»

Elektronska osebna izkaznica še vedno le napol funkcionalna

RTV Slovenija - Elektronsko osebno izkaznico bi bili morali dobiti že 3. januarja letos, a so se začele izdajati šele 28. marca. Kljub obljubam pa še vedno niso uporabne na vse načine, kot so obljubljali pristojni. Kot poroča RTV Slovenija, so njeni imetniki te dni s klasično pošto dobili gesla, ki omogočajo aktivacijo izkaznice in nastavitev številke PIN. A to brez pametnih kartic čitalnika ni možno. Poslali so približno 300.000 gesel, kolikor ljudi je doslej naročilo novo osebno izkaznico.

Izkaznica se lahko uporablja tudi za prijavo v elektronske storitve, za katere potrebujemo digitalno identiteto (npr. eDavki). Za to potrebujemo elektronsko osebno izkaznico, kodo številko PIN in čitalnik kartic ali aplikacijo na pametnem telefonu, kateri podpira NFC. A aplikacije še vedno ni, na SI-TRUST pa je napovedana za jesen ali zimo 2022. To pomeni, da lahko izkaznico uporablja le, kdor ima čitalnik pametnih kartic, kar ni zelo pogosto, predvsem pa predstavlja dodaten strošek (od 30 evrov naprej)....

78 komentarjev

V Indiji začeli preizkušati digitalno valuto

Slo-Tech - Indija je danes začela pilotni projekt digitalne valute, ki ga vodi centralna banka (Reserve Bank of India). V projektu sodeluje devet bank, digitalna rupija pa se bo uporabljala za poravnavanje transakcij z obveznicami na sekundarnem trgu. Z njo naj bi medbančni trg postal učinkovitejši, predvidevajo v centralni banki, saj bodo stroški transakcij nižji. Odpadla bo potreba bo garancijah in poroštvih.

Mesec dni pozneje se bo digitalna rupija začela uporabljati tudi s potrošniki. Da bi se digitalna valuta začela bolj množično uporabljati, bo morala podpirati čezmejna plačila, zadostno raven anonimnosti vsaj pri majhnih transakcijah, in dovolj trgovcev. Med pilotnim projektom bo centralna banka izdajala digitalno valuto za vsako banko v njen vostro račun pri centralni banki.

Indijska centralna banka je v preteklosti večkrat poudarila, da uvedba digitalni valut ali kriptovalut neuradnih izdajateljev predstavlja tveganje za stabilnost finančnega sistema. Digitalna valuta, kakršna je...

64 komentarjev

Elon Musk postal edini vladar Twitterja

Slo-Tech - Ko je Elon Musk prevzel Twitter, je takoj odpustil nekatere vodilne uslužbence, med drugim izvršnega direktorja, finančnega direktorja, vodjo pravne službe in pomočnika direktorja za pravne zadeve. Sedaj je Musk postal edini direktor podjetja, saj je razpustil upravni odbor, tako da je sedaj njegov edini član. Sam pravi, da je to le začasna rešitev.

Musk je tudi ponudil odkup vseh Twitterjev obveznic. Medtem je drugi največji lastnik Twitterja savdski princ Alwaleed bin Talal, kar je v ameriškem kongresu že povzročilo nekaj nelagodja. Demokratski senator iz Connecticuta Chris Murphy je napovedal, da bo Odbor za tuje investicije preveril varnostne posledice savdskega solastništva v podjetju.

Kaj točno bo Musk napravil iz podjetja, še ni jasno. Zaposleni v podjetju, kjer je med drugim napovedano množično odpuščanje, nad sago niso navdušeni. Musk se sicer deklarira za absolutista na področju svobode govora, ki je po njegovem mnenju ni dovoljeno omejevati v nobenem primeru. To pa bi...

78 komentarjev