»

EU pripravlja ukrep obveznega hranjenja prometnih podatkov od enega do treh let

Slashdot - EU že dlje časa pripravlja zakonodajni ukrep, s katerim bo zahtevala obvezno hranjenje prometnih podatkov, ki nastanejo pri uporabi telefonije in interneta. Že 15. člen direktive EU 2002/58 je državam članicam omogočil hranjenje prometnih podatov za določen čas, Evropska komisija pa se je odločila, da bo hranjenje teh podatkov predpisala kot obvezno. Predvidena doba hranjenja teh podatkov (tim. retencija) je od 12 do 36 mesecev.

Z drugimi besedami - ponudniki telefonije (fiksne in mobilne) ter internetnih storitev bodo morali (če bo predlog sprejet), hraniti vse prometne podatke vsaj eno, zelo verjetno pa kar tri leta. Seveda na lastne stroške.

Prometni podatki niso sama vsebina komunikacije, pač pa gre za tim. spremljajoče podatke (npr. kdo je koga klical, ob katerem času, iz katere lokacije, katera spletna mesta je vpisal v spletni brskalnik, pri čemer je iz URL-jev spletnih iskalnikov mogoče ugotoviti tudi kaj je nekdo iskal, itd.). Kljub temu, pa je mogoče iz njih ugotoviti...

31 komentarjev

Longhorn ne bo maral iPoda

Google News - Če smo pred dnevi poročali, da si je Microsoft sprva zadal previsoke cilje za naslednja Okna in zato osiromašil razvojni načrt, tokrat predstavljamo morebitno novost Longhorna, ki doslej še ni bila omenjana. V Redmondu namreč razvijajo tehnologijo, s katero bodo podjetja lahko svojim uslužbencem onemogočila uporabo naprav za izmenjavo podatkov.

Ko so na trg prodrli USB-ključi, predvajalniki digitalne glasbe in podobne prenosne naprave, je začela sive lase povzročati možnost kraje podatkov in okužbe računalnikov z virusi. Tovrstne naprave se lahko pohvalijo s čedalje večjo kapaciteto nosilcev in hitrostjo prenosa podatkov, zato Microsoft zagotavlja, da bo uporaba teh naprav v prihodnje manj liberalna. Še ostali viri.

22 komentarjev

AMD pred Intelom v ZDA

Slo-Tech - Zadnje analize kažejo, da je AMD pridobil kar nekaj odstotkov tržnega deleža med procesorji za osebne računalnike napram Intelu. Od letošnjega januarja se je njegov delež povečal skoraj za tretjino in se ustalil rahlo nad 50 %. Intelov delež je za enak odstotek padel in je trenutno rahlo pod 50 %. Poudariti velja, da gre pri teh odstotkih le za osebne računalnike prodane neposredno domačim uporabnikom, ne pa tudi za strežnike, prenosnike, delovne postaje in računalnike za podjetja.

Na ostalih področjih je Intel še vedno krepko pred AMD-jem, predvsem zaradi tega, ker se nekateri veliki proizvajalci računalnikov odločajo za Intel. Kakorkoli že, analitiki se strinjajo, da ima AMD še velik potencial in da bo Intelu gotovo še mešal štrene na vseh področjih. Več o tem.

Opozorilo: tržni deleži predstavljajo razmerje prodaje in ne razmerje vseh računalnikov v uporabi!

10 komentarjev

IBM bo poklonil kodo za prepoznavo govora

Google - IBM naj bi danes oznanil, da bo dvema skupinama razvijalcev odprtokodnega programja podaril del izvorne kode svoje tehnologije za prepoznavo govora, katere razvoj je podjetje stal 10 milijonov ameriških dolarjev. Zbirko kode za delo z osnovnimi besedami, npr. datum in čas ter mesta in države, bo prejela skupnost Apache Software Foundation, Eclipse Foundation pa bo dobil kodo za urejanje govora.

Veliki modri se je za korak odločil z namenom pospešitve razvoja aplikacij za prepoznavo govora, ki se jim obeta velik razcvet v bližnji prihodnosti, npr. v klicnih centrih, avtomobilih in še marsikje kje. Prav tako je s tem odgovoril Microsoftu, ki je razvijalcem brezplačno ponudil paket za razvoj programja za prepoznavo govora, ki temelji na tehnologiji .Net in ga je preneslo čez 100 000 uporabnikov.

Redmond trdi, da IBM na tem področju samo sledi Microsoftovim stopinjam.

10 komentarjev