo v posnetek potem algoritem odšteje in rezultat je, v teoriji, jasen in...

62 komentarjev

Začel se je World Solar Challenge 2011

Ekipa Twente je predlani po nezgodi končala ob cesti. Letos se jim je že v prvih urah zgodilo podobno, a so nadaljevali.

Slashdot - Danes zjutraj se je v avstralskem Darwinu na severni obali kontinenta začel letošnji World Solar Challenge, ki sicer poteka že od leta 1987, sprva na tri leta, v zadnjem času pa bienalno. Ekipe morajo z avtomobili na sončni pogon čim hitreje pripeljati do Adelajde, ki je na južni obali od Darwina oddaljena 3000 kilometrov. Najhitrejše ekipe tam pričakujemo v sredo popoldne ali v četrtek zjutraj.

Kot je očitno iz imena tekmovanja, sodelujejo ekipe z vozili na sončni pogon. Ekipe sestavljajo vozilo na sončni pogon in spremljevalna vozila, saj morajo biti ekipe celotno pot samozadostne. Vsak dan smejo voziti od 8.00 do 17.00 ure, nato pa se morajo utaboriti, kjerkoli se tisti trenutek nahajajo (na voljo imajo 10 minut...

10 komentarjev

Siri že (napol) na voljo za stari iPhone 4

engadget - Applov "osebni asistent" oz. vmesnik za glasovne ukaze Siri se je hitro uveljavil kot glavni razlog za nakup novega iPhona 4S in lastniki starejše različice iPhone 4 so takoj odprli vprašanje, zakaj ni na voljo tudi za njihov telefon. iOS 5 namreč podpira vse telefone in pade in iPhona 3G naprej, Siri pa je trenutno na voljo samo v beta načinu in še to zgolj za 4S, vsaj za zdaj.

V široki ljubiteljski skupnosti okoli iPhona so se seveda takoj našli hekerji, ki jih zanima backport Siri na štirko. Za zdaj je opravljenega nekje polovica dela - asistent že teče na starejšem modelu in grafiko, ki se je zanašala na nove 3D gonilnike na 4S, so uspeli zadovoljivo pohitriti. Zdaj bo treba rešiti še drugo polovico zagonetke - komunikacijo z...

292 komentarjev