» »

Brazilija bi pravico digitalno zasebnost povzdignila v ustavno pravico

Brazilija bi pravico digitalno zasebnost povzdignila v ustavno pravico

vir: Pixabay

vir: ZDNet
ZDNet - Tamkajšnji senat je namreč odobril nadaljnjo obravnavo ustavnega amandmaja, ki bo, če bo sprejet, pravico do varovanja osebnih podatkov na digitalnih platformah uvrstil med temeljne pravice in svoboščine državljanov. Predlagatelji menijo, da je taka zakonska zaščita odgovornost vsake države, uvrstitev med ustavne norme pa pomeni, da država področju priznava določeno pomembnost.

Brazilija v tem pogledu sodi med naprednejše države, saj so tam v začetku leta ustanovili urad nacionalnega informacijskega regulatorja, podoben organ, kot ga poznamo v državah članicah EU. V uradu pripravljajo zakonodajni okvir s tega področja, obenem pa so zadolženi tudi za preganjanje in kaznovanje morebitnih kršiteljev. Krovni zakon o varovanju osebnih podatkov so sicer sprejeli že lansko poletje in bi moral stopiti v veljavo februarja prihodnje leto, a ga je tik pred odhodom s svoje funkcije z vetom za pol leta zamrznil prejšnji predsednik Michel Temer.

Navdušenje politikov nad zasebnostjo pa ni pogojeno samo z visoko stopnjo demokratične zavesti, kot bi si kdo mislil, pač pa v precejšnji meri z objavami spletnega medija The Intercept, ki se je dokopal do pisne in zvočne komunikacije med zveznimi tožilci in sodnikom, sedaj pravosodnim ministrom, Sergiom Moro, glede ene večjih korupcijskih afer v državi.

1 komentar

Markoff ::

Hja, tudi pravica do zasebnosti ima lahko nekatere neprijetne stranske učinke, tako kot navaden kuhinjski nož v fizičnem obračunu.
Novorek idiokracije:
posebaj, skropucalo, inžinir, intiligenca/intelegenca, apsolutno, anEks, lobiJ.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cambridge Analytica prinesla Facebooku prvo denarno kazen

Oddelek: Novice / Zasebnost
103625 (705) Mr.B
»

Tožba zaradi prenašanja filmov (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
7510160 (6871) St235
»

Pravica do anonimnosti (na internetu)?

Oddelek: Problemi človeštva
253705 (3109) AndrejO
»

EU za "pravico biti pozabljen" na spletu

Oddelek: Novice / Zasebnost
218171 (7337) MrStein
»

Vrhovno sodišče ZDA bo odločalo o pravici do zasebnosti na delovnem mestu

Oddelek: Novice / Zasebnost
444258 (2979) Mercier

Več podobnih tem