» »

Dedič imperija Samsung pomiloščen, da se vrne na čelo podjetja

Dedič imperija Samsung pomiloščen, da se vrne na čelo podjetja

Slo-Tech - Podpresednik Samsunga Jay Y. Lee (uradno Lee Jae-yong) in dedič imperija je bil v Južni Koreji tudi uradno pomiloščen, kar mu bo kljub obsodbi in zaporni kazni zaradi korupcije omogočilo prevzeti vodenje podjetja. Predsednik države Yoon Suk Yeol je Leeja pomilostil, da bi lahko v turbulentnih časih prevzel vodenje podjetja in s tem pomagal gospodarstvu celotne države, ki je močno odvisno od Samsungove kondicije.

Lee je bil obsojen zaradi korupcije in je v zaporu preživel 18 mesecev, nato pa so ga pred letom dni pogojno izpustili. Pomilostitev bo začela učinkovati jutri, zato je pričakovati, da bo kmalu zatem spet prevzel funkcijo podpredsednika. V Južni Koreji njegovo vrnitev na čelo podjetja vidijo kot pozitivno za celotno gospodarstvo, ki se bori z inflacijo, pretrganim dobavnim verigam zaradi zaprtij spričo covida na Kitajskem in vplivom ruske vojne v Ukrajini na svetovno gospodarstvo. Napetosti med ZDA in Kitajsko so zadnji korak v razvoju dogodkov, ki predstavlja tveganje za Samsung, ki ima proizvodnjo in prodajo v obeh velesilah.

Spomnimo, da je bil Lee obsojen na 30-mesečno zaporno kazen zaradi korupcije. Odkar je njegov oče umrl leta 2020, Samsung ni imel formalnega naslednika (neformalno ga je seveda vodil Lee). Ni še jasno, ali in kdaj o Lee prevzel tudi to funkcijo. Samsung je v Južni Koreji izjemno pomembno podjetje, ki ustvari do 10 do 20 odstotkov BDP-ja. Hkrati je bilo že večkrat vpleteno v korupcijske škandale, ki so segali do vrha države. Že leta 1996 je bil predsednik podjetja Lee Kun-hee obsojen zaradi korupcije, leta 2009 pa še zaradi utaje davkov. Leta 2010 je bil pomiloščen in kmalu se je vrnil na čelo podjetja. Leta 2014 ga je po kapi nadomestil sin Lee Jae-yong. Zaradi korupcije v spregi s Samsungom je bil obsojen tudi južnokorejski predsednik Lee Myung-bak. To je bil že četrti predsednik države, ki je bil obsojen zaradi korupcije.

4 komentarji

Glugy ::

To pomen da je tud predsednik ki ga je pomilostil koruptiven.

joze67 ::

Too big to be corrupted.

feryz ::

Pa ne, da je tudi v Južni Koreji denar sveta vladar?
Če je pri 300 jurjih zaposlenih vse odvisno od enega kradljivega kekca, potem je boljše, da gre vse skupaj v maloro.

poweroff ::

Tudi pri nas imamo ljudi, ki so preveč pomembni za državo, da bi se jih spodobilo obsoditi.

Ena takih funkcij je "vodja opozicije" (nezamenljiva funkcija), druga pa najbolj sposoben župan na svetu. Sicer tudi kaj ukrade, ampak pa veliko naredi!

Koreja malem, ni kaj.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dediči Samsungovega šefa bodo plačali 60-odstotni davek na zapuščino

Oddelek: Novice / Rezultati
3511992 (9560) bbbbbb2015
»

Zaradi sprejemanja Samsungovih podkupnin nekdanji južnokorejski predsednik obsojen na

Oddelek: Novice / Tožbe
125461 (4230) Markoff
»

Kljub petletni zaporni kazni Samsungov izvršni direktor izpuščen po enem letu

Oddelek: Novice / Ostale najave
187355 (5359) joze67
»

Samsungov voditelj obsojen na pet let zapora

Oddelek: Novice / Tožbe
208180 (6393) MrStein
»

Veliki korupcijski pretresi v Samsungu in celotni Južni Koreji

Oddelek: Novice / Tožbe
1510726 (8490) gruntfürmich

Več podobnih tem