»

Internet 2010 v številkah

The New York Times - Še malo statistike preteklega leta, kar se tiče interneta. Bili smo nadpovprečno komunikativni, so izračunali na Pingdomu, saj smo poslali 107 bilijonov elektronskih sporočil. Za to je poskrbelo 1,88 milijarde uporabnikov elektronske pošte z 2,9 milijarde elektronskih predalov, torej je v povprečju vsak poslal 57 tisoč sporočil. Verjetno je odveč poudarjati, da je velika večina odpadla na nezaželeno elektronsko pošto - spam. Kljub temu je bilo legitimne pošte dobrih 10 odstotkov, kar pomeni, da je povprečen uporabnik poslal 17 sporočil dnevno.

Skupno ima internet 1,97 milijarde uporabnikov, izmed katerih jih je 825 milijonov v Aziji, 475 milijonov v Evropi in 266 milijonov v Severni Ameriki, 205 milijonov v Srednji in Južni Ameriki, 110 milijonov v Afriki, 63 milijonov na...

14 komentarjev

Facebookovo vrednotenje na sivem trgu 70 milijard dolarjev

TechCrunch - Čeprav delnice Facebooka v ZDA niso uvrščene na organizirani trg, to ne pomeni, da se z njimi ne bi živahno trgovalo. Prav nasprotno, na SecondMarketu (ki deluje podobno, le bolj organizirano in aktivno kot klinično mrtva Druga borza) delnice Facebooka dosegajo rekordne premike. Na zadnji avkciji so delnice dosegle vrednost 28,26 dolarja, kar postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 70 milijard dolarjev. To je 40 odstotkov več, kot ga je ob vstopu ocenil Goldman Sachs. Že tisti cenitvi so nekateri oporekali, češ da zida gradove v oblakih in da podjetje ne bo ustvarjalo zadostnega dobička, da bi jo upravičilo, nova pa je še višja.

S Facebookom se je na sivem trgu decembra trgovalo po tečaju 21-23 dolarjev na delnico,...

17 komentarjev

Bliža se desetmilijardti nakup na App Storu in nagrada

vir: Apple
Apple - Apple ob okroglih številkah nakupov aplikacij prek App Stora navadno srečnemu kupcu podeli kakšen bon. Milijardto aplikacijo je kupil 13-letni Connor Mulcahey iz Connecticuta in si za to prislužil bon v vrednosti 10.000 dolarjev, iPod Touch, Time Capsule in prenosnik MacBook Pro, sedaj pa je čas za novo priložnost.

Bližamo se številki 10 milijard in Apple je vnovič obljubil, da bo kupec desetmilijardte aplikacije prejel bon v vrednosti 10.000 dolarjev za iTunes. Sodeč po Applovem števcu, bo aplikacija z okroglo zaporedno številko prenesena v noči z 22. na 23. januar. Sodelovati je mogoče tudi brez nakupa, zgolj s prijavo. Omenimo še, da Apple to pot nudi samo bon in nobene...

10 komentarjev

Britanci gradijo repliko Edsaca

BBC - V Veliki Britaniji bodo zgradili delujočo repliko enega prvih računalnikov na svetu. V Computer Conservation Society (CSS) so objavili, da bodo zgradili repliko Edsaca (Electronic Delay Storage Automatic Calculator, ki so ga prvikrat zagnali na Univerzi v Cambridgeu 6. maja 1949 in je deloval devet let. Prvi program, ki ga je izvedel, je izračunal tabelo kvadratov naravnih števil in tabelo praštevil, kasneje pa je s koristnimi izračuni pomagal dvema raziskovalcema osvojiti Nobelovo nagrado.

Leta 1949...

15 komentarjev

France Telecom omejuje internetni promet do Megaupload?

Slo-Tech - Francoski ponudnik dostopa do interneta Orange omejuje prenos podatkov s strani Megaupload, ki ponuja gostovanje datotek, do končnih uporabnikov, poroča IT Pro Portal. Na Megauploadu trdijo, da Orange, ki je v lasti France Telecoma, uporabnikom preprečuje dostop do in prenos podatkov z Megauploada in sestrske strani Megavideo, in da lahko te trditve tudi dokažejo. Zaradi tega uporabnikom svetujejo, da svoje pritožbe naslovijo na podporo uporabnikom na Orangeu ali, še bolje, zamenjajo ponudnika dostopa do interneta.

V Orangeu so se na trditve odzvali z nejevero. Kot pravijo, so nad očitki presenečeni, saj tega ne počnejo. Po njihovih besedah je ta težave z dostopom kriv Megaupload sam, saj...

15 komentarjev