»

Ameriško obrambno ministrstvo se boji, da bo 5G motil GPS

Slo-Tech - V prvi polovici leta smo bile priče boju NASE in NOAA zoper uporabo frekvenčnega pasu 24 GHz za mobilna omrežja nove generacije 5G, ker obstaja strah, da bi to motilo vremenske satelite, ki v pasu 23,6-24,0 GHz merijo vodno paro v ozračju. Ocenjevali so, da bi to za tretjino poslabšalo natančnost vremenskih napovedi, kar bi imelo posledice tudi za sposobnost napovedovanja poti hurikanov. Ameriško obrambno ministrstvo pa ima pomisleke glede pasu L med 1,0 in 2,0 GHz, kjer bi lahko 5G motil signal GPS.

Gre za tako imenovani načrt Ligado Networks (bivši Lightspeed), kjer bi se pas 1675-1680 MHz uporabljal tudi za 5G. FCC (Zvezna komisija za telekomunikacije) to želi, ker je ta pas poleg pasu 1670-1675 MHz, ki se že sedaj uporablja za brezžični prenos podatkov. Ministrstvo za obrambo je 18. novembra poslalo uradno pismo, v katerem temu nasprotujejo.

Sateliti GPS uporabljajo pas L s središčem pri 1575,42 MHz, ker je ta frekvenca zelo prodorna in je ne zaustavijo oblaki, dež ali...

28 komentarjev

5G ali vremenska napoved: moramo res izbirati?

Slo-Tech - Potem ko so v ZDA marca razdelili prve frekvence za postavitev omrežja 5G, se odtlej bije hud boj med dvema nepričakovanima nasprotnikoma. Uporabi 24-GHz pasu nasprotujeta NASA in NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), ki svarita, da utegne to močno poslabšati kakovost meteoroloških opazovanj in posledično vremenskih napovedi. Problem, ki bi ga bili morali rešiti strokovno, je prerasel v politični obračun, ki je vrhunec dosegel 22. maja v pričanju direktorja NOAA pred Kongresom. Nekoliko pavšalno, a ne brez podlage, je ocenil, da bi množična uporaba omenjenega pasu za 5G vsaj za tretjino poslabšala kakovost vremenskih napovedi, kar bi nas vrnilo v leto 1980 - in na primer pri gibanju hurikanov odščipnilo dva do tri dni pogleda v prihodnost....

64 komentarjev

Standard 5G dokončan

Slo-Tech - Glede na veliko govorjenja o 5G in številnih izdelkih bi menili, da je standard za novo generacijo mobilnih omrežij 5G že dolgo časa nared, a smo ga v resnici šele pravkar dobili. Res smo že dlje časa vedeli precej natančno, kaj bo v standardu, a skupina za mobilne standarde 3GPP je šele sedaj uradno sprejela uradne specifikacije za samostojni 5G New Radio (NR). Spomnili se boste, da so decembra lani sprejeli standard 5G NR za nesamostojno (non-standalone) izvedbo. Ta je namenjena uporabi v krajih, kjer že stoji infrastruktura LTE. Novi samostojni standard pa se bo uporabljal, kjer se bodo z omrežjem 5G pokrivala področja, kjer nimajo LTE.

Standard je rezultat dogovora več kot 600 delegatov, ki so na plenarnem srečanju predstavljali operaterje,...

18 komentarjev

Kaj bo prinesel 5G

Slo-Tech - O prihajajoči generaciji mobilnih povezav in preizkušanju tehnologij beremo čedalje pogosteje, a v resnici si 5G vsak proizvajalec trenutno predstavlja po svoje, saj enotnega standarda še ni. Dobiti ga imamo novembra, ko bo Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU) po vsej verjetnosti potrdila osnutek tehničnih zahtev za IMT-2020, ki so ga predstavili ta teden. V njem so zapisane tehnične zahteve, ki jih morajo omrežja 5G izpolnjevati. Ko bodo tehnične zahteve znane, sledi dejanska praktična implementacija standarda.

Bazne postaje (posamezne celice) za 5G bodo morale podpirati skupno hitrost 20/10 Gb/s, ki se bo razdelila med vse povezane naprave. Na kvadratni kilometer bodo morale podpirati milijon povezanih naprav, kar ni tako veliko, kot se sliši. 5G namreč...

60 komentarjev

Ericsson preizkuša tehnologijo za 10-gigabiten 5G

Computerworld - Mobilna omrežja pete generacije (5G) so sicer še nekaj let oddaljena, saj niti 4G še ni razširjen po vsem svetu - tudi pri nas je pokritost bolj luknjičasta - a razvoj poteka že s polno paro. Ericsson že testira tehnologijo, ki obljublja hitrosti do 10 Gb/s in zelo nizke zakasnitve, so sporočili. Ob tem velja poudariti, da seveda Ericsson ni edini, ki se ukvarja s 5G. Delujoče prototipe imajo tudi na Japonskem, v finskih Nokii, Veliki Britaniji iv ZDA.

Na odprtem so že dosegli hitrosti 2 Gb/s, v svojem laboratoriju na Švedskem pa celo 5 Gb/s. Testiranje trenutno poteka s kombijem, ker je tehnologija še prevelika, da bi jo prenašali naokoli. Kombi se vozi po Stockholmu in preverja hitrost povezave.

Tako visoke hitrosti so dosegljive, ker uporabljajo MIMO...

9 komentarjev

Estonija bo prihodnje leto postavila omrežje 5G

ZDNet - Estonski mobilni operater EMT bo prihodnje leto postavil pilotsko mobilno omrežje 5G, ki v teoriji omogoča brezžični prenos podatkov s hitrostjo 100 Gb/s, v Estoniji pa naj bi dosegal realne hitrosti okrog 4,4 Gb/s. Konkurenca ne spi in prav tako obljublja 5G, čeprav nekaj let pozneje. Do konca desetletja pa naj bi bil 5G nekaj povsem običajnega.

Najbolj zanimivo je dejstvo, da 5G sploh še ni standardiziran, kar pa ne omejuje testov po celem svetu. Samsung je že uspel prenašati podatke s hitrostjo 7 Gb/s, nekaj podobnega pa uspeva tudi Japoncem. V Evropi so najnaprednejši Skandinavci in finska Nokia naj bi 5G testno zagnala že letos.

Tehnični direktor EMT-ja Tiit Tammiste pojasnjuje,...

43 komentarjev

Samsung dosegel 7 Gb/s prek 5G

Samsung - Čeprav je standard 4G LTE še zelo svež in se še vedno nadgrajuje, proizvajalci mobilnih telefonov in omrežne opreme že preizkušajo njegove naslednike. Do uradne standardizacije 5G nas loči še precej časa, a to ni ustavilo Samsunga, Ericssona in Nokie pri testiranju prototipov. Korejci so uspeli doseči rekorden prenos s hitrostjo 7,5 Gb/s.

Tolikšno hitrost prenosa podatkov so dosegli z uporabo frekvence 28 GHz, ki so jo preizkušali že lani. V tem času so hitrost prenosa povečali za sedemkrat. Frekvenčno območje 28 GHz se v današnjih tehnologija še ne uporablja, ker so visoke frekvence manj odporne na ovire; zaradi tega danes vztrajamo v pasu 800 MHz - 2,6 GHz. Samsung trdi, da lahko te težave omilijo z lastno tehnologijo HAAT (Hybrid...

0 komentarjev

Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakru

Slo-Tech - Alcatel-Lucent je v sodelovanju z Bell Labs dosegel nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakrenih vodnikih. Z nadgradnjo obstoječe tehnologije so podeseterili njeno hitrost in dosegli hitrosti 10 Gb/s.

Čeprav je hrbtenico podatkovnih povezav že zdavnaj prevzela optika, to ne pomeni, da je baker za na smetišče zgodovine. Bakrene povezave so bistveno cenejše od optičnih, a so za doseganje visokih hitrosti omejene na kratke razdalje. Zaradi tega se uporabljajo za končne povezave (last mile), saj do gosteje naseljenih področij položijo optiko, potem pa zaključne metre do posameznih odjemalcev lahko uporabijo tudi bakrene povezave. FTTC (fiber-to-the-cabinet) namesto FTTH (fiber-to-the-home) je v Veliki Britaniji razširjen, kjer zadnje metre nadomešča VDSL2.

Lani smo pisali o prihodu standarda G.fast (FTTC2 - ITU G.9700), ki bo na razdaljah do 70...

56 komentarjev

Japonci testirajo 5G

SonyEricsson - Sicer naslednji standard mobilne telefonije (5G) še ni dorečen in standardiziran, a proizvajalci že preizkušajo različne načine, kako prek mobilnih omrežij prenesti še več podatkov še hitreje, kot gre to po današnjih. Japonski mobilni operater NTT DOCOMO je že najavil, da v mestu Yokosuka preizkušajo prenos podatkov po mobilnem omrežju s hitrostmi nad 10 gigabitov na sekundo.

V ta namen uporabljajo frekvenčni pas okrog 15 GHz. Tehnologijo je razvil Ericsson in naj bi delovala v več frekvenčnih pasovih. To je pomembno iz več razlogov. Prvi je zasedenost spektra, ki je v različnih državah po svetu različna; v Evropi je na primer precejšen del omenjenih frekvenc že dodeljen. Drugi razlog pa je pokritost, saj višje frekvence pomenijo sicer višjo hitrost prenosa podatkov, a hkrati nižji domet in slabšo pokritost. Zato...

37 komentarjev

Nemci postavili hitrostni rekord pri brezžičnem prenosu podatkov na kilometer

TechWeek Europe - Raziskovalci s Fraunhoferjevega inštituta za uporabno fiziko trdega stanja (FIAF) in Inštituta za tehnologijo v Karlsruheju (KIT) so dosegli rekord v brezžični hitrosti prenosa podatkov. Na razdalji enega kilometra so v frekvenčnem pasu 240 GHz dosegli hitrost prenosa podatkov 40 Gb/s, kar je primerljivo z optiko. Nemčija je namreč pri razvoju in polaganju optičnih povezav v precejšnjem zaostanku v primerjavi z evropskim povprečjem, zato si ogledujejo alternativne možnosti za širokopasovno pokritje ruralnih območij. Ena izmed njih je tudi hiter brezžični internet, katerega razvoj z dvema milijonoma evrov podpira nemško ministrstvo za izobraževanje in znanost, ta dosežek pa je njegov rezultat.

Za visoke hitrosti prenosa...

8 komentarjev

Samsung preizkuša mobilno tehnologijo 5G

Slo-Tech - Medtem ko se pri nas mobilno omrežje četrte generacije (4G LTE) šele dobro uveljavlja, Samsung že preizkuša njegovega naslednika. Tehnologijo, ki še nima uradnega imena niti podpore telesa za standardizacijo, so kakopak poimenovali 5G. Prvi testi so več kot vzpodbudni.

Da bi povečali hitrost prenosa podatkov, so uporabili spodnji del pasu Ka z valovi frekvence 28 GHz (valovna dolžina 10,7 mm). Znano je, da valovi visokih frekvenc omogočajo prenos večje količine podatkov, a imajo slabši doseg in odpornost na ovire. Samsung je uspel zagotoviti delovanje v omenjenem pasu v razdalji dveh kilometrov od bazne postaje (uporabili so 64 elementov v AAT - adaptive array transceiver), kar je sicer slabše manj od trenutnih omrežij, a...

12 komentarjev

Japonci po brezžični povezavi prenašali podatke s 3 Gb/s

BBC - Japonski raziskovalci s Tokijskega inštituta za tehnologijo so postavili nov rekord v hitrosti brezžičnega prenosa podatkov. Ker je nižji del frekvenčnega spektra že precej zaseden in ker uporabniki terjajo vedno višje hitrosti prenosa podatkov, so uporabili teraherčni del EMV. O dosežku poročajo v članku, ki so ga objavili v reviji Electronics Letters.

Uporabili so elektromagnetno valovanje s frekvenco 542 GHz, s čimer se uvršča med tako imenovane T-valove. Ta del spektra je še nereguliran in prost, uporablja pa se večinoma v medicini kot nadomestek rentgenskih žarkov, kjer je to možno, saj sevanje ni ionizirajoče, a kljub temu prodre nekaj milimetrov v kožo, in površinske raziskave materialov. Uporaba v telekomunikacijske namene je nekoliko bolj zapletena,...

10 komentarjev