»

Nestabilnost v Jemnu preprečuje popravilo podmorskih kablov v Rdečem morju

Slo-Tech - Popravila treh podmorskih kablov v Rdečem morju, ki so bili februarja poškodovani zaradi ladje Rubymar, še vedno ni končano. Poškodbe so v jemenskih teritorialnih vodah, tamkajšnje oblasti pa so doslej izdale dovoljenja le za dostop do dveh kablov. Pri tretjem kablu spor med člani konzorcija blokira popravila. Zaradi kompleksne politične in varnostne situacije se popravila še niso začela.

Za kabla Seacom in EIG so dovolilnice za pristop in popravila jemenske oblasti že izdale. Težave pa povzroča kabel AAE-1, saj je član konzorcija, ki ima kabel v lasti, tudi TeleYemen. Slednji je državni operater, ki pa ima dve veji: tisto v kraju Aden nadzoruje jemenska vlada, tisto v kraju Sanaa pa hutiji. Jemenska vlada zavrača vsako sodelovanje z njimi, kar pomeni tudi s polovico operaterja. Vlada vztraja, da mora TeleYemen imenovati predstavnika iz prve veje, česar pa ostali člani konzorcija niso potrdili. Vlada zato ne izda dovolilnic.

Popravila bo sicer izvajalo podjetje E-Marine, ki je v...

1 komentar

Pretrgan podmorski internetni kabel blizu Jemna bo med spopadi težko popraviti

Slo-Tech - Vsaj en podmorski internetni kabel, ki teče iz Evrope v Indijo skozi jemenske vode, je poškodovan. Pred slabim mesecem dni so Hutiji na svojem računu na Telegramu objavili zemljevid podmorskih kablov v Rdečem morju in dopisali, da je očitno Jemen na strateški lokaciji. Pod Rdečim morjem teče šestina svetovnega internetnega prometa, območje pa je trenutno tarča spopadov. Sedaj so se pojavile napake na podmorski infrastrukturi.

Pod Rdečim morjem teče skoraj dvajset kablov, ki povezujejo Evropo in Afriko ter Azijo. Med njimi je tudi strateško pomemben AAE-1, ki je dolg kar 25.000 kilometrov in teče vse od Francije do Hongkonga. Ko so Hutiji začeli groziti z napadi na kable, so jemenske oblasti in njihov operater ponovili pozive mednarodnim akterjem, naj se s Hutiji ne pogovarjajo o kablih. Nekateri izmed njih tečejo blizu obal v sorazmerno plitvih globinah, saj je takšno polaganje cenejše.

Eden izmed kablov je sedaj poškodovan. Južnoafriški Seacom, ki upravlja kabel, je napako...

35 komentarjev

Kitajska hiti z lastno digitalno valuto

The New York Times - Iz Kitajske čedalje pogosteje prihajajo glasni namigi, da so tik pred uvedbo digitalne valute, ki bi jo uporabljali njeni državljani v vsakdanjem življenju namesto juana. Napovedi so se še okrepile, ko je Facebook začel nabirati člane konzorcija za svojo kriptovaluto libra, s katero želi ponuditi alternativo različnim globalnim sistemom za prenos denarja, kot so Western Union, PayPal ali Visa in MasterCard. Medtem ko ima libra nekaj težav z razpadajočim konzorcijem, na Kitajskem tovrstnih težav ni, ker za valuto stoji kitajska vlada.

Ni še povsem jasno, kako si Kitajci digitalni juan predstavljajo, a vemo, da ne bo podoben kriptovalutam. Imel bo zelo jasno določen centralni organ nadzora, ki bo centralna banka. Prav tako bo njegova vrednost ostala enaka kot pri klasičnem juanu, ker bo šlo zgolj za dva obraza iste valute. O kakršnikoli anonimnosti ali vsaj psevdoanonimnosti ne bo govora, saj bo celotni namen digitalnega juana ravno nasproten. Kitajska želi vedeti še več o svojih...

8 komentarjev

Konzorcij za Facebookovo Libro razpada

Slo-Tech - Teden dni po napovedi PayPala, da se umika iz konzorcija za novo kriptovaluto libra pod Facebookovo patronažo, je videti usoda konzorcija čedalje bolj negotova. Odstopajo namreč še velikani Visa, Mastercard, eBay, Stripe in drugi. To pa pomeni, da v združenju ni več nobenega večjega ponudnika obdelave plačil, kar predstavlja resno oviro za projekt. Odstopi so do neke mere gotovo povezani z neodobravanjem nove valute, ki veje iz političnih vrst. V ZDA so na primer nekateri senatorji Visi in Mastercardu svetovali, naj premislijo o sodelovanju v projektu, ki lahko trči na številne pravne težave.

Iz Vise so sporočili, da so se odločili, da h konzorciju za libro ta trenutek ne pristopijo. Dodajajo, da bodo natančno spremljali situacijo in končno odločitev sprejeli na podlagi več faktorjev, med katerimi bo tudi sposobnost spoštovanja vseh predpisov. Iz eBaya pa so sporočili, da spoštujejo vizijo, ki jo predstavlja libra, a ne bodo nadaljevali kot ustanovni član, ker so osredotočeni na...

13 komentarjev

Nortelovi patenti v akciji

Rockstarovi 'laboratoriji' v Ottawi.

vir: Wired News
Wired News - Debeli dve leti nazaj je konzorcij, sestavljen iz Microsofta, Appla, RIM-a, Ericsson-a in Sony-ja, za 4.5 milijarde dolarjev odkupil sveženj 6000 patentov iz stečajne mase propadlega kanadskega telekomunikacijskega podjetja Nortel. Šlo je za izjemno vsoto, ki je tako visoko zrasla prav zaradi tekmovanja z Googlom; ta je sprva ponujal še vedno zelo spodobnih 900 milijonov; v svoji zadnji ponudbi, preden se jim je vse skupaj vendarle zdelo preveč, pa 4.4 milijarde, torej le malo manj od bogatega konzorcija.

Zdaj je, kot kaže, prišel čas, da se ta investicija povrne. Člani konzorcija patentov niso prevzeli nase osebno, ampak so jih pustili na ločeni firmi z imenom Rockstar Consortium in domeno ip-rockstar.com. Gre seveda...

11 komentarjev

Japonski konzorcij kot konkurenca Intelu

engadget - 80% Intelov delež trga procesorjev očitno ni po godu kar sedmim japonskim družbam, ki so se odločile povezati in že načrtujejo izdelavo svojih procesorjev. Ne le, da je članov pravljičnih sedem, prav vsi so obenem tudi industrijski težkokategorniki - NEC, Renesas, Hitachi, Toshiba, Fujitsu, Panasonic, in Canon. Projekt, ki ga bo sofinanciralo japonsko Ministrstvo za Gospodarstvo, bo pot začel s 3 do 4 milijardami Jenov (med 22 in 30 milijoni €) in ima kot glavni cilj izdelati procesor z nizko porabo, ki bi obenem zmanjšal odvisnost japonske od Zahoda.

Vsak izmed članov konzorcija bo sprva izdelal svoj prototip, ki bo podpiral izvajanje varčnejše programske kode, katere glavni avtor je profesor Hironori Kasahara z Univerze v Wasedi. Ko bo delujočih vseh sedem prototipov, ki naj bi že imeli do 70% nižjo porabo od današnjih procesorjev, bodo inženirji pod vodstvom profesorja Wasede izdelali enotno zasnovo, za katero računajo nadaljnjih 30% prihranka pri porabi električne energije. S...

45 komentarjev