» »

Amazon lansiral plačevanje z odčitavanjem dlani

Amazon lansiral plačevanje z odčitavanjem dlani

vir: Amazon
Amazon - Amazon je v dveh svojih seattlskih trgovinah brez prodajalcev v preteklem tednu pričel s preizkušanjem biometričnega sistema plačevanja Amazon One s skeniranjem dlani. Podjetje tehnologije ne namerava uporabljati zgolj v svojih izpostavah, temveč jo želi prodajati tudi konkurenci.

Pri Amazonu so v preteklih dveh letih pričeli odločno uvajati fizične trgovine brez prodajalcev in to tehnologijo tržijo tudi drugod. Tokrat pa skušajo področje razburkati še na drugačen način: z biometričnim načinom plačevanja z dlanjo Amazon One, ki je primeren tudi za "primitivnejše" nabavljanje s človeškimi prodajalci, a strankam omogoči plačevanje brez dodatnih predmetov, ki jih drugače lahko pozabijo doma. Vsaj tako gre oglaševalski pamflet. Že od lani smo vedeli, da podjetje snuje takšno rešitev in lanskega decembra smo zapazili tudi vložitev patenta. Seveda Amazon ni prva firma, ki se je spomnila odčitavanja dlani, toda njegova velikost in sposobnost inženirjev bi kaj lahko pomenili jeziček na tehtnici, ki bi omogočil širši prodor takšne tehnologije.



Amazonova implementacija zabeleži tako posebnosti površine dlani kot žile v podkožju, zato snovalci trdijo, da je rešitev varnejša od vrste drugih biometričnih podpisov, saj takšne identitete ni mogoče ponarediti zgolj s fotografijo dlani ali je posneti na daljavo kot obraze. Stranka za rabo ob prvi priložnosti potrebuje še kreditno kartico in vnese tudi telefonsko številko, nakar je dovolj nekajsekundno brezkontaktno lebdenje z roko nad senzorjem. Seveda se ob prepuščanju telesnih podatkov Amazonu poraja vrsta dvomov, zaradi česar v podjetju poudarjajo, da so se varovanju osebnih podatkov še posebej posvetili. Uporabniku takšne identitete ne bo treba povezovati z drugimi Amazonovimi uporabniškimi imeni, kot je Prime, medtem ko se podatki z bralnika za namen procesiranja v oblak prenašajo po šifrirani povezavi.

Pretekli torek so Amazon One lansirali v javni preizkus v dveh svojih trgovinah v Seattlu, tehnologijo pa želijo čim prej razširiti še v svoje preostale fizične trgovine. Ker je teh trenutno zgolj nekaj deset, je poglavitna Amazonova računica seveda drugje: v prodaji načina drugam, tako v izpostave konkurentov kot v dejavnosti izven trgovine, na primer avtobusni prevoz in muzeje. V vodstvu se pridušajo, da tam ne bodo imeli dostopa do višine izdatkov ali podatkov o nabavljenih izdelkih, zgolj o lokaciji uporabnika. Na ta način skuša velikan preseči trenutno omejenost na spletno prodajo in se po bližnjici zarediti v čim več segmentov, kjer potekajo finančne transakcije.

11 komentarjev

mAXTER ::

Jezus kristus... pol se pa za biometricne cipe bojimo da se bodo zgodili en dan... ocitno ne, ker je ze tehnologija prehitela to varianto in startala direkt na bioloske odcitke cloveka 8-O

Ales ::

mAXTER je izjavil:

Jezus kristus... pol se pa za biometricne cipe bojimo da se bodo zgodili en dan... ocitno ne, ker je ze tehnologija prehitela to varianto in startala direkt na bioloske odcitke cloveka 8-O

Itak. To je lahko že od nekdaj vedel kdorkoli, ki je dejansko razmislil kaj več kot le tisto, kar mu servira Youtube.

Nikoli sploh ni bilo vprašanje biometričnih čipov, to samo "dobro" zveni da pritegne Youtube populacijo.

Že od nekdaj je problem nadzor oz. zbiranje osebnih podatkov. Kako identificirati osebo je čisto tehnično vprašanje, ki je v primerjavi z osnovnim problemom popolnoma trivialno.

Security through obscurity (v tem primeru varnost zaradi kvazi neprepoznave osebka) nikoli ni bila rešitev za nič. To je samo metanje peska v oči.

flameir ::

Tole se v korona cajtu ne bo glih prijelo hehe.

Machete ::

zakaj ne. Meni se zdi kul zadeva. Problem vidim drugje. Če sedaj vsakemu kebabpeku damo svoje prstne odtise, skene dlani, roženice itd.. imamo veliko varnostno luknjo, če bi se te tehnologije dejansko v prihodnosti uporabljale širše (bančništvo, državni servisi, voltive..).
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Markoff ::

Seattle je dom amazonovih ekonomsko-socialnih eksperimentov in CHAZ/CHOP. Je tam kaj takega v zraku?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

marvin42 ::

Haha, to me spomni na "talk to the hand!"
Mostly Harmless

zmaugy ::

Kaj sledi, dickpic?
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

zmaugy ::

To bi lahko dalo frazi "force someone's hand" novo življenje...
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Prospekt ::

Next step bo torej plačevanje z zgornjo polovico obraza, nad masko.

Seljak ::

Sistematično ukinjanje fizičnega denarja kot takšnega. Malo še pa bomo plačevali z svojim preostalim časom. Kot v cenenem ZF filmu.

Mr.B ::

Seljak je izjavil:

Sistematično ukinjanje fizičnega denarja kot takšnega. Malo še pa bomo plačevali z svojim preostalim časom. Kot v cenenem ZF filmu.

In. Meni se zdi blesavo da bi šel na bankomat, ter nato v trgovino z denarjem dvignenim iz bankomata.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon odprl največjo veleblagovnico brez prodajalcev

Oddelek: Novice / Ostale najave
136337 (4418) PALOMINO
»

Popoldanski s.p. in podaja preko US Amazone [brez zaloge]

Oddelek: Loža
226280 (4958) trgovec35
»

Amazon dobil patent za preprečevanje internetnega kukanja h konkurenci

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
125054 (4102) Mr.B
»

30% davek na zaslušek pri Amazonu?

Oddelek: Loža
4310312 (6010) tikitoki

Več podobnih tem