» »

30% davek na zaslušek pri Amazonu?

30% davek na zaslušek pri Amazonu?

pirx ::

Pozdravljeni,

na Amazon App Store prodajam mobilne aplikacije in pred kratkim sem dosegel "threshold" pri katerem naredijo izplačilo na bančni račun.

Zadeva izgleda tako:

Earnings Before Tax: 371,91 USD
Tax Withheld: 111,57 USD
Izplačilo: 260,34 USD oz. 192,16 EUR (s konverzijo USD/EUR 0,738).

Aplikacije prodajam za 0.99 USD. Amazon pobere 30%, od tega, kar ostane, pa gre še 30% za US davek - torej 60% zaslužka ostane v US. Pisal sem jim glede tega in odgovor je takšen:

Thank you for writing in. U.S. tax law requires us to report royalty payments made to entities and persons who are selling titles in the U.S. and are resident outside the United States. We are also required to withhold and remit taxes on such royalty payments to the Internal Revenue Service (IRS). Although you may also be required to report and pay taxes to your own government, we are not involved in this process.

The tax withholding rate for royalties paid to non-US payees is 30%. If the country where you claim to be a resident for purposes of that country’s income tax has an income tax treaty with the United States, you can claim a reduced rate of withholding by completing the tax interview with your valid tax identity.

For more information regarding U.S. tax withholding rules for royalty payments made to non-U.S. persons, see IRS Publication 515 for details.
http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p515.pdf

For more information on countries which have existing tax treaties with the United States, see pages 36-37 of IRS Publication 901.
http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p901.pdf

Po eni strani piše, da non-US rezidentom poberejo 30% davka, v p901.pdf dokumentu pa piše, da ima US sporazum s Slovenijo, da ne poberejo davka.

Mogoče ve kdo kaj več o tem? Izpolnil sem W8-BEN obrazen in je razvidno, da sem iz Slovenije, vendar vseeno obdržijo 30% davek.

Pomoč bo dobrodošla. :) Hvala.

anketar ::

pejt na davčno pa upraš

pirx ::

Davčna je najslabši vir za odgovore, ki se nanašajo na internetno poslovanje. ;) Tam še nikoli nič nisem uredil. Ko sem omenil PayPal, so prvič slišali za to čudo.

Invictus ::

you can claim a reduced rate of withholding by completing the tax interview with your valid tax identity.

tole še 1x preberi

Kontaktiraj IRS, pa ti bodo povedali kakšne papirje rabijo da ti ne trgajo davka.

Nič pa ne bodo naredili avtomatsko. Boš moral kar iti v papirno vojno.

Vse davčne avtomatsko trgajo davke tudi ne-rezidentom. Ti moraš dokazati da ti ni treba tam plačevati davkov.

Been there, done that ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

pirx ::

W-8BEN sem izpolnil, moti me edino, da ne morem obkljukati Part II / 9a.

Slika: http://postimg.org/image/a5rfcens7/

Sicer pa je še ena zadeva bila pri izpolnjevanju W-8BEN:
"It is not necessary to have a TIN in order to determine if you are a U.S. or non U.S. person for U.S. income tax purposes. However, any reduction of the standard withholding rate (30%) will not apply until you can provide a TIN."

Torej moram nabaviti TIN? Stran od IRS: http://www.irs.gov/Individuals/Internat...

Pod "Do I need one?" skoraj tako razumem, da bi ga rabil, ampak nisem prepričan.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pirx ()

LoneWolf ::

Actually...
Ker ima US z našimi podpisan sporazum o preprečevanju dvojnega obdavčevanja, se davek plača samo enkrat, na izvorni strani. To pomeni, da ti naši priznajo že plačan davek v ZDA in ti ga ne bodo pobirali še enkrat. Svoje dohodke iz tujine lepo prijaviš v dohodninski napovedi, zraven pa imaš rubriko za že plačan davek v tujini. Ob izračunu se vse lepo poračuna. Imej pri roki samo kakšno dokazilo o plačanem davku v ZDA, če bo koga iz DURSa stvar začela zanimat.
Been there, done that, too. For 15 years...

pirx ::

Hvala za odgovor. Hm, to je potem kar hudo. 30% provizije od prodaje pobere Amazon, nato pa še 30% za davek? Auč. Škoda, da nimajo izpostave v EU, tako, kot Google.

Torej ni načina, da se znebim tega 30% davka? Tu sicer tudi nekaj piše o tem davku (https://kdp.amazon.com/self-publishing/..., vendar je za izdaje knjig. Avstrijskim državljanom npr. poberejo samo 10% za davek. Če ni druge variante, bi odprtje poslovnega bančnega računa v Avstriji kaj pomagalo?

Hvala.

EDIT: Šele sedaj sem videl, da sem se v naslovu teme zatipkal z "zaslušek"... ups. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pirx ()

Hayabusa ::

pirx je izjavil:

Davčna je najslabši vir za odgovore, ki se nanašajo na internetno poslovanje. ;) Tam še nikoli nič nisem uredil. Ko sem omenil PayPal, so prvič slišali za to čudo.

V 2013 ?

pirx ::

Hayabusa je izjavil:

pirx je izjavil:

Davčna je najslabši vir za odgovore, ki se nanašajo na internetno poslovanje. ;) Tam še nikoli nič nisem uredil. Ko sem omenil PayPal, so prvič slišali za to čudo.

V 2013 ?


Ko sem klical v LJ na davčno (sicer tukaj živim med tednom, vendar začasnega naslova si nisem urejal), so me napodili nazaj v MS, da naj tam urejam te zadeve, ker je tam moja davčna. :)

Invictus ::

@pirx

Odpri firmo v tujini.

Veliko folka to dela. Podjetja se obdavči v državi ustanoviteljici.

Kar se tiče naše davčne, je pa bolje da je sploh ne kontaktiraš. Če nočejo da po pravilih plačaš davke, potem ... kaj bi se človek trudil ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

pirx ::

Verjetno bom res to naredil, že zaradi Google Play trgovine, ker kot SLO državljan sem zelo omejen - samo free aplikacije z oglasi lahko ponujam.

Kljub temu pa bi rad, če se le da, nekako to z Amazonom uredil, da mi ne odtegnejo 30% davka. Spet sem jim pisal, vendar sodeč po prvem odgovoru, bo zopet nekaj zelo splošnega in nevtralnega, torej nobene konkretne pomoči.

Lonsarg ::

Hm, nimajo nikjer kake nastavitve, da bi ti vpisal svojo davcno, da potem preverijo ce si davcni zavezanec v SLO in ne zaracunajo davka potem? Seveda si lahko ta davek potem porcunas kot ze placani, ampak glede na to, da gre za 30% se IMO v vecini primerov bolj splaca obdavcitev v SLO.

pirx ::

Ko sem izpolnjeval (on-line) W-8BEN obrazec, sem vpisal svojo davčno, državo, naslov, vse. Res ne vem, zakaj morajo tako zakomplicirati. Pred leti sem imel odprt trgovalni račun v US, kjer je prav tako bilo treba izpolniti W-8BEN in nobenega davka niso odtegovali. Vse se je v SLO poračunalo.

Samo tisti 9a bi mi morali dovoliti obkljukati na obrazcu (http://postimg.org/image/a5rfcens7/).

St235 ::

Glede na zneske o katerih se pogovarjamo dvomim da gre gre za podjetje in še manj za davčnega zavezanca.

Poglej si spletno stran od DURS glede dvojnega obdavčenja.

Ko prejmeš prihodek moraš naredit prijavo dohodka iz tujini in ko boš prejel odmero dohodnine se na njo pritožiš in uveljavljaš že plačan davek v ZDA. Odvisno od celotne dohodnine, ki jo imaš bo davčna potem izračunala ali si bil že dovolj obdavčen ali je potrebno doplačilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

mojca ::

Mimogrede: če prav računam, v ZDA ne ostane 60%, pač pa 51% zaslužka. Poleg tega Amazon ne pobira tvojega zaslužka, pač pa ti nudi storitev, ki vključuje tudi ceno plačevanja s kreditno kartico. Ko v trgovini kupiš kavbojke/čevlje za 100 ali 200 EUR, ki jih je Kitajec naredil za 5 EUR, se Kitajec ne razburja, da so mu trgovci pokradli 95% zaslužka. Ker sam tega izdelka ne more/zna prodati. "Vzame" ti samo država.

Vem, da ne sprašuješ tega, vendar si po eni strani lahko vesel, da ti poberejo samo toliko.

Če bi želel aplikacijo prodajati v Sloveniji, bi moral za začetek odpreti svoj S.P. (500 EUR na mesec za osnovne stroške plus računovodske storitve, tudi če nimaš zaslužka), prodajalec (ekvivalent Amazona) bi si vzel vsaj 70% maržo, razen če bi ti osebno pošiljal vsakemu kupcu posebej (če za začetek pozabimo na to, da ti za manj kot evro marže noben trgovec tega ne bo prodajal, če nima avtomatizirane elektronske prodaje), pri ceni 1 USD bi moral vsak kupec verjetno plačati do 2 EUR za nakup na daljavo (kolikor znaša plačilo položnice na bančnem okencu; če si S.P./podjetje in plačuješ preko spletne banke, te ravno tako stane cca. 80 centov), torej več od vrednosti izdelka. Od tega, kar bi ostalo, pa bi ti seveda ravno tako plačal še nekje 15-50% dohodnine.

Če znaš prodajati ceneje od Amazona, pa si seveda lahko postaviš svojo spletno trgovino. Davek ti - razen če ga utajiš - tudi pri nas ne uide.

pirx ::

@Lakotnik29: Imam s.p., vendar Amazon ni glavni vir dohodka. Res pa je, da nisem davčni zavezanec. Hvala za nasvet glede DURS-a.

@mojca: Razumem, vendar mojo frustracijo bi lažje razumela, če bi bila v poslu "proizvodnje". :) 30% je še na meji sprejemljivega - tudi Google pobere toliko pri oglaševanju, vendar noben me ne bo prepričal, da je to "ugoden" odstotek. Ponavadi so posredniške provizije od 10 do 15%. Kakor koli že, to je off-topic zadeva.

Pisal sem še na dve davčni, bom sporočil odgovor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pirx ()

St235 ::

@mojca: must be the largest pile of bullshit today.

@pirx: če imaš s.p. predvidevam, da letno ne plačuješ dohodnino po več kot 27% davčni stopnji. Tako bo ta dohodek amazona dejansko obdavčen samo 3% več, kot če bi bil ustvarjen v RS. Za te 3% pa kaj dosti ne moreš vsaka država ima svoj davčni sistem in ZDA ni izjema.

ŠE link http://www.durs.gov.si/si/delovna_podro...

Tukaj najdeš bolj kot ne vse informacije glede dohodka prejetega v tujini, kako zadevo prijavit in kako uveljavljat olajšave.

Bistveno je seveda pri temu ali boš ti ta dohodek sploh kakorkoli prijavljal naši davčni.

pirx ::

@Lakotnik29: S.p. je na sveže registriran in komaj dva mesece poslujem. Če se nič ne spremeni (glede dohodkov), bom obdavčen po treh stopnjah - 16%, 27% in 41%.

Super link, tenks! Ga bom kasneje predelal, počasi so že uči utrujene. :) Aja, glavni dohodek gre direktno na moj bančni račun in nič več na PayPal, tako, da je prostora za čaranje manj - razen, če mi kakšne metode niso znane. :) (velika verjetnost).

St235 ::

Del iz ZDA bo šel verjetno preko paypala? Potem je pa odvisno od tvoje poštenosti in volje a boš to knjižil kot prihodek s.p.ja.

Problem zna bit če boš obdavčen po stopnji 41% da ti to upoštevajo tudi pri tem dohodku iz ZDA, kar pomeni, da boš moral 11% doplačat.

pirx ::

Večina gre zdaj na bančni račun (Google in Amazon), neke malenkosti pa na PayPal, vendar dohodke, ki bodo šli na PayPal mislim povečati (z affiliate zadevami). Tisti denar bom pač porabil ali bog ve kaj. Moral bi še naštudirati ali se da kaj s pomočjo Bitcoinov malo omiliti.

pirx ::

Aja, še enkrat stavek, ki me bega:

The tax withholding rate for royalties paid to non-US payees is 30%. If the country where you claim to be a resident for purposes of that country's income tax has an income tax treaty with the United States, you can claim a reduced rate of withholding by completing the tax interview with your valid tax identity.

Slovenija ima "income treaty" z ZDA. Če prav razumem, ravno ta sporazum odpravlja dvojno obdavčitev, ali?

Kot rečeno - mail sem poslal na dve davčni in tudi na Amazon. Čim dobim odgovor, javim, kako je na stvari.

St235 ::

Tako, slovenija ima sporazum, kar pomeni, da ti ne bodo dohodka v sloveniji še enkrat obdavčili.

pirx ::

No, odgovorila je še ena razvijalka na ang forumu in pravi, da moram pridobiti EIN - http://www.irs.gov/Businesses/Small-Bus... - in ga poslati Amazonu. V tem primeru mi bodo poslali celoten znesek, moja dolžnost pa bo, da tukaj poravnam davek. :)

To bi bilo super.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pirx ()

pirx ::

Odgovora še nimam od davčne in vprašanje, kakšen bo, vendar to preverjeno deluje:

Treba je izpolniti obrazec SS-4, ki je na http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fss4.pdf

Ko se pridobi EIN številka, jo je potrebno sporočiti Amazonu in nato bi naj pošiljali zneske v celoti. Takšen je postopek za Avstrijo. :)

Ta obrazec pa je za vračilo pobranega davka: http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/f1040nr....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pirx ()

St235 ::

glede na to, da gre za ameriško davčno zakonodajo se ta ne bi smela bistveno ločit glede na ali si iz Slovenije ali Avstrije.

pirx ::

Bom še javil, kakšen bo odgovor od naše davčne in kako bom zadevo uredil v ZDA.

c00L3r ::

Tukaj je odgovor davčne na zaslužke iz oglaševanja v tujini:
DAVČNA OBRAVNAVA SPLETNEGA OGLAŠEVANJA. Glej Primer št. 2.

Mislim da velja isto za prodajo aplikacij, ali ne?

pirx ::

Hvala za info. Jaz sem sicer registriran in moja glavna dejavnost je oglaševanje.

Mimogrede, Amazon se je na dolgo in široko razpisal, zelo uporaben odgovor so dali, ampak na kratko - ista zadeva, kot sem jo prej omenil. Izpolniti moram SS-4 obrazec, pridobiti EIN in jih poklicati, da zadevo uredimo.

Yohan del Sud ::

Prodajam e-knjige v tujino (appi so isti šit) in ja, Amazon, Smashwords, Apple, vsi hočejo EIN, slednji celo obvezno za poslovanje. In po mojih informacijah ne odbijejo celotnega davka ampak en (večji?) del (ne vem, se še ni nabralo dovolj za izplačilo, lahko se motim). Če prav razumem gre za neki dokaj neugoden davčni pavšal. Je pa ta EIN (primarno se nuca kot davčna id številka zaposlovalca na us tleh) zastojn ja. Obrazec SS-4 si natisneš izpolniš in pošlješ. Ali faksiraš. Ali pa telefoniraš tja. Samo je dražje. Sam sem poslal lani ob tem času tja in potem dobil EIN cifro čez slaba dva meseca na dopisu nazaj domov.

10. točka je tricky, sam sem po posvetu z internetom izpolnil takole:

 EIN

EIN

www.strancar.com

Zgodovina sprememb…

pirx ::

Hvala ti! Deseto točko bi garant zgrešil. Ful hvala, res. :)

Charlie ::

Lep pozdrav vsem.

Konec avgusta sem kupil spletni tečaj prodaje na amazonu katerega sem predelal in se zadeve lotil resno, kajti v naši preljubi SLO ne vidim možnosti preživetja kljub diplomi in dobrem desetletju delovne dobe, upravljanju lastne spletne trgovine itd. Rekel sem si, da moram iti dalje, ker ždeti doma in čakati, da mi pade kaj z neba ne bo obrodilo ničesar. Nekaj denarja sem v življenju že zaslužil, nekaj pa ga tudi izgubil ob vsakoletni menjavi avtomobilov, plačevanju provizij in stroškov ter obresti lizing hišam (napake iz mladosti), zato mi sedaj ni žal, če riskiram in izgubim še kakšen evro pa čeprav iskreno povedano nimam nobenih prihrankov (kakšnih par sto evrov morda). Pred nekaj dnevi sem odprl Professional Seller Account na amazon.com (prvi mesec je zastonj zato nisem izbral tistega Individual accounta) z namenom prodaje izdelkov v ZDA. Izdelke sem kupil v EU na račun od s.p., torej brez DDV. Izdelke sem prejel in jih preveril ter jih spedenal, da so primerni za maloprodajo, ker so bili v slabem stanju glede na to, da so novi. Izdlke sem tudi že poslal v ZDA, zdaj so pri podjetju, ki bo pripravilo te izdelke za Amazon v mojem imenu in jih poslalo v Amazonovo skladišče. Predhodno sem si zrihtal predplačniško bančno kartico pri Payoneer, katere podatke sem vnesel ob Amazon registraciji. Pri odpiranju računa na Amazonu sem med drugim moral izvesti tudi Tax interview. Ker sem s.p. sem izbral, da sem Individual (iskal sem možnost Sole Proprietor a je ni bilo na voljo) in izpolnil obrazec W8-BEN. Jaz sem imel možnost obkljukati tisto opcijo glede tega ali ima moja država (SLO) sklenjen sporazum z ZDA o izogibanju dvojnega obdavčenja. V SLO sem tudi zavezanec za DDV. FURSu sem poslal mail že pred kakšnim mesecem, da se informiram malo o vsem skupaj, da ne bi kaj zamočil in jih dobil za vrat (v mailu sem jim omenil, da jim bom po prejemu bančne kartice iz tujine tudi poslal podatke po pošti, ker to zahtevajo) a mi še do danes niso odgovorili. Obrnil sem se tudi na dve točki e-vem glede nasvetov a mi nobeden ni znal kaj dosti povedati, ker niso davčni svetovalci. Moja računovodkinja pa tudi nima pojma o mednarodnem poslovanju. Klical sem eno davčno svetovalko katero mi je računovodkinja svetovala, a se ta ne oglaša.

Evo toliko z moje strani, če komu pomaga in da se vključim v to debato, ki sem jo šele sedaj zasledil, čeprav je že dve leti stara. Kako bo šlo vse skupaj dalje še ne vem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Charlie ()

Furbo ::

Zakaj te tile na tečajo o prodaji na Amazonu niso naučili nič glede tega?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Charlie ::

Ker detajlov kako je v moji državi urejeno področje mednarodnega poslovanja mi njihovi ameriški in drugi izvenameriški svetovalci ne znajo razložiti, ker ima vsaka država svojo zakonodajo in svoje mednarodne pogodbe in ker je področje glede DDV-ja zakomplicirano in ga uporabljamo le v Evropi. Ko oni začnejo s prodajo v Evropi se jim življenje zakomplicira, morajo se prijaviti v sistem DDV, pridobiti davčno številko...Smešno je pa, da mi iz EU ne moremo prodajati na evropskih amazonih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Charlie ()

anketar ::

kako si zavezanec za ddv, če si pa kupil prek s.p.-ja? neki ne štima

tud, če boš prodaju v zda, bo brez ddv-ja

Charlie ::

Odgovarjal sem na vprašanje od Furbo "zakaj me tile iz tečaja niso vsega tega naučili". Kot sem pa že omenil, blago sem kupil brez DDV, ker sem zavezanec za DDV in imam to možnost. Ker bo blago prodano izven EU mi DDV v Sloveniji ni potrebno plačati in moram ob izstavitvi računov takšno klavzulo tudi pripisati na račune.

anketar ::

sori nism te prov zašteku

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: anketar ()

Amtybaby ::

Charlie je izjavil:

Lep pozdrav vsem.

Konec avgusta sem kupil spletni tečaj prodaje na amazonu katerega sem predelal in se zadeve lotil resno, kajti v naši preljubi SLO ne vidim možnosti preživetja kljub diplomi in dobrem desetletju delovne dobe, upravljanju lastne spletne trgovine itd. Rekel sem si, da moram iti dalje, ker ždeti doma in čakati, da mi pade kaj z neba ne bo obrodilo ničesar. Nekaj denarja sem v življenju že zaslužil, nekaj pa ga tudi izgubil ob vsakoletni menjavi avtomobilov, plačevanju provizij in stroškov ter obresti lizing hišam (napake iz mladosti), zato mi sedaj ni žal, če riskiram in izgubim še kakšen evro pa čeprav iskreno povedano nimam nobenih prihrankov (kakšnih par sto evrov morda). Pred nekaj dnevi sem odprl Professional Seller Account na amazon.com (prvi mesec je zastonj zato nisem izbral tistega Individual accounta) z namenom prodaje izdelkov v ZDA. Izdelke sem kupil v EU na račun od s.p., torej brez DDV. Izdelke sem prejel in jih preveril ter jih spedenal, da so primerni za maloprodajo, ker so bili v slabem stanju glede na to, da so novi. Izdlke sem tudi že poslal v ZDA, zdaj so pri podjetju, ki bo pripravilo te izdelke za Amazon v mojem imenu in jih poslalo v Amazonovo skladišče. Predhodno sem si zrihtal predplačniško bančno kartico pri Payoneer, katere podatke sem vnesel ob Amazon registraciji. Pri odpiranju računa na Amazonu sem med drugim moral izvesti tudi Tax interview. Ker sem s.p. sem izbral, da sem Individual (iskal sem možnost Sole Proprietor a je ni bilo na voljo) in izpolnil obrazec W8-BEN. Jaz sem imel možnost obkljukati tisto opcijo glede tega ali ima moja država (SLO) sklenjen sporazum z ZDA o izogibanju dvojnega obdavčenja. V SLO sem tudi zavezanec za DDV. FURSu sem poslal mail že pred kakšnim mesecem, da se informiram malo o vsem skupaj, da ne bi kaj zamočil in jih dobil za vrat (v mailu sem jim omenil, da jim bom po prejemu bančne kartice iz tujine tudi poslal podatke po pošti, ker to zahtevajo) a mi še do danes niso odgovorili. Obrnil sem se tudi na dve točki e-vem glede nasvetov a mi nobeden ni znal kaj dosti povedati, ker niso davčni svetovalci. Moja računovodkinja pa tudi nima pojma o mednarodnem poslovanju. Klical sem eno davčno svetovalko katero mi je računovodkinja svetovala, a se ta ne oglaša.

Evo toliko z moje strani, če komu pomaga in da se vključim v to debato, ki sem jo šele sedaj zasledil, čeprav je že dve leti stara. Kako bo šlo vse skupaj dalje še ne vem.



Zdravo.

Zanima me če so ti že kaj odgovorili iz Fursa? Tudi jaz sem v podobni situaciji kot ti pa ne vem kako naj sedaj rešim to, da ne bo kaj pravno sporno, glede plačila iz Amazona, ker ni računov ipd.

lp

silverstree ::

Zdravo,

lotevam se prodaje izdelkov na Amazonu. Seveda na evropskih Amazonih ne moremo pradajati izdelkov, saj slovenija še nima sporazuma (kot ponavadi). Torej nam preostane trg USA.
Sprašujem, kako je urejeno z carinskimi dajatvami, ko prispe blago v Amazonovo skladišče. Ali se plača takoj ali po prodaji izdelka?
Ali kdo pozna podjetje v Sloveniji, ki že prodaja izdelke na Amazonu? Informacije bi mi zelo koristile, za njih sem pripravljen tudi plačati.

LP, Marko

Yohan del Sud ::

Žal sem kot podjetje že par mesecev (s.p.) neaktiven. Ampak sem siguren, da nisem edini s svojim izdelkom tam gor. Greš, šlataš, tipaš, ampak kar se mene tiče je bilo to vedno bolj stvar prestiža. Tu. Odvisno od izdelka, v mojem primeru zgolj e-book, ampak morda znam kaj pomagat. ZS.
www.strancar.com

Zgodovina sprememb…

Slumdog ::

Trenutno se nahajam v Južni Ameriki, kjer potujem in me ne bo v Sloveniji vsaj še eno leto. V Sloveniji trenutno nimam nobenega "statusa", nimam sp-ja, ne prejemam kakršnekoli oblike pomoči, nimam študentskega statusa itd., pač živim od prihrankov in to je nekako to to.
Na potovanju se mi je porodila ideja za Kindle knjigo, ki je trenutno na pol dokončana in jo planiram objavit konec novembra.

Kaj je problem?

Seznanjen sem z dejstvom, da v primeru, da ne dostavim EIN številke me bo IRS obdavčeval 30 %.
Če pa dostavim EIN številko v bistvu zahtevam, da me obdavčijo v Sloveniji in zato plačujem IRS 0 %.

PROBLEM je v tem, da nimam v Sloveniji registrirane nobene dejavnosti in nisem prepričan kako bom obdavčen.
Razmišljam, če se mi ne bi celo bolj splačalo, da bi me obdavčeval IRS in bi se skliceval pri dohodnini, da sem bil obdavčen v ZDA in ne morem biti dvojno obdavčen še v Sloveniji.

Vseeno mi je ali sem obdavčen 15 % ali 30 %, samo da imam čim manj problemov z uradniki.

A mi lahko kdo pomaga s kakšnim nasvetom?

jype ::

Slumdog> PROBLEM je v tem, da nimam v Sloveniji registrirane nobene dejavnosti in nisem prepričan kako bom obdavčen.

Dohodnino plačaš. Vsako leto do konca februarja prijaviš dohodke na e-davki za preteklo leto, potrebuješ pa certifikat. Če ga nimaš, bo malo nerodno priti do njega, ne da bi se vmes pojavil v Sloveniji.

Slumdog ::

V glavnem, če mi je vseeno za par procentov razlike pri davku, je potem ok, če pustim da me ameriška davkarija obdavči in to uveljavljam pri dohodnini?
Pač ni možno, da bi bil dvojno obdavčen ne?

sumoborac ::

Zdej mam pa se jst eno vprasanje tuki, ker po danasnjem prebiranju teme nisem vec ziher kaj in kako :D

Torej, ameriska firma nakaze X USD vsak mesec. Vceraj je prislo do enih sprememb na njihovi strani in v nakljucnem pogovoru mi posljejo njihovo EIN, da to ponavadi ljudje rabijo za izogib dvojni obdavčitvi. Ampak računi se izdajajo iz SLO firme (brez DDVja - VAT is not charged, based on Article 30.d/1 of VAT LAW.). Zdej sicer preverjam, ampak nekako imam občutek, da oni plačujejo že en davek na njihovi strani ker se naši računi nekako ne upoštevajo kot firma ampak kot fizična oseba :/ Makes sense?
Prid sm al pa tm ostan...

tikitoki ::

Slumdog je izjavil:

V glavnem, če mi je vseeno za par procentov razlike pri davku, je potem ok, če pustim da me ameriška davkarija obdavči in to uveljavljam pri dohodnini?
Pač ni možno, da bi bil dvojno obdavčen ne?


BOlje da denar prispevas v slovenski proracuna, kot da puscas americanom. Ze zato bi bilo smiselno urediti tako, da palcujes pri nas, ce je mozno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

YouTube Zaslužek - Kam in kako prijaviti davke?

Oddelek: Loža
4910839 (6385) RS4
»

Popoldanski s.p. in podaja preko US Amazone [brez zaloge]

Oddelek: Loža
226268 (4946) trgovec35
»

ZDA in DDV

Oddelek: Loža
319443 (8769) givos
»

W-8BEN in s.p.

Oddelek: Loža
52580 (2305) Mavrik
»

Izdaja e-knjige - davki

Oddelek: Loža
164139 (3212) Invictus

Več podobnih tem