» »

Irski informacijski pooblaščenec preverja (stari) vdor v Facebook

Irski informacijski pooblaščenec preverja (stari) vdor v Facebook

vir: BBC
BBC - V pobeglih podatkih Facebookovih uporabnikov, ki so jih hekerji minuli teden ponovno priobčili na spletu, je tudi okrog 110.000 telefonskih številk iz Slovenije. Facebook trdi, da gre za star vdor iz leta 2019, katerega vzrok so že odpravili. Tudi SI-CERT je s pregledom podatkov ugotovil, da so starejšega datuma. Vseeno pa je irski informacijski pooblaščenec začel preiskavo, v kateri želijo potrditi, da gre res za stari vdor.

Ker ima Facebook evropski sedež na Irskem, je prav tamkajšnji informacijski pooblaščenec ključen za nadzor nad tem velikanom. Tudi zaradi tega so še posebej previdni in bodo tudi to pot ponovno preverili, kaj se je zgodilo. Časovnica je pomembna tudi zato, ker se je stari vdor zgodil pred uveljavitvijo GDPR, morebitni novi pa bi imel bistveno resnejše posledice za podjetje.

Kljub temu pa velja poudariti, da je večina pobeglih podatkov sorazmerno nespremenljivih. Ime in priimek sta skupaj z rojstnimi podatki zagotovo takšna, tudi prebivališče, telefonske številke in elektronsko pošto ljudje menjajo bolj poredkoma. V vseh vrsticah so ime, telefonska številka (če je vnesena) in številka profila, nekaterim profilom pa so objavili še spol, bivališče, stan, rojstne podatke, podatek o zaposlitvi in naslov elektronske pošte. Ni še jasno, od kod razlike.

Troy Hunt, ki vodi stran HaveIBeenPwned, ugotavlja, da se je število zahtevkov povečalo za šestkrat, saj ljudje množično preverjajo, ali so na seznamih. Prečiščeno datoteko s slovenskimi vnosi je z malo truda že moč najti na internetu. Ob tem velja opozoriti ljudi, da so razni spletni obrazci, ki ob vpisu elektronskega naslova, telefonske številke ali katerega drugega osebne podatke preverijo, ali se nahajajo med ukradenimi podatki, lahko problematični. Tudi vpisano se lahko zbira.

1 komentar

pffff ::

No, samo da bo jasno, Irski informacijski pooblascenec oz. DPC je hudo proameriski in zanemarja svoje dolznosti do irskih drzavljanov in EU.

S FBjem skupaj zavlaceval 7 let, preden ga je Schrems tozil pred irskim sodiscem in ga je le to "oglobilo" s placilom vseh stroskov, ki jih je Schrems v 7 letih imel.
https://noyb.eu/en/dpc-ordered-pick-mos...

Razen tega je DPC pridno sabotiral tudi preiskavo v zvezi z izmenjavo podatkov med EU-ZDA (seveda je to se ena zadeva, od katere FB hudo boli glava), ki jo je Schrems ravno tako hudo uspesno preganja, nazadnje se je DPC celo z butastimi izgovori (na nivoju JJ-a) izognil parlamentarnemu zaslisanju:
https://noyb.eu/en/dpc-cancels-parliame...


Seveda se lahko slovenska informacijska pooblascenka iz tega marsikaj nauci, recimo, da lahko kdo dovolj socialno angaziran in s pravnim znanjem sprozi tozbo proti uradu informacijskega pooblascenca na slovenskih sodiscih, ce bo neuspesen pa na nivoju EU, kar ji lahko naredi precej vec sivih las in potencialno izgubo toplo ogrevanega stolcka, da o stroskih niti ne govorimo. Skratka, cas bi ze bil, da zacne nekorumpirano opravljati svoje delo in potencialno s svojim dobrim delom (za katerega ji bomo nepriviligerani drzavljani hudo hvalezni) greje stolcek do penzije. Seveda se mora zavedati, da predstavlja tozba zoper njeno neodgovorno delo hudo profitabilen posel, ki se ga zna kdo oprijeti tocno tako - kot poslovno priloznost za zasluzek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: pffff ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Desettisoče osebnih podatkov na internetu, Informacijski pooblaščenec pa ukrepa le mu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
12351667 (34847) Kaboom
»

Kitajski hekerji napadajo ameriške bolnišnice

Oddelek: Novice / Varnost
95315 (3984) Iluvatar
»

UNPIS: Ni časti med tatovi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6226311 (23658) poweroff
»

Pošta Slovenije na spletu objavila seznam "varnih poštnih predalov" (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8316994 (12721) Azrael

Več podobnih tem