»

Valentinovo v Računalniškem muzeju

Poziv k dogodku

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Ob pridušeni svetlobi, s pridihom romantične nostalgije, nam bodo na Valentinov večer, 14. 2. 2024, od 18. do 21. ure srca ritmično utripala v pixel grafiki ob retro igralnih izkušnjah.

To bo večer, ko vam bo dovoljeno, da se zaljubite ❣️❣️❣️

…v iskrenost retro konzol in iger za DOS, o katerih ste slišali pripovedovati druge, ki ste jih igrali v mladosti, ali pa jih (še vedno na skrivaj) igra vaša boljša polovica.

Skozi večer pa bo potekal tudi poseben retro-igričarski turnir za unikatno Valentinovo zlato disketo. 🕹️📺

Pocrkljajte se z nepozabnim Valentinovim v Računalniškem muzeju. Zagotovite si vstopnice za dogodek v spletni predprodaji: https://fienta.com/valentinovo-v-muzeju

0 komentarjev

Windows dobiva ukaz 'sudo' iz Linuxa

Slo-Tech - Microsoftov aktualni operacijski sistem Windows 11 bo kmalu dobil ukaz sudo, ki ga poznamo iz Linuxa, je napovedal Jordi Adoumie iz Microsofta. Gre za priročen ukaz, ki pomeni superuser do in omogoča poganjanje posameznih programov ali opravil z višjimi privilegiji, kot jih ima uporabnik sicer. S tem lahko razvijalci preizkušajo skripte in popravljanje določene sistemske nastavitve, ne da bi bili ves čas prijavljeni kot administratorji, kar je tvegano.

V Windows 11 bo ukaz omogočil poganjanje orodij s povišanimi privilegiji neposredno iz ukazne vrstice, ki bo sicer tekla z osnovnimi uporabnikovimi privilegiji. Doslej je bila pot do povišanja privilegijev nekoliko bolj okrogla, saj je bilo treba najprej zagnati novo instanco ukazne vrstice kot administrator, nato pa so se tako v njej izvajali vsi ukazi.

Novost je za zdaj na voljo v kanalu Canary, kjer so prihajajoče verzije Windows dostopne razvijalcem. Splošna javnost bo torej novosti deležna proti koncu leta, če gre verjeti...

16 komentarjev

Applov inženir zaradi kraje poslovnih skrivnosti obsojen na 120 dni zapora

Slo-Tech - Končala se je šestletna saga na sodišču, katere epilog je štirimesečna zaporna kazen in triletna preizkusna doba za nekdanjega Applovega inženirja Xiaolanga Zhanga, ki je priznal krajo poslovnih skrivnosti. Zhang bo moral plačati še 147 tisoč dolarjev odškodnine.

Zgodba sega v leto 2018, ko je Zhang vzel očetovski dopust in odpotoval v rodno Kitajsko. Ko se je njegov dopust iztekal, je podjetje obvestil, da se ne namerava vrniti. S tem ne bi bilo nič narobe, če se ne bi takoj zaposlil v kitajskem zagonskem podjetju XMotors, ki je razvijalo avtonomna vozila. Med svojo zaposlitvijo v Applu je tudi Zhang delal na tehnologijah, ki so s tem tesno povezane. To so bili razni senzorji, analiza podatkov z njih in predvsem Applov projekt samovozečega vozila Titan. Apple je opazil "izmikajoče obnašanje", zato so sprožili interno preiskavo Zhangovega početja na Applovem internem omrežju in njegovih osebnih naprav. Ugotovili so, da je Zhang ukradel več datotek in podatkov ter jih predal novemu...

23 komentarjev