»

Menlow na CESu

AnandTech - Poleg novih, hitrejših in manj(ših,-požrešnih,-vročih) procesorjev za namizne računalnike in prenosnike, je Intel na CESu končno povedal malo več tudi o prihajajoči platformi za mini PCje - ki jih lahko po želji imenujete, kot hoče Intel MID ali če bolj zaupate Microsoftu, UMPC.

Menlow sestavljata procesor, trenutno imenovan Silverthorne in vezni čip (ker je samo en čip, mu težko rečemo čipset, kajne), ki sliši na ime Poulsbo. Silverthorne je pravzaprav sorodnik pred kratkim predstavljenih Penrynov in Wolfdalov, in je tudi narejen v 45nm High-k tehnologiji. Glavni cilj pri načrtovanju je bila majhna poraba energije ob razmeroma dobri zmogljivosti. V številkah to pomeni, da imajo najpočasnejši (600MHz) Silverthorni TDP le okoli 0.6W, na CESu pa so pokazali procesorje delujoče s frekvencami do 1.6GHz.

Za primerjavo se spomnimo, da ima Stealey (uporabljen med drugim v prvi generaciji Asusovega EEE PCja) TDP 3W. Po zmogljivosti Intel cilja v razred Pentiumov M iz leta 2004 (med...

10 komentarjev

Zamude in novosti pri AMD-ju

Ars Technica - Iz AMD-ja so sporočili, da bosta njihova štirijedrna procesorja Phenom 9700 2.4 GHz in Phenom 9900 2.6 Ghz izdana šele v drugi četrtini tega leta. Do takrat pa bi moral izdati tudi 2.8 Ghz in 3.0 Ghz verzijo Phenom procesorja, vendar je njihov uspeh vprašljiv. Nameravajo pa izdati Phenom 9100E v prvi četrtini tega leta, ki bo varčnejši in bo imel največjo porabo le nekje okoli 65 W, glede na 95 W porabe Phenoma 9500, frekvenco pa 1.8 Ghz. Zaradi zamud s Phenom procesorji pa nameravajo izdati trijedrne procesorje "Toliman" že v prvi četrtini tega leta.Kaj lahko AMD še stori?

Več o vsem tem na: arstehnica.com

21 komentarjev

Tata Motors predstavil najcenejši avtomobil na svetu

vir: BBC
BBC - Indijski proizvajalec avtomobilov Tata Motors je na največjem indijskem avtomobilskem sejmu v Delhiju predstavil najcenejši avtomobil na svetu, poroča BBC. Vozilo so poimenovali Tata Nano in ga bodo prodajali za okoli 100.000,- indijskih rupij (1.730,- evrov). S tem naj bi omogočili prebivalstvu v državah v razvoju prehod na štirikolesna motorna vozila.

Osnovna različica štirivratnega petsedežnega vozila s 624 kubičnim motorjem nima klime, elektronskega pomika stekel, ali servo volana, bosta pa na voljo tudi dva luksuzna modela. Po zagotovilih proizvajalca porabi nano 5 litrov goriva na 100 kilometrov, napovedali pa so tudi različico z dizelskim motorjem. Serijska proizvodnja naj bi stekla...

214 komentarjev