»

Videospot posnet z mobilnim telefonom

OSNews - Na OSNews poročajo o zanimivem tehnološkem podvigu. Glasbeniku Robu Dickinsonu (bratrancu Brucea Dickinsona iz Iron Maiden) je uspelo z mobilnim telefonom Nokia N93 posneti pravi pravcati videospot. Zmožnosti snemanja videozapisa v DVD kvaliteti najbrž nihče do sedaj ni jemal resno, morda pa bo pionirski podvig navdušil še koga drugega, da mobilnik uporabi v profesionalne namene. Robov videospot za njegov single Oceans si lahko ogledate na Yahooju, več informacij za nadebudne glasbenike pa je na voljo v izvorni novici.

13 komentarjev

Leopard proti Visti

ITworld.com - Na ITworld so spisali zabaven članek, v katerem so se lotili primerjave dveh prihajajočih operacijskih sistemov, Microsoftovega Windows Vista in Applovega Mac OS X - Leopard. Najprej so pokomentirali splošne lastnosti, med drugim varnost in integracijo z zadnje čase vedno bolj popularnimi spletnimi storitvami, naredili pa so tudi primerjavo različnih novih zmožnosti, ki ju obljubljata računalniška giganta. Na nasprotni strani tehtnice so postavili recimo nova sistema za ustvarjanje varnostnih kopij podatkov ter vzpostavljanje preteklega stanja (Time Machine in Backup & Restore Center), podporo navideznim delovnim okoljem in pa upravljanje z dodatki na namizju. Če razmišljate o menjavi operacijskega sistema, si obvezno oglejte članek.

205 komentarjev

Spletne urice: Ogrodje malo drugače - Continuations

Slo-Tech - V sredo, 15. novembra, ob 19.00, Vas vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Simon Belak predaval o konceptu Continuations.

Prenašanje stanja in kontrole med stranmi naše aplikacije se zaradi asinhronosti zahtevkov lahko kaj hitro sprevrže v morečo packarijo. Zdi se, kot da se borimo proti jeziku, ko mu znova in znova "od zunaj" tlačimo stanje nazaj. Čeravno sprejeta praksa, pa to ni edina pot. Dovolite, da vam predstavimo "continuations", paradigmo, kjer jezik postane zvesti pomagač pri prenašanju stanja in kontrole.

Simon Belak se je s spletnimi ogrodji intimno seznanil kot razvijalec TurboGears, trenutno pa se prepušča eksotičnim tehnologijam.

1 komentar

Pusti službo, da lahko dobiš PS3 (in jo raztelesiš)

Slo-Tech - Na Japonskem je PlayStation 3. generacije že v prodaji, kar je sicer nekoliko nerodno povedano, saj so zaloge v večini trgovin pošle že do popoldneva. Japonski je bilo namenjeno le 100.000 oz po nekaterih virih 80.000 konzol, zato so bili navdušenci pripravljeni čakati v mrazu in dežju pred trgovinami nekaj dni (video posentek vrste je na voljo na YouTube).Enako zagrizeni so ameriški privrženci, ki stojijo v vrstah že od 6. novembra, čeprav se prodaja v ZDA začne šele 17. novembra. Eden izmed čakajočih v mestu Burbank je celo dal odpoved v službi, da je lahko šel v vrsto, nekaj pametnejših je samo javilo bolniško. V Evropi jih lahko premagamo le, če se že zdaj postavimo v vrste za začetek...

105 komentarjev

Vista v rožicah

Slo-Tech -

Po poročanju The Inquirerja je na spletu že na voljo najnovejša izdaja operacijskega sistema Vista, ki naj bi sicer uradno za poslovne partnerje izšel šele konec tega meseca, za običajne smrtnike pa še kasneje. Zanimivo je, da je OS na voljo še pred izidom na MSDN omrežju. Če te verzija dejansko deluje in ne gre samo za prepakirano različico kakšne že izdane beta različice, na že omenjeni strani niso mogli potrditi, ampak po poročanjih uglednih rastlinjakov naj bi šlo za popolnoma delujočo zlato izdajo.


Se še spominjate izida Windows XP?

33 komentarjev

Kaj prinaša Direct3D 10?

Tom's Hardware -

Nove grafične kartice s podporo DirectX-a 10 počasi prihajajo na police računalniških trgovin, mnogi pa, razen tega, da gre za uberkul novost, sploh ne vedo kaj to sploh je in kaj bomo zaradi nove tehnologije videli v igrah naslednje generacije. Na Tom's hardware guide so se odločili, da poskusijo zadevo približati povprečnim uporabnikom, zato so spisali strokoven članek, v katerem so se posvetili predvsem komponenti DirectX-a z imenom Direct3D. Najbrž ste...

21 komentarjev

Microsoft Live Labs: Photosynth

ActiveWin - Microsoft Live Labs ekipa je izdala technology preview različico tehnologije Photosynth, ki analizira zbirko fotografij določenega kraja ali predmeta, poišče podobnosti in relacije med njimi in jih prikaže v navideznem trodimenzionalnem prostoru, po katerem se lahko premikate in fotografije pregledujete. Gledalec tako dobi precej boljšo prostorsko predstavo o prostoru, kjer so fotografije bile posnete.

Photosynth je trenutno možno preizkusiti (IE) na štirih vnaprej pripravljenih zbirkah (trga San Marco in San Pietro, kanadsko gorovje in fotografski atelje).

Vsekakor impresivna tehnologija, ki kljub temu,...

27 komentarjev