»

V Portlandu prepovedali prepoznavanje obraza tudi zasebnikom

vir: CNet
CNet - Ameriško mesto Portland je sprejelo bržkone najbolj omejevalno uredbo glede rabe tehnologije za računalniško prepoznavo obraza v ZDA in svetu, saj jo je kategorično prepovedalo ne le policiji in drugim javnim službam, temveč tudi privatnim podjetjem.

Po ZDA se od lanske pomladi, ko je San Francisco zaoral ledino, širijo prepovedi izrabe avtomatskega prepoznavanja obraza na ravni mest. Posredi je vedno več očitnih pokazateljev, da so tovrstni algoritmi še zelo nezanesljivi v primerih, ko analizirajo pripadnike etničnih manjšin, temnopolte, starejše in ženske. Januarja je bil na takšni osnovi na primer po krivem aretiran temnopolti prebivalec Detroita, nakar je poleti tamkajšnja policija priznala, da se njihov algoritem v bistvu zmoti v večini primerov. San Franciscu so tako sledili še Boston, Oakland in nekatera druga mesta, a povsod so se omejitve dotikale prvenstveno javnih agencij, še posebej varnostnih.

V Portlandu pa se je mestni svet opogumil in soglasno sprejel prepoved ne...

4 komentarji

IBM se umika s področja prepoznave obrazov

Arvind Krishna

vir: Wikipedia
The Verge - IBM po novem ne bo več ponujal tehnologije prepoznave oz. analize obrazov, niti na te področju ne bo več izvajal raziskav in razvoja. To je v pismu nekaterim ameriškim kongresnikom zapisal novi CEO podjetja, Arvind Krishna. To pa še ni vse, IBM po novem nasprotuje uporabi in ne podpira nobene tehnologije drugih ponudnikov, ki bi lahko bila uporabljena za množični nadzor, rasno razlikovanje ali pa kršenje temeljnih človekovih pravic in svoboščin. Bodo pa v podjetju od vizualnih tehnologij še vedno razvijali samodejno prepoznavo objektov.

Poteza je seveda povezana z zadnjim dogajanjem v ZDA, ki so jih po smrti Georga Floyda med aretacijo zajeli protesti proti policijskemu nasilju. Zato je Krishna v pismu pozval tudi k reformi policije in uvedbi novih zveznih pravil, po katerih bi policisti primerno odgovarjali za svoje kršitve.

Je pa tu še druga plat zgodbe. Kot poročajo nekateri mediji, je IBMov umik vendarle mešanica družbene etike in poslovne nuje. Njihov posel s prepoznavo...

11 komentarjev

Clearview AI ima kot kaže zaledje v skrajni desnici

vir: Pixabay

vir: Huffpost
Huffpost - Clerview AI, aplikacija za samodejno prepoznavo obrazov, ki po zatrjevanju predstavnikov istoimenskega podjetja temelji na nekaj milijardah fotografij, je očitno tesno povezana z nekaterimi skrajno desničarskimi organizacijami v ZDA. Kot poroča Huffington Post, se je Hoan Ton-That, eden od ustanoviteljev, leta 2016 udeležil večerje z belim supremacistom Richardom Spencerjem, ki jo je organiziral znani desničarski mecen Jeff Giesea, sicer sodelavec Petra Thiela, ustanovitelja družbe Palantir, člana uprave Facebooka in glasnega podpornika trenutnega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Ton-That je bil donedavna obenem tudi član kanala na Slacku, na katerem so med drugim delovali posamezniki, kot je desničarski aktivist Chuck Johnson, skrbnik neonacijevske spletne strani Daily Stormer Andrew Auernheimer in kovalec zarotniških teorij Mike Cernovich. Prav Johnson naj bi se leta 2017 na Facebooku pohvalil, da dela na projektu algoritma, ki bo identificiral vse ilegalne migrante in jih...

17 komentarjev

Clearview širi svojo aplikacijo po svetu. Tudi v Slovenijo?

vir: Pixabay

vir: Buzzfeednews
Buzzfeednews - Poročali smo že o aplikaciji za samodejno prepoznavo obrazov Clearview, ki jo menda uspešno preizkuša policija v ZDA. Aplikacija ni sporna le z vidika zasebnosti, pač pa tudi zaradi načina pridobivanja svoje baze fotografij. Te namreč spraska s spleta, z vseh pomembnejših družabnih omrežij, kot so Instagram, Twitter, YouTube in Facebook, zaradi česar naj bi ta baza po njihovih besedah obsegala že spoštljive tri milijarde posnetkov.

Takoj po objavi so v pri Clearview od vseh večjih spletnih podjetij prejeli sodne zahteve po prenehanju t. i. scrapinga, med zadnjimi se je prejšnjo sredo odzval še Facebook, ki pa je nanje podobno, a zgolj neformalno zahtevo naslovil tudi glede Instagrama. Pri tem je zanimivo, da je Peter Thiel, član uprave Facebooka, obenem tudi vlagatelj v Clearviewu, svojega, precej kričečega konflikta interesov pa za medije do sedaj še ni želel komentirati.

Medijskemu trušču navkljub pa se Clearview skuša prodati čimveč državam sveta. Pri Buzzfeed so tako...

14 komentarjev

Ne le na Kitajskem, policijska prepoznava obrazov razsaja tudi v EU. Tudi v Sloveniji!

Slo-Tech - Spletna stran Algorithmwatch je objavila izsledke ankete o uporabi tehnologije prepoznave obrazov, med policijami držav članic Evropske unije. Iz velike večine so prejeli odgovor, da tehnologijo bodisi že uporabljajo ali pa jo nameravajo vpeljati v naslednjih letih. Najmanj deseterica držav članic tako prepoznavo obrazov že uporablja, še pet pa jo bo vpeljalo v bližnji prihodnosti. Zgolj dve - Belgija in Španija - prepoznave obrazov (za zdaj) ne dovoljujeta. Pri ostalih članicah še čakajo na odgovor.

Prepoznava obrazov se prvenstveno uporablja pri nadzoru državnih meja, zlasti na letališčih, vedno bolj pa tudi pri preiskovanju kaznivih dejanj. Ponekod uporabljajo tudi različico, ki prepoznavo izvaja v realnem času, denimo za preprečevanje in kaznovanje nasilja na množičnih prireditvah ali zaradi iskanja oseb na javnih krajih, na Irskem pa na ta način preverjajo tudi upravičenost posameznikov do socialnih transferjev.

S tem je seveda kar nekaj problemov, tako tehnične kot pravne...

94 komentarjev

V San Franciscu prepovedali samodejno prepoznavanje obrazov

vir: Flickr

vir: The Verge
The Verge - San Francisco je kot prvo mesto v ZDA (najbrž tudi drugod) v prvem branju sprejelo prepoved uporabe tehnologije prepoznave obrazov. Sklep o tem je z veliko večino sprejel mestni nadzorni odbor, veljal pa bo za vse agencije, seveda tudi za organe pregona. Vsaka uporaba tovrstnega nadzora bo poslej zahtevala soglasje mestnih organov, ukrepi, ki so že v uporabi, pa bodo revidirani za nazaj.

Prepoznava obraza je že zdavnaj začela sprožati vprašanja, povezana s temeljnimi človekovimi svoboščinami, na drugi strani pa so praktični preizkusi pokazali celo vrsto napak in odklonov pri njeni uporabi. Celo ponudniki sami so se zavzeli za konkretnejše zakonsko uokvirjenje tega fenomena.

Seveda so se oglasili tudi pristaši...

12 komentarjev