»

Obletnici

Slo-Tech - Danes mineva deset let od izdaje prve proste različice beta brskalnika Netscape Navigator. CNET News.com je pripravil cel sklop člankov na temo Netscapa, Mozille, Firefoxa in preostanka trga spletnih brskalnikov. Izmed alternativ se trenutno najbolje godi Firefox, ki bi s pridobitvijo vidnejšega deleža utegnil korenito prispevati k izboljšanju "razmer" na enem izmed najpomembnejših softverskih trgov.

Druga slavljenka pa je pisarniška zbirka OpenOffice.org, ki je stara 4 leta. Na današnji dan leta 2000 je namreč podjetje Sun Microsystems odprtokodni skupnosti izdalo izvorno kodo zbirke StarOffice.

Še na mnoge procente!

20 komentarjev

Spet luknje v Windowsih

Slashdot - Microsoft je izdal seznam desetih novoodkritih lukenj v operacijskem sistemu Windows. Med njimi po kritičnosti najbolj izstopata dve.

Prva omogoča izvajanje zlobnekode™ skoz luknjo v pregledovanju JPEG slik. Če je uporabnik prijavljen kot administrator, to potencialno omogoča komurkoli izvajanje poljubne kode na ciljnem računalniku.
Druga pa se ukvarja prav tako z izvanjanjem zlobnekode™, tokrat skozi luknjo v Raziskovalčevi podpori za stisnjene (ZIP/CAB) datoteke. Ta prav tako kot prejšnja tudi omogoča spremnijanje datotek na računalniku ter izvajanje poljubnih ukazov.
Sta pa obe luknji že popravljeni v drugem servisnem paketu za Windows XP, popravki za Windows 2003 Server se pa dobijo na Microsoftovi strani.

Izvorna novica.

31 komentarjev

Evikcija ASCII: "Naše zadnje vrstice programske kode bomo prevajali na barikadah!"

Slo-Tech - Skvot ASCII (Amsterdam Subversive Center for Information Interchange), prostor z brezplačnim javnim dostopom do spleta, ki ga ustvarjajo in vzdržujejo hekerji in politični aktivisti in ena glavnih inspiracij za nastanek Kiberpipe je doživel novo policijsko evikcijo. Za dvig zavesti o problematiki je tule njihov preveden manifest:

Center ASCII je bil vzpostavljen z reciklažo starih računalnikov in z uporabo izključno prostega programja (GNU GPL - splošna javna licenca GNU). S tem je skupina omogočala javnosti širši dostop do informacijske tehnologije. ASCII je kolektiv svobodno-avtonomnih posameznikov, tehnično usposobljenih in politično zavednih hekerjev ter razvijalcev računalniških programov.

Trenutna lokacija centra ASCII - Kinkerstraat 92 v Amsterdamu, ni ne prvi ne zadnji prostor, kjer se hekerji borjio za osvoboditev izpod komercialnih pritiskov, ki manipulirajo s tehnologijo in z možnostjo javnega dostopa do slednje. Pravica do komunikacije je pravica vsakogar,...

30 komentarjev