»

Prodaja računalnikov padla za desetino

Slo-Tech - V letu 2019 se je po dolgi suši krivulja prodaje računalnikov obrnila navzgor, a ji je epidemija covida-19 hitro pristrigla peruti. V prvem letošnjem četrtletju je prodaja padla za približno desetino, sta izračunala Gartner in IDC. Pri IDC so izmerili 9,8-odstotni padec, kar predstavlja največji padec po letu 2013. Gartner je izmeril celo 12,3-odstotni padec. Razlog še ni grozeča recesija, saj je virus iz Kitajske resneje ušel šele proti koncu četrtletja. Namesto tega so ključni faktorji pretrgane proizvodne in dobavne verige. Kitajska je namreč pri proizvodnji računalniške opreme največja tovarna na svetu.

Gartner je naštel 51,6 milijona prodanih enot, kar je 12,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Vodilni je še vedno Lenovo (12,6 milijona), sledijo HP, Dell, Apple, Acer in Asus. Zelo podobno je ugotovil IDC, kjer je vrstni red malo drugačen: Lenovo, HP, Dell, Acer, Apple. Razlog je drugačna metodologija. Gartner šteje namizne računalnike, prenosne računalnike in drage...

75 komentarjev

Googlove naprave že kmalu z lastnimi čipi?

Axios - Že pred časom so se pojavile govorice o Googlovem sodelovanju s Samsungom pri snovanju lastnih polprevodniških čipov, domnevno za bodoče inkarnacije naprav Pixel, pozneje pa tudi za prenosnike Chromebook. Zdaj se je pojavilo nekaj več podrobnosti, med drugim tudi to, da čip nosi kodno ime Whitechapel, da bo izdelan po Samsungovi 5 nm tehnologiji.

Čip naj bi poganjal 8 jedrni ARM procesor, poleg tega pa naj bi imel tudi strojno opremo, posebej optimizirano za Googlovo tehnologijo strojnega učenja, del pa za izboljšanje delovanja Googlovega asistenta, posebej ko gre za funkcijo "always on". Taki strojni dodatki pri Googlu niso nekaj novega, spomnimo, pred poltretjim letom izdani Pixli 2 so ob procesorju imeli tudi Pixel Visual Core, ki je omogočal, da je Googlova storitev HDR+, ki se je naslanjala na strojno učenje, tekla petkrat hitreje in porabila desetkrat manj energije.

Podobno idejo, torej prehod na lastne procesorske čipe so v zadnjem obdobju dobili še mnogi drugi...

6 komentarjev