»

Pogovor z Miguelom de Icazo

OSNews - Eugenia Loli-Queru iz OSNews se je pogovarjala z Miguelom de Icazo o trenutno aktualnih temah, povezanih z Linuxom in Novellom, njegovim novim delodajalcem. Govorila sta o patentih in problemih, ki jih prinašajo, o "novostih" Longorna, ki so, tako de Icaza, v precejšnji meri že del okolja Gnome in drugih izdelkov, in še čem.

Miguel je napovedal, da se bo Linux najprej razširil v revnih državah, nato v Evropi in nazadnje ga bodo morale sprejeti še ZDA. Poudaril je še, da je potrebno čim več odprtokodnega in prostega programja ponuditi tudi v okolju Windows, kot zanimivost pa je povedal, da bo Quark odslej v okolju Mac OS X uporabljal "de Icazin" Mono. Klik!

3 komentarji

IBM pripravlja spletne aplikacije

OSNews - Veliki modri razvija zbirko programskih orodij za poslovna okolja, ki bo uperjena proti Microsoftovemu Officu in ne bo delovala le v Windowsu in na Mac OS, pač pa tudi v Linuxu, drugih Unixih in na dlančnikih. To ji bo omogočala spletna zasnova, saj bodo tako strežniška orodja za upravljanje, kot tudi orodja za končne uporabnike, spletne aplikacije, dosegljive preko spletnega brskalnika.

Vključena bodo štiri orodja, in sicer za delo z e-pošto, preglednicami, podatkovnimi zbirkami in za obdelavo besedil. Kmalu pa lahko pričakujemo tudi dodatna orodja, saj so Adobe, PeopleSoft, Siebel Systems in druga podjetja podprla IBM-ova prizadevanja in utegnejo pripraviti svoje dopolnilne rešitve. Klik!

O morebitnem patentiranju zaenkrat molčijo ...

1 komentar

Service Pack 2 za Windows XP tudi za rožice

ComputerTimes - V nasprotju s svojo politiko ob izdaji prvega servisnega paketa za Windows XP, se je Microsoft odločil, da bo drugega ponudil vsem, da torej vanj ne bo vgradil zaščite, ki bi preprečevala njegovo namestitev na nelegalne verzije Windows XP. Še več, mogoče bo celo naročiti brezplačen CD s popravki, za katerega boste plačali zgolj stroške poštnine.

Microsoft je zatrdil, da so táko odločitev sprejeli, ker menijo, da je v tem trenutku pomembneje, da so uporabniki njihovih operacijskih sistemov zaščiteni, čeprav ne uporabljajo legalne kopije. Očitno se v Redmondu zavedajo problematike črvov, kakršen je (bil) Sasser, ki pustošijo prav zaradi in po nezaščitenih računalnikih. Več o tem.

42 komentarjev

Alarm: nam bo vstop v EU prinesel programske patente?

Slo-Tech - Kako poteka zakonodajni postopek v EU? Evropske zakone, pravzaprav gre za direktive in uredbe predlaga Evropska Komisija, ki jo sestavljajo komisarji iz držav članic. Komisarji niso voljeni na splošnih volitvah. Te predloge sprejme ali zavrne Svet ministrov, ki predstavlja nacionalne vlade. Predstavnike Sveta ministrov nadzorujejo parlamenti njihovih držav, vendar pa parlamenti nadzorujejo samo svoje nacionalne predstavnike v Svetu ministrov, te pa lahko v vsakem trenutku preglasujejo predstavniki ostalih držav. Evropski parlament razpravlja o vsebinah, vendar ne more sprožati postopkov za sprejem zakonov, niti določati davkov; lahko le dopolnjuje zakone, ki jih je sprejel Svet ministrov, a le dokler se s tem strinja Komisija in jim soglasno ne nasprotuje Svet. Le na nekaterih področjih imata Evropski parlament in Svet ministrov združeno zakonodajalno vlogo, v t.i. "postopku soodločanja".
Ko torej vidimo ima glavno zakonodajno vlogo Svet ministrov in ne voljeni Evropski parlament,...

52 komentarjev