»

Intel toži Vio. Ali obratno???

The Register - Pred nekaj dnevi je bila objavljena novica o Intelovi tožbi VIA-e zaradi nabora čipov (oz. vodila) za procesorje Pentium 4. Sedaj VIA na Tajvanu in v Združenih Državah toži Intela zaradi neplačila licenc Pentiuma 4 ter i845 čipovja.

Sam sem ob tem rekel le "Urg!", saj se mi je to zdela zadnja možna varianta. Pa vendar je na tej stvari tudi nekaj več kot le absurd... Namreč, pred leti je podjetje S3 od propadlega Exponential-a odkupilo nekaj zanimivih procesorskih patentov. Kasneje je Intel vse (ali nekaj njih) licenciral, S3-ju pa omogočil dostop do tehnologije Pentiuma 4. In vse je bilo lepo. Potem pa so delnice S3-ja romale pod okrilje VIA-e - tu pa Intel zanika, da bi VIA imela pravico do uporabe P4 tehnologije. Protiudarec? VIA trdi, da Intel sedaj nima pravic do tehnologije podjetja Exponential! To bo vsekakor še zelo zanimivo, po mojem skromnem mnenju pa se bo končalo dokaj kmalu, z ali odkupom licenc na obeh straneh ali odstopom od tožb. "Verjetno pa se zelo motim", če mi je...

4 komentarji

Protivirusnik za Javo?

ZDNet - Res je - v sredo so iz Trend Micro sporočili, da so dobili patent za tehnologijo, ki v javanskih programčkih odkriva kodo zlobe. Poleg jave tehnologija omogoča tudi pregledovanje ActiveX kontrol ter drugih spletnih aplikacij na ravni omrežja (jah, kako pa naj inštaliramo tovrstno programje v... telefon? )

Java je dandanes resda nekakšen 'univerzalni', vsestranski jezik, ki se ne uporablja le v namiznih računalnikih, ampak tudi v mobilnih telefonih (predvsem Japonska, seveda ), za to je zgolj vprašanje časa, kdaj se bodo pisci omenjenih vrstic kode spravili še na Javo.

2 komentarja