»

Atlantis poslednjič poletel v vesolje

Izstrelitev Atlantisa

NASA - Raketoplan Atlantis je z misijo STS-132 (PDF) poslednjič poletel v vesolje, saj se bo program Space Shuttle s septembrsko izstrelitvijo Discoveryja in novembrskim poletom Endeavourja sklenil. Preostala raketoplana, Challengerja in Columbio, je NASA skupaj s posadkama izgubila zaradi nesreč leta 1986 oziroma 2003.

Misija STS-132 se je uspešno začela v petek popoldne. V dvanajstih dneh bo šestčlanska posadka na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) namestila ruski raziskovalni modul Rasvet, ki se bo pripel na podnožišče Zarje in bo služil kot dodaten shranjevalni prostor in podnožišče za priklop ruskih plovil Sojuz in Progres. Na njem so tudi pomembna orodja, med drugim radiator, zračna loputa in evropska robotska roka.

...

16 komentarjev

Google bo Nexus One prodajal tudi v pravih trgovinah

ComputerWorld - Na začetku tega leta je Google predstavil svoj pametni telefon Nexus One. Telefon, ki ga je sicer izdelal HTC, na njem pa teče Android, in se iz marketinških razlogov prodaja kot Google Nexus One, je bil na voljo izključno v spletni trgovini. Čeprav ali pa prav zato, ker je šlo za prvi fizični Googlov produkt (iskalnika in elektronske pošte pač ne moremo zagrabiti z rokami), so se odločili iz enačbe odstraniti posrednike in ga prodajati samo prek spleta (v ZDA, drugod je bil na voljo v trgovinah). Rezultat je bila ena velika žalost, saj se Nexus One ni prodajal, kot bi pričakovali. Zato ga bo Google preselil v fizične trgovine.

Andy Rubin iz Googla pojasnjuje, da je bil Nexus One na spletnem tržišču dober za največje navdušence, ki so si...

11 komentarjev

Rusija dobila cirilsko vrhovno domeno

The Register - Prvim trem nelatiničnim vrhovnim domenam, ki so bile zapisane v arabski pisavi, se je pridružila še prva, ki je zapisana v cirilici. Gre za domeno .рф (punycode xn--p1ai), ki je last Ruske federacije (Российская Федерация, od tod tudi kratica). Prva registrirana domena je президент.рф, ki pripada ruskemu predsedniku Dimitriju Medvedjevu. V prihodnjih dneh bodo svoje domene registrirala še ostala ministrstva, komercialni uporabniki pa bodo morali še malce počakati. Za naslednjo nelatinično domeno .中国 se borijo Kitajci. Njihov lokalni registrar CINIC že omogoča registracijo ustreznih poddomen, čeprav te vrhovne domene ICANN še ne priznava. V Grčiji kakšnih posebnih teženj po domeni v lokalni abecedi ni videti.

29 komentarjev

Google Street View zbiral podatke o brezžičnih omrežjih

Avtomobil za Google Street View

Google - Pod pritiskom nemških oblasti je Google priznal, da njihovi avtomobili za Google Street View, ki krožijo po javnih cestah in snemajo zasebne objekte in posameznike, med drugim zbirajo tudi razpoložljive podatke z omrežij Wi-Fi. Na začetku so priznali samo zbiranje SSID in MAC, po nekaj neposredno zastavljenih vprašanjih pa so priznali še zbiranje payloada.

Google trdi, da je namen zbiranja osnovnih informacij o razpoložljivih omrežjih Wi-Fi izboljšava njihovih lokacijskih storitev (uporabnik brez GPS-sprejemnika naj bi poslal Googlu seznam MAC-naslovov, ki jih vidi, in Google bi vrnil uporabniku njegovo lokacijo) in da je zbiranje podatkovnega prometa posledica programerske napake iz...

8 komentarjev