»

Prihaja GeForce 9600 GSO

Guru 3D - Zmešnjava pri oznakah nVidiinih grafičnih kartic je že sedaj precejšnja, če gre verjeti govoricam pa bo po prihodu grafične kartice GeForce 9600 GSO še večja. Kljub temu, da je nova grafična kartica vsaj po imenu sodeč sorodnica GeForca 9600 GT pa temu ni tako, saj v osnovi gre za GeForca 8800 GS, ki temelji na nekoliko oklestenem jedru G92, ki premore 96 Shader enot, sama grafična kartica pa 384 MB 192-bitnega pomnilnika. Izbiro frekvence jedra ter pomnilnika je nVidia prepustila posameznim proizvajalcem grafičnih kartic, le te pa naj ne bi bile nižje od 550 MHz v primeru jedra oziroma 800 MHz pri pomnilniku. Poleg svobode pri izbiri frekvenc bodo proizvajalci imeli svobodno roko tudi pri izbiri dizajna PCB-ja grafične kartice. Luč sveta naj bi nova grafična kartica zagledala maja.

Več o tem si preberite na Guru3D.

25 komentarjev

Radeon HD 4870 maja?

Hartware.net - Kljub temu, da so dosedanje novice o AMD-jevih grafičnih karticah nove generacije govorile o tem, da bodo prve na grafičnem jedru RV770 temelječe grafične kartice luč sveta zagledale junija, so se na spletu pojavile nove informacije, po katerih sodeč naj bi se prvi primerki grafičnih kartic na policah trgovin znašli že maja. Pri tem naj bi šlo za grafične kartice z jedrom RV770 XT ter GDDR3 pomnilnikom, saj je GDDR5 trenutno še v povojih, njegova testiranja pa naj bi potekala počasneje od AMD-jevih pričakovanj. Z izbiro GDDR3 bi se tako poleg visokih stroškov izognili tudi morebitni počasni dobavi pomninika in s tem povezanih težav.

Naslednji član nove generacije AMD-jevih grafičnih kartic, RV770 Pro (predvidoma Radeon HD 4850) naj bi luč sveta zagledal šele julija, kljub temu, da naj bi se od svojega velikega brata razlikoval le v frekvencah jedra in pomnilnika.

Več o tem si preberite na Hartware.net

36 komentarjev

Še en napad na GSM A5/1 algoritem

Slo-Tech - Trije nemški raziskovalci Timo Gendrullis, Martin Novotny in Andy Ruppiz iz nemškega Inštituta za IT varnost na Ruhr-University Bochum so na Cryptology ePrint Archive objavili članek z naslovom A Real-World Attack Breaking A5/1 within Hours.

V članku opisujejo napad na GSM šifrirni algoritem A5/1. Za razliko od večine teoretičnih kriptoanalitičnih napadov, gre v tem primeru za praktičen napad, ki ga je mogoče izvesti s posebno napravo, ki so jo poimenovali COPACOBANA, sestavljena pa je iz FPGA čipovja.

Raziskovalci v članku trdijo, da je uspešen napad mogoče izvesti v povprečju v okrog sedmih urah, predstavljajo pa tudi optimizacijo, ki omogoča še približno 16% pohitritev napada.


Napad sicer ni tako hiter kot tisti, ki sta ga na BlackHat Europe 08 prikazala David Hulton in Steve Muller, je pa v članku objavljenih dovolj podrobnosti za nadaljnje raziskovanje na tem področju. Hulton in Muller sta pri svojem delu sicer izhajala iz članka Kellerja in Seitza, ki sta opisala napad...

8 komentarjev

Pridržali ladji, ki sta povzročili internetni mrk na Bližnjem vzhodu

Slashdot - Internetni mrk na Bližnjem vzhodu, ki je povzročil nemalo preglavic uporabnikom interneta in sprožil še več teorij zarot o samih vzrokih mrka, je končno dobil vsaj delni epilog. Reliance Globalcom, operater podmorskih kablov, ki so se pretrgali, je namreč s pomočjo satelitskih posnetkov izsledil dve ladji, ki sta se takrat nahajali v območju in sta odvrgli sidri, ki sta nato tekom plovbe pretrgali kable.

Za pretrgane kable sta bili odgovorni dve ladji, ena v lasti korejskega podjetja in druga v lasti iraškega podjetja, obe pa so pridržali v Dubaju. Korejska ladja je že uradno priznala krivdo in plačala Reliance Globalcom-u 60 tisoč dolarjev za popravilo kablov, iraška pa je zaenkrat še na pridržanju.

26 komentarjev

Napad malčkov

ASUS EEE 701

Slo-Tech - Lahko rečemo, da je do prihoda ASUS EEE 701 industrija PC prenosnikov delovala po ustaljenem kopitu. Vsako leto so počakali na novosti proizvajalcev procesorjev, dodal se je vmesnik za nov standard 802.11n omrežja, morda čitalec za prstne odtise in/ali smartcard kartice, večji trdi disk, več pomnilnika, morda celo spletna kamerica. Velikost (form-factor) pa je več ali manj ostajala enaka, pogojena z izbiro standardnih 12", 13.3", 14", 15.4" in 17" zaslonov. Poskusi inovacij z 11" ali 10" zasloni in majhnimi form factorji pa so se končali z astronomskimi cenami v rangu 2500$ ali več.


Prevrtimo čas do petega junija lanskega leta. Medtem ko Intel in Microsoft eksperimentirata z...

18 komentarjev