» »

Sony kupuje EMI

Sony kupuje EMI

Slo-Tech - Kot je napovedal Sonyjev novi izvršni direktor Kenichiro Yoshida, se bo Sony začel bolj posvečati storitvam in vsebini ter manj strojni opremi. Eden izmed odločnejših korakov, ki so ga napovedali na včerajšnji konferenci, je prevzem založbe EMI. Z 2,3 milijarde dolarjev težkim nakupom bo nastal največji glasbeni založnik na svetu, ki bo Sonyju prinesel tudi ustvarjalce, kot so Kanye West, Beyonce, Sam Smith ali Sia. Glede na ceno je celoten EMI vreden 4,75 milijarde dolarjev, kar je dvakrat več kot leta 2011. Sony ima v lasti že dobrih 30 odstotkov podjetja, sedaj pa bo dokupil še 60 odstotkov, ki jih prodaja Mubadala Investment Company.

Na novinarski konferenci je Yoshida povedal, da so investicije v vsebino in intelektualno lastnino temelj dolgoročne rasti, ki jo pričakujejo. V letih med 1999 in 2014 se je trg glasbe zaradi interneta krčil, odkar pa poznamo pretočne storitve, se je situacija bistveno izboljšala, o čemer smo že pisali. EMI ima trenutno 15-odstotni tržni delež, novi konglomerat pa bo imel 26-odstotnega, s čimer bo največji založnik. Pretočne vsebine dandanes prinašajo visoke in predvsem stalne dohodke.

Poleg nakupa EMI-ja je Yoshida predstavil še nekaj drugih potez v triletnem načrtu. Cilj bo povečati in stabilizirati denarni tok, saj je prodaja konzol in podobne elektronike izrazito ciklična. Mimogrede, novi PlayStation izide šele čez tri leta. Največ dobička pričakujejo od iger in tipal za fotoaparate in kamere. Sony se bo širil tudi na področje avtonomnega avtomobilizma, kjer bodo tipala prav tako čedalje pomembnejša. Skupaj s storitvami naj bi to poskrbelo za vsaj za tretjino večji denarni tok v prihodnjih treh letih.

3 komentarji

opeter ::

Na koncu bo ostalo ene tri, morda štiri korporacije na svetu, ki bodo regulirale/i vse pore človeškega življenja.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Oberyn ::

Zakaj štiri? Naravno stanje kapitalizma je, da bo v takem primeru vsaka od njih poskusila prevzeti dobiček ostalih treh. Na koncu bo ostala samo ena.

Markoff ::

Monopolizem je anomalija kapitalizma, ne njegova temeljna značilnost (trditi slednje bi bil absurd, če pomislimo na lokal-monopolistične TOZDe/SOZDe v socializmu in na državne monopoliste dolga leta po osamosvojitvi SLO), preganja se s preprečevanjem združitev, tudi z nasilno razdružitvijo.

MS in Intel sta leta hodila po robu zaradi svojega položaja, pri nas pa smo monopolni položaj državnega podjetja npr. pri Telekomu še celo spodbujali.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple zaključil rekordno četrtletje, a prodaja iPhonov še vedno pada

Oddelek: Novice / Rezultati
309099 (7210) nekikr
»

Sonyjev nov izvršni direktor napovedal spremembe

Oddelek: Novice / Ostale najave
167746 (5389) opeter
»

Sonyjev direktor se poslavlja

Oddelek: Novice / Ostale najave
238548 (6946) Vazelin
»

Sony Entertainment zaradi pretočnih videostoritev odpisal milijardo dolarjev

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
114477 (3720) globoko grlo
»

Sony z ogromno izgubo, a bolje od pričakovanj

Oddelek: Novice / Rezultati
206978 (5104) boolsheat

Več podobnih tem