»

ESA uspešno izstrelila Juice proti Jupitru

Slo-Tech - Z izstrelišča v Francoski Gvajani je Evropska vesolja agencija danes ponoči uspešno izstrelila raketo Ariane 5, ki je v vesolje ponesla plovilo Juice (Jupiter Ice Moons Explorer). Kot pove ime, je namenjeno proti Jupitru, obiskalo pa bo lune Ganimed, Kalisto in Evropa, ki imajo pod zamrznjenim površjem po predvidevanjih večje količine tekoče vode.

Juice čaka dolga pot. Jupiter bo dosegel julija 2031, nato bo večkrat letel mimo vseh treh lun (mestoma le 200 km nad površjem), še tri leta pozneje pa se bo utiril v orbito okoli lune Ganimed. Konec leta 2035 se bo misija končala s trkom v Ganimed. Proti Jupitru bo Juice potoval s štirimi gravitacijskimi pospeški Zemlje in Venere. Poti proti zunanjim planetom namreč ni premica, temveč vključuje več obkrožitev Sonce in notranjih planetov, da plovilo nabere dovolj energije in hitrosti.

Na cilju bo Juice ugotavljal, kakšen so Jupitrove lune in ali se nemara kje skriva življenje. Pri tem bo izpostavljen temperaturam, ki bodo segale od...

8 komentarjev

Parlerja ni več

Slo-Tech - Kontroverzno družbeno omrežje Parler, ki je nastalo leta 2018 in zaslovelo leta 2021, ko so veliki ponudniki platform odstranili račune nekdanjega ameriškega predsednika, je dokončno pokopano. Prevzel ga je Starboard (nekdanji Olympic Media), ki je zapisal, da klon Twitterja za konzervativno občinstvo ni smiseln poslovni model. Namesto družbenega omrežja nas na domači strani pričaka le obvestilo o izpeljani transakciji in koncu omrežja.

Izvršni direktor Ryan Coyne je dejal, da aplikacije Parler v trenutni obliki ne bo več. To pa ne pomeni, da ne bodo skušali uporabiti baze uporabnikov. Nasprotno, na Starboardu želijo "dati priložnost marginaliziranim in cenzuriranim skupnostim v več sektorjih, ki segajo preko domače politike". Parlerju želijo vdahniti svež zrak.

Zgodovina Parlerja bila pestra že do sedaj. Leta 2021 so aplikaciji gostoljubje odrekli na Googlovi in Applovi spletni tržnici (kasneje se je vrnil), težave je imel tudi pri iskanju gostovanja. Tedaj se je vrnil po mesecu...

2 komentarja

Nemčija zaprla še zadnje jedrske elektrarne

Slo-Tech - Danes je Nemčija iz omrežja izključila še zadnje tri jedrske elektrarne (Isar 2, Neckarwestheim 2 in Emsland), ki so delovale v državi. S tem se je zaključil desetletje trajajoč prehod z jedrske energije na alternative, ki ga je formalno začela resolucija zveznega parlamenta 30. junija 2011. To je bila neposredna posledica nesreče v japonski Fukušimi, kjer se je zaradi cunamija ter izpada električnega omrežja in generatorjev v tamkajšnjih reaktorjih temperatura povišala do ravni, ki je povzročila tri eksplozije vodika, ki pri povišanih temperaturah nastaja v reakciji med cirkonijem in vodo.

Prizadevanja za odstop od jedrske energije so se v Nemčiji začela že na prelomu tisočletja, a se je javno mnenje v to smer nagnilo šele po Fukušimi, pri čemer pa še zdaleč ni bilo enotno. Zadnjim trem jedrskim elektrarnam so novembra lani izredno podaljšali delovanje še do 15. aprila 2023. Njihova proizvodnja energije je v Nemčiji obsegala šest odstotkov, ki jih bo treba sedaj nadomestiti. Pred...

182 komentarjev