» »

Pri poslovanju z bitcoinom so kriminalce prehiteli zaslužkarji

Pri poslovanju z bitcoinom so kriminalce prehiteli zaslužkarji

vir: Bloomberg
Bloomberg - Raziskovalci Ameriške agencije za boj proti drogam (DEA), so zaznali močan padec deleža ilegalnih dejavnosti povezanih s transakcijami v bitcoinih. Poseben oddelek v okviru DEA z deseterico zaposlenih, se namreč ukvarja predvsem s preučevanjem temnega spleta v povezavi s kriptovalutami in ena od uslužbenk je o svojem delu spregovorila za Bloomberg.

Seveda pa to ne pomeni, da je s kriminalom povezanih transakcij s kriptovalutami kaj manj. Nasprotno, njihovo število se skladno z razmahom temnega spleta od leta 2013 strmo povečuje, se je pa njihov delež zmanjšal zaradi razmaha popularnosti bitcoina. Še pred petimi leti je bilo takih transakcij kar 90 %, trenutno pa zajemajo le še kako desetino vseh. Večino aktivnosti trenutno zavzemajo špekulanti, ki v svetu kriptovalut poskušajo preprosto kaj zaslužiti.

Kriminalne združbe pa še vedno rade izkoriščajo določeno mero anonimnosti, ki jo poslovanje z bitcoinom omogoča, zlasti za čezmejne transakcije in pranje denarja. Kriptovalute so v tem smislu nadomestile gotovino. Tako poslovanje je zanje hitrejše, cenejše, med njimi pa vlada prepričanje, da je tudi varnejše. Ker ne poteka prek bank, ni pod neposrednim nadzorom katere od državnih vlad in ker v primeru preiskave ni organa oz. podjetja, ki bi ga organi pregona lahko vključili v svoje postopke.

A kot vemo, ni čisto tako. Po besedah predstavnice DEA, tudi uradni organi znajo izkoriščati danosti blockchain tehnologij. Transakcije so javne, kar je postal dragocen vir za sledenje in iskanje vzorcev, kriptodenarnice pa precej slabo skrivajo identiteto svojih uporabnikov. Zato na popularnosti pridobivajo kriptovalute, katerih fokus je zasebnost, denimo Monero in Zcash. A kljub temu je DEA že našla načine za sledenje tudi pri njih. Kot je še povedala predstavnica DEA, si preiskovalci kaznivih dejanj v resnici želijo, da bi se jih nepridipravi posluževali še naprej.

8 komentarjev

NubCake ::

za Monero močno dvomim

Sycroft ::

zanimivo bi bilo videt kako sledijo zcash private transactionom?

BoLhCa ::

Kaj pa PIVX in njihov zPOS ?

branimirII ::

NubCake je izjavil:

za Monero močno dvomim

Ko je bil fork , monero V, se je dost govorilo o tem da je ta fork namenoma ustvarjen za napad na monero privacy.

euagrus ::

https://www.wired.com/story/monero-priv...

V detajle se mi pa ne da, nisem kriminalc, da bi se s kriptovalutami ukvarjal.
In regione caecorum rex est luscus.
Ker me je nekaj slotechovcev sprasevalo:
https://github.com/cullum/dank-selfhosted

bbbbbb2015 ::

euagrus je izjavil:

https://www.wired.com/story/monero-priv...

V detajle se mi pa ne da, nisem kriminalc, da bi se s kriptovalutami ukvarjal.


Pa nič takega ne piše. Samo to, da BTC ne ponuja neke anonimnosti, Monero pa je imel dve resni napaki, od katerih je ena zakrpana, ena pa sicer še ne, a pod določenimi pogoji razkrije s 45% verjetnostjo prejemnika.

Ampak Monero se trudi tudi na tej fronti. V grobem, tričrkovne agencije študirajo, kako transakcije odkriti (oz. odkriti transakte), Monero team pa, kako jih zakriti. in eden drugega nadmudrivajo.

euagrus ::

Hjah, v the temah ke tezko govoriti, se vedno najde spekulant, ki hoce zascititi svoje tulipane... tako kot bigwhale sciti teslo, da ne bi popusil se vec denarja, s tem da brise nestrinjajoce. No da vidimo, kateri moderator je kupil monero ;)

"On the issue of identifying coins based on analyzing the timing of transactions, however, Spagni admits there's no simple solution. "There are steps we can take to continue to improve the sampling, but the reality is that this isn't a solvable problem by just pecking away at it," he says. "We need to have a better scheme that allows us to sample a much bigger set [of coins]." But he also notes that the larger the set of decoy coins in every transaction, the more storage Monero requires on users' computers and the longer its transactions take. "We're trying to find the balance," he says."

Tole mi izgleda kot problem v samem konceptu delovanja, skratka, nekaj kar bodo tezko popravili in glede na to, da je tip core developer...
In regione caecorum rex est luscus.
Ker me je nekaj slotechovcev sprasevalo:
https://github.com/cullum/dank-selfhosted

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: euagrus ()

neznanko ::

Če nekdo hoče anonimno transakcijo še ne pomeni da je kriminalec.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako FURS in ATVP regulirata kriptožetone in kriptovalute (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
50735237 (379) Aquafriend
»

EU dodatno omejila anonimnost kriptovalut (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
8310694 (4317) Eandro5res
»

Slovenski NiceHash izgubil za 56 milijonov evrov bitcoinov (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
38846714 (15058) DexterBoy
»

S pomočjo slovenskega Bitstampa ujeli preiskovalca, ki sta izsiljevala skrbnika Silk

Oddelek: Novice / Kriptovalute
275335 (3424) [D]emon
»

Razbili internetno mamilarsko združbo

Oddelek: Novice / Kriptovalute
185446 (2857) randomP

Več podobnih tem