» »

Človek spet premagal računalnik v igri go, ampak ...

Človek spet premagal računalnik v igri go, ampak ...

Ars Technica - Že pred sedmimi leti se je zdelo, da je konec. Nekdanji svetovni prvak Lee Sedol v igri go je s 4:1 izgubil proti računalniku, s čimer je še v eni igri padla človeška premoč. Ko je tri leta pozneje neuspešno poizkusil vnovič, je resignirano ugotovil, da se umetne inteligence ne da premagati. A morda se jo da pretentati.

Ko umetna inteligenca želi premagati človeka, ji je povsem vseeno, kako to stori. Če pri igranju številnih iger ugotovi, da se kakovost človeške igre po sto potezah zmanjša, ker se ljudje utrudijo, se bo naučila izkoriščati to dejstvo. Podobno je storil Kellin Pelrine, ki je premagal enega izmed najboljših programov za igranje goja KataGo. Pelrine je predhodno ugotovil, da ima KataGo slepe pege in določenih taktik ne razume. To mu je v resnici povedala računalniška analiza, a ko je taktiko usvojil, jo je uporabil brez pomoči. In nato je igral proti KataGoju, ki je izgubil s 14:1.

Kako premagati KataGo, je ugotovila druga umetna inteligenca, ki jo je pripravilo kalifornijsko podjetje FAR AI in ki je odigrala več kot milijon partij s KataGojem. Izsledke teh iger je nato uporabil Pelrine in samostojno premagal KataGo. Ali to pomeni, da je Pelrine premagal umetno inteligenco, je stvar perspektive. Oborožen s predhodnim znanjem, kakorkoli že ga je pridobil, je premagal KataGo. Tega se je lotil, ker velja za najboljši prosto dostopen bot za go, medtem ko AlphaGo sleherniku ni dostopen.

Predvsem pa je Pelrine pokazal, da ima lahko tudi umetna inteligenca hibe. Pri konkretnem primeru je toliko zanimivejše dejstvo, da bi njegovo taktiko vsak človek sorazmerno kmalu prepoznal, KataGo pa je ni vse do bridkega konca. Umetna inteligenca je pri treningu preprosto spregledala to možnost, ker je ni bila nikoli srečala. Mnenja, ali je Pelrine boljši od KataGo, pa se bodo verjetno še kresala.

7 komentarjev

49106 ::

"Ali to pomeni, da je Pelrine premagal umetno inteligenco, je stvar perspektive"


Vrhunskim šahistom taktiko pripravijo drugi velemojstri. Ko tak velemojster premaga nekoga, ali to pomeni, da je zmagovalec stvar perspektive?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

rejven ::

Tole je samo stvar interesa. Ker go ni tolk popularn tud engini niso dodelani kot recimo v šahu. Ko gledaš kaj engini delajo v šahu, da ne govorim o ribi al pa alfi..kakor sem probal go je lažje mogoče za začetnika, več nisem probaval.

tikitoki ::

KDaj to pride v strtegije, da ne bo "AI" na nivoju random premikov.

Markoff ::

Umetna inteligenca pomagala človeku, da je premagal umetno inteligenco.

What an epic fail for humans. In hkrati our finest hour, ustvarjamo (r)evolucijo inteligence, one step at a time.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

FireSnake ::

Je kje kakšen članek z analizo partij in razloženim kakim trikom?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Unilseptij ::

Super, pri go-ju je to se mogoce, ker je igra v principu se "neresena"... kombinacij je enostavno prevec. Pri sahu temu zal ni tako in se obravnava za "reseno" igro, tako kot recimo krizci in krozci, kjer, ce oba igrata brez napak, vedno koncamo neodloceno.

Zgodovina sprememb…

tomlin ::

Sliši se pravzaprav grozljivo.
Morda se res bliža čas, ki ga je napovedal fizik Stephen Hawking, da se AI v vsej svetovni mreži računalnikov že zaveda sama sebe.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Človek spet premagal računalnik v igri go, ampak ...

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
73819 (903) tomlin
»

AlphaGo v prvi partiji premagal najboljšega igralca

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4215042 (12176) nevone
»

Zadnja priložnost za človeštvo v goju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5018517 (16629) jype
»

AlphaGo v goju proti človeškemu prvaku vodi 2:0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9322176 (17938) Rok Woot
»

4:1 - konec človeške superiornosti v goju

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
219429 (7223) Jst

Več podobnih tem