»

Japonci bodo pridobivali energijo iz topota množice

Slashdot - Piezoelektričnost je zanimiva lastnost nekaterih kristalov brez centra inverzije, ki pa lahko imajo druge simetrijske elemente (npr. troštevne osi), da zaradi električne napetosti nekoliko spremenijo obliko. Uporabnejši pa je inverz tega pojava, saj ti isti kristali ob mehanski obremenitvi na ploskvah ustvarijo napetostno razliko, ki jo lahko bodisi samo merimo in izdelamo elegantne merilnike pritiska in striga bodisi uporabimo za koristno delo. Velja omeniti, da ne gre za same eksotične spojine, saj povsem običajna kremen in Rochellova sol (kalij-natrijeva sol vinske kisline) izkazujeta take efekte.

Podjetje East Japan Railway Company, ki upravlja s tokijsko železniško postajo, se je odločilo, da bo to tehnologijo...

38 komentarjev

Gmail zna pošiljati SMS

Google - Googlovi inženirji nas tako pridno razvajajo z vedno novimi in novimi storitvami in izboljšavami obstoječih, da jih včasih niti ne opazimo. Nova spretnost, katere so naučili Gmail, je pošiljanje SMS-sporočil. Prvikrat se je ta možnost bežno pojavila v spletnem vmesniku Gmaila pred mesecem dni, a so jo zaradi hroščatosti po hitrem postopku umaknili. Po razgibavanju sivih celic sedaj pri Googlu pravijo, da je funkcija pripravljena.

V razdelku Labs spletnega klienta za Gmail si uporabniki lahko vključijo funkcijo Text Messaging (SMS) in Chat. Nato lahko v polju chat na levi strani osnovnega okna izberejo kontakt, s katerim se želijo pomenkovati, vpišejo njegovo telefonsko številko in sestavijo sporočilce. Še klik na gumb pošlji in voilà, prejemniku zapoje mobilni telefon. Drobni tisk opozarja, de je storitev mogoča le za ameriške številke in da utegne operater prejemniku prejem sporočila zaračunati. Na tako prejeta sporočila je mogoče odgovarjati s telefona, Google pa poskrbi, da...

29 komentarjev

IWF preklical cenzuro Wikipedije

Guardian - Internet Watch Foundation (IWF) je spoznala, da je cenzura na internetu jalovo početje, in odstranila petkovo prepoved dostopa do članka Virgin Killer. Spomnimo, da so v petek v Veliki Britaniji zagnali strahoten vik in krik, ker naj bi naslovnica dvaintrideset let starega albuma vsebovala neprimerno sliko.

IWF vsako leto označi 10.000 strani z neprimerno vsebino in jih doda na skrivni seznam nedostopnih strani, ki ga upoštevajo vsi veliki ponudniki dostopa do interneta. Ni pa se še zgodilo, da bi IWF svojo odločitev preklical, a so bili pri Wikimediji dovolj glasni, da so to dosegli tudi tak precedens. IWF se zagovarja z dejstvi, da so po pregledu konteksta in upoštevanju dejstva, da je slika stara in dostopna širom po svetu, ocenili, da prepoved dostopa ni smiselna. Kljub temu je sama slika zanje še vedno sporna, tako da bodo vse kopije na drugih britanskih strežnikih obravnavali posebej. Dodajajo še, da je odločitev prinesla več škode kot koristi, saj se je vsebina še bolj...

11 komentarjev