» »

Amazonov Fire OS v dveh dneh izgubil in dobil šifriranje

Amazonov Fire OS v dveh dneh izgubil in dobil šifriranje

The Verge - Amazon je izbral verjetno enega najslabših možnih trenutkov za spreminjanje svoje politike glede šifriranja podatkov v operacijskem sistemu Fire OS. Medtem ko v ZDA poteka razvpit boj med FBI-jem in Applom, v katerem prvi želi oslabitev varnostnega sistema v iPhonu, kar bi olajšalo razbijanje šifriranja s surovo silo, je Amazon s posodobitvijo programske opreme v svojem Fire OS onemogočil šifriranje. In si čez dva dni po silovitem odzivu premislil.

Amazonove naprave, ki jih poganja Fire OS, torej Kindle Fire, Fire Phone, Fire HD in Fire TV Stick, imajo možnost šifriranja podatkov, ki je resda privzeto izključena, a jo kljub temu številni uporabniki uporabljajo. Posodobitev Fire OS 5 po novem ne podpira več šifriranja, zato ob nadgradnji te naprave to možnost izgubijo.

Zakaj bi podjetje prostovoljno ošibilo varnostne standarde svojih izdelkov, je zanimivo vprašanje. Amazon je nanj odgovoril z besedami, da so iz Fire OS 5 odstranili nekaj funkcij, ki jih uporabniki niso pogosto uporabljali. Dodal je, da so se za to potezo odločili že lani jeseni in da nima nobene povezave s primerom San Bernardino.

Odziv javnosti milo rečeno ni bil pozitiven, zato si je Amazon hitro premislil in je že dva dni pozneje sporočil, da bodo v naslednji nadgradnji Fire OS, ki bo šla spomladi, vrnili možnost šifriranja. Uporabniki imajo tako možnost, da preskočijo trenutno verzijo Fire OS 5 in si kasneje namestijo neposredno novo verzijo, ki bo ponovno uvedla (torej ohranila) šifriranje podatkov na nosilcu.

3 komentarji

Nagi Bator ::

Drugace povedano, lahko izberejo izklopljeno sifriranje ze sedaj ali pozneje "oslabljeno" sifriranje.

Glugy ::

Ja res. Naredil bodo zanič šifriranje samo zato da bodo folk utišal.

Ghost7 ::

Solution: Zakaj bi uporabljal njihove naprave?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon želi postati tudi mobilni operater

Oddelek: Novice / Rezultati
114905 (3587) vostok_1
»

Amazonov Fire HD 8 prva tablica z Alexo

Oddelek: Novice / Android
125799 (4470) teoo
»

Amazon Echo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5222574 (19603) roli
»

Amazon je osvežil svoje Kindle

Oddelek: Novice / Android
228554 (6911) kuglvinkl
»

Amazon predstavil še telefon - Fire Phone

Oddelek: Novice / Android
2810313 (7940) simnov

Več podobnih tem