» »

Sony lahko izgubi do 1,18 milijarde dolarjev s PlayStation 3

Sony lahko izgubi do 1,18 milijarde dolarjev s PlayStation 3

X-Bit Labs - Podjetje Merrill Lynch, ki se ukvarja z raziskavami trga, je ocenilo, da bodo proizvodni stroški za izdelavo ene konzole PlayStation 3 (PS3) znašali 494$, Sony pa jo bo moral prodajati za 399$, če želi tudi konkurirati Microsoftovemu Xbox-u 360, ki naj bi stal 299$. Takšna cena bi bila vzrok izgube v višini 1.18 milijarde dolarjev v prvem letu.

Ceno so izračunali na podlagi predvidenih cen, ki jih bo Sony plačal za tri glavne komponente. Procesor Cell, Nvidiin grafični procesor RSX in BD-ROM bodo skupaj stali približno 300$.

Nižje prodajne kot proizvodne cene konzol niso nič neobičajnega. PS2 se je prodajal na Japonskem za 364$, v US pa za 299$. V prvem letu je PS2 povzročil 458 milijonov dolarjev izgube, že naslednje leto pa je prinesel 759 milijonov dolarjev dobička, tretje leto pa je bilo dobička za dobro milijardo dolarjev.

Kar skrbi Sony, je znižanje cen (price cut) Xbox-u 360, ko bo predstavljen PS3. Sony bi potezi moral slediti, kar bi povzročilo dodatno izgubo v višini 730 milijonov dolarjev v drugem letu in 457 milijonov dolarjev v tretjem letu.

Sony natančne cene PS3 ni želel izdati, je pa namignil, da ne bo bistveno nižja.

Novico so povzeli na na X-bit labs. Izvorna novica je objavljena na Gamespot.

51 komentarjev

«
1
2

mchaber ::

Igre bodo skoraj pokrile izgubo
.

RejZoR ::

Temu se reče dolgoročna naložba. Če izračunate,boste videli da je šlo najprej malce v minus,nato pa krepko v plus. Ringing a bell?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nodes ::

še za spodobno PC grafično ne bo stal kompletni PS3
očitno so fani prisotni samo v pcworldu

ganzi ::

Vesel sem da obstaja Xbox 360, pa ne zato k bi ga rad mel, ampak da ima ps3 vsaj malo konkurence :)

Dolgoročna naložba, saj tudi PC-ji ne bodo omogočali take moči za igre še kar nekaj cajta ali pač?

LP

BluPhenix ::

Že prvi stavek v novici poda tri zanimive "spremenljivke":

Podjetje Merrill Lynch, ki se ukvarja z raziskavami trga, je ocenilo, da bodo proizvodni stroški za izdelavo ene konzole PlayStation 3 (PS3) znašali 494$

Torej podjetje ki raziskuje trge (ne proizvodne procese in podobno), bazira oziroma oceni, da bodo leta 2006 ključne komponente stale tolko in tolko, in ko so računali končno vsoto so prišli do vrednosti na en dolar natančno... merodajno, res.

Sej konzole vedno prinašajo zgubo. Tudi xbox 360 jo bo, potem ko mu bodo znižali ceno ob pojavi ps3 pa še bolj. Ampak očitno nekateri ne štekajo dobro, da je služenje oziroma izguba (dokler ta ni prevelika) na račun prodaje konzol irilevantna. Služijo z igrami. Tako kot epson služi s kartušami...

Stepni Volk ::

Kdaj bodo naftni koncerni na ta način začeli prodajati avtomobile?

kody ::

xbox 1 se zdaj ne prinasa dobicka....oziroma dela MS veliko izgubo...
bi bilo faj met enega ali drugega kot nadomestek racunalnika...so poceni>:D

Izi ::

Stepni Volk:
Kdaj bodo naftni koncerni na ta način začeli prodajati avtomobile?

Zgrešil si bistvo. Podobno vprašanje bi bilo:
Kdaj bodo elektro koncerni na ta način začeli prodajati PCje ali konzole?

Če se vrnemo k avtomobilom
Avtomobilski koncerni ti sedaj šenkajo klimo, ko kupiš nov avtomobil.
In klima je vsaj 300 jurjev.
To je nekaj podobnega kot pri konzolah, ne pa nafta >:D

nodes ::

avtomobili se ne prodajajo z nobenim dampingom (če je klima zastonj) kot se bo tole tukaj...če cene mal primerajmo z PC komponentami

Crimson_Shadow ::

Z nafto je težava še v tem, da jo to omejen vir energije.
We create worlds

Roadkill ::

BluePhenix:
Torej podjetje ki raziskuje trge (ne proizvodne procese in podobno), bazira oziroma oceni, da bodo leta 2006 ključne komponente stale tolko in tolko, in ko so računali končno vsoto so prišli do vrednosti na en dolar natančno... merodajno, res.

Ti bi torej predvideno ceno izračunal po nekem algoritmu, dobil 777 in potem zaokrožil na 800, da bi dopuščal večjo napako?
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

BluPhenix ::

Roadkill, ne vsaj na recimo 780, oziroma bi rekel možne izgube so med 770 in 780$, ne pa 854$ kot so oni napisali.

Se bojim da, je to bolj kot ne naslanjanje avtoreklame na hit poletja. Neka statistična firma oceni možno izgubo PS3, pomnoži z oceno prodaje PS3, ter tako dobi senzacionalistične naslove v stilu:
Merrill Lynch Japan predicts Sony will lose more than $1 billion on hardware during its next-gen console's first year on the market--a sum it may not be able to recoup.
In ne ocenijo (estimate), ampak kar napovedo.

Novica obkroži par strani in naekrat veliko folka sliši za ime firme. Če se v roku naslednjega leta realno obnašanje približa njihovim napovedim to izrabijo za nadaljno romocijo, v kolikor se zmotijo za to krivojo nepredvidena nihanja trga.

AtaStrumf ::

Merrill Lynch ne rabi reklame, LOL.

BluPhenix ::

jaz za njih do sedaj nisem še slišal, torej je imelo nekaj efekta :D

AtaStumf, tvoj podpis mi je ful všeč, je tako tr00 za slo-tech.

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

BluPhenix: ti nisi nekdo, za katerega bi oni smatrali, da jih rabis poznat

B-D_ ::

Igre bodo skoraj pokrile izgubo
Indeed. Konzole so skoraj vedno bile veliko cenejše kot je vrednost tistih jajc (ki so kao "bleeding edge" tehnologija) zapakiranih v lični škatlici s scart izhodom.

Pač računajo na to, da so userji večinoma lame bučki, ki nimajo pojma o računalnikih (kar z nakupom konzole že implicitno dokažejo) in nimajo pojma o tem, da je pri PCjih treba kupovati edino hardware, ne pa enic in ničel katerih je na p2p omrežjih veliko več zastonj in so tudi tam veliko prej na voljo kot v štacunah. :\

Ziga Dolhar ::

BluPhenix: če bereš ustrezne vire, boš njihovo ime zasledil domala na vsaki strani, v družbi ostalih (finančnih) wallstreetovcev
https://dolhar.si/

kody ::

B-D_
ti namigujes na piratsvo?
no ja, malo se zamisli...ker pocasi sploh ne bo vec iger za Pc...ravno zaradi tega...na konzolah bo pa vse xy_z zaporedno cifro_xy


pa ljudje ki kupujejo konzole (vecinoma) niso debili in lamerji....
prej stavim, da si ti

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kody ()

BluPhenix ::

Pač računajo na to, da so userji večinoma lame bučki, ki nimajo pojma o računalnikih (kar z nakupom konzole že implicitno dokažejo) in nimajo pojma o tem, da je pri PCjih treba kupovati edino hardware


Ma halo, ma kaj bereš ti sploh kaj pišeš?
Ni mi jasno zakaj tisti ki kupujejo konzole nimajo pojma o računalnikih, res. Konzola je namenjena igram, to je ponavadi taka majhna lepa škatlica, ki lepo paše v dnevno in igraš igre na TV. Ni ti potrebno vlačiti ogromne bež škatle in monitorja v dnevno. Še posebno so priročne ko hočeš kaj igrati z par kolegi ki pridejo na obisk. Pa pustmo ob strani, da se z mod chipi spremenijo v prave multimedijske stroje, in da le ti omogočajo igranje piratskih iger...

Ne, glavno da na p2p omrežjih dobiš zastonj enke in ničle in računalnik nadgradiš tako, da ti poganja igre z enako kakovostjo grafike in zvoka recimo kot konzolica. In to ponavljaš iz leta v leto, vsako leto vržeš vsaj 50.000SIT za grafično (če predpostavimo da je treba le to menjati) in v treh letih, kolikor je zadnje čase "življenjska doba konzol" zapraviš 150.000SIT, raje kot dati za konzolo 50.000SIT in za tistih 100k magari kupit original igre, da jih lahko igraš še online.

B-D_: me res zanima kdo nima pojma o čemu. Že s tvojo izjavo drugje, da se z 486 in brez windows XP ne da delati nič pametnega z računalnikom dokazuješ svojo stopnjo razumevanja celote.

In ja, konzole ko pridejo ven so cutting edge tehnologija, ker gredo najprej tja nove pogruntavščine (če še vedno misliš da ne se spomni kje je bil najprej serijsko vgrajen DVD in kje bo sedaj blu-ray). Izobrazi se in potem udrihaj po vsem kar ni PC, WindowsXP (ali 2003) in zastonj ničle na p2p. Prosim.

B-D_ ::

In potem nekdo zašepeta kako neverjetno "visoko" ter nedosegljivo resolucijo ima normalna televizija... :D


p.s.: Nehi prosit za drobiž, drugič pač raje kupuj hrano namesto igric, ki so na voljo zastonj.

pecorin ::

b-d a hrano pa kupujes? heh kaksen lamer, ko pa se jo da ukrasti v trgovini.. enako hardware.

BluPhenix ::

kakšno ločljivost ma TV... PS3 in xbox360 bosta podpirala HDTV, toliko o tem ... Sej lahko tudi PC priklopiš na TV, ampak ti nižja ločljivost ne bo nič pomagala, če kartica nekaterih funkcij pač ne podpira...

Prosit za drobiž, kaj te daje že neprištevnost? Res ne vidim kaj ima to veze.

pecorin, boljše da mu ne daješ takih kosti, ker potem bozačel spet s fantazijami, da če bi lahko skopiral tvoj kruh, da bi to delal in da nebi smel biti nihče jezen, niti pek, ki bo zaradi skopiranega kruha ob dobiček.

B-D_: počasi začni spoštovati te tvoje neumne ovce, ki ne vedo, da se da dobiti enke in ničle zastonj na netu, ker ti imaš kaj pobirat hvala njim, ne takim kot si ti...

BigWhale ::

> In klima je vsaj 300 jurjev

Klima je fucking hladilnik, pa se to zelo preprost hladilnik. To te nikjer ne kosta 300 jurjev. Tudi v avtu ne.

Tic ::

Največ 100.
persona civitas ;>

B-D_ ::

BluPhenix: Respekta 0, toda hvaležnosti mnogo. Na račun takega folka lahko tisti, ki vemo zakaj se gre (tipično slo-tech crowd), krepko uživamo na račun n00bov. :D

Gandalfar ::

B-D_: pokazi mi eno dobro pretepacino za PC

Keyser Soze ::

Jeajjj. We all love konkurenca. Fajn, da se bije taka močna bitka med temi megalomani. Že kar nekaj časa kupujem Xbox, pa sem prav vesel, da ga še nisem kupil.:)

podbevna ::

Ne vem v čem je smisel večnih debat v stilu Ali so boljši PC-ji ali konzole (ali pa open source vs. komerciala, ali pa linux vs malimekani...). Na slotechu ste res strastni ljubitlji tega sranja.
Vsaka stvar ima svoj namen.
Jaz rabim PC za delo, včasih malo posurfam, ebančništvo, maile ipd. Tu mi PS3 nebi dosti pomagal. Kar ne pomeni, da ni hud. Ali da so njegovi uporabniki idioti. Če bi imel čas za špile (kot v dobrih študentskih časih) bi si ga mogoče kupil. Čeprav sem bil bolj fan poteznih strategij, tako, da je bil zame zopet bolj uporaben PC. (oftopic - Ko pride ven Civa 4 jo bom kupil in špilal, pa če me šef vrže iz službe in žena odpelje otroka. No ja, ali pa vsaj zmerno, ponoči, ko ne bom imel drugih obveznosti, mogoče :D )
Čeprav mi je všeč dobra debata, take stvari niso najbolj smiselne. Lahko pa začnemo diskusijo ali mačke boljše od psov, motorji od avtov ali lopate od grabelj.

B-D_ ::

PCji niso "boljši" od konzol temveč so "finančno bolj smiselna" izbira. Dobra konzola stane isto kot bi stal upgrejd PCja v neko zelo močno gaming mašino. Dodaš zraven še joypad pa si na istem kot na konzoli, le da imaš tu zraven še, kot že zgoraj omenjeno, zmožnosti nalaganja programov in resnega dela (+ surfanje po netu).

Skratka maš konzolo že znotraj računalnika, p2p omrežje gor ali dol, še vedno se tudi brez tega že iz finančnega vidika nabave hardwera bolj splača ako želiš imeti doma tudi PC in ne striktno konzole.

kody ::

B-D
upgrade racunala, kaj pa nakup?
ti ne vidis preko svojega dolgega ega al kaj?


financno so pa slabsa izbira za igranje iger, kot je ze bilo dokazano....
Na račun takega folka lahko tisti, ki vemo zakaj se gre (tipično slo-tech crowd), krepko uživamo na račun n00bov.

ti rabis nekoga, da se krepko vdaris po glavi in se zbudis, ter pogledas okoli sebe.....n00b

BigWhale ::

Mene je konzola kostala 35 jurjev. Pa lahko igram vse igre, ki se mi jih zahoce.

Pri racunalu pa vec kot 35 jurjev prisparam, ce ne nabavim take graficne kartice, ki bi jo dolocene igre potrebovale, ce kupim procesor, ki je za nekaj sto MHz pocasnejsi. Joypada sploh ne rabim kupovati, ker ga tam ze poleg dobim.

Daj mi razlozi, kje sem na zgubi? Ker me res zanima, ker zelo verjetno ne vidim, da sem na zgubi.

B-D_ ::

XBox 50 jurjev, PS2 35 jurjev... itd, poleg tega še vštet ne-dostop do interneta in nezmožnost drugače pridobiti igro kot dati ~14 jurjev po komadu. Sej se hitro računica izide. 0:)

Daedalus ::

Daj izključi piratizirane igre (kraja le-teh, ni legalno) iz računice, pa pol povej kaj se bol splača:\ Pa za neobveščene - mod chip za X-box stane 5k, PS2 15k, pa lahko tud piratske špile goniš gor. Torej?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

nodrim ::

@Gandalfar: Guilty Gear:XX#Reload :D drugače se pa popolnoma strinjam, da pač ogromno veliko super iger pač ni na pc-ju ...

dobr, če je vam bolj pomemben hardware, kot igra, ki jo igrate, ok ... pri meni je igra na prvem mestu ... seveda mi gre prav tako na qrac, da obstajajo ekskluzive za posamezne sisteme, ker je čist bedno, da ne moreš igrat vseh iger, če nimaš vseh konzol ... in na vsaki konzoli je najmanj ena igra zaradi katere se splača že nabavit to konzolo ...

piratiziranje je prav tako možno na vseh konzolah kot na pc-ju, tako da tega ne rabimo več omenjat ...

konzole so prav tako veliko bolj uporabniku prijazne, kar se tiče, nameščanja iger in kontrolerjev .. vse je v resnici plug-and-play, kot bi tudi moralo biti .. ne pa same neke jebe z gonilniki ves čas ...

so pa pač namenjeno samo zabavništvu (igre, filmi, itd.) ... za vse ostalo delo in ustvarjalnost pa je računalnik majka ...

BigWhale ::

bd

Odmisli resitve, ki niso legalne. Moj softwer je ves legalen, tako na PCu, kot tisti, ki ga poganjam na PS2.

Sicer pa PS2 pride z delujocim ethernet portom, tako da nisi prikrajsan interneta in omreznega igranja.

Razlozi, kje sem na zgubi, ker imam PC, ki je za kakih 50k SIT cenejsi, kot bi bil sicer.

Igre, ki jih igram kupim. Kupil bi jih tudi, ce bi jih igral na PCju.

Pa ne bluzi nekaj, tako kot ponavadi, tak konkreten odgovor daj.

B-D_ ::

Če že nisi drugje si na izgubi pri prostoru in užitku. :P

Ako vse programe in špile kupuješ (kar pomeni da imaš očitno smešno malo softwera v primerjavi s sosedom, ki ima comp priključen na net šele par tednov) pa itaq vsa debata odpade ker si ujet v marketing mrežo. Takrat seveda postane vse enako (pre)drago (temu se reče trgovina, drugače se sesuje če ni vse isto) in je vsak plošček vreden zlata ter igranja treh mesecev.

Od tod pa tudi toliko manj užitka kot bi ga lahko imel če bi dobil novo igro vsake tri tedne ali manj.


p.s.: In ja, indeed GTA-like igre, ki so res zmožne zabavati folk cele tri mesece, izhajajo veliko poredkeje kot vsake 3 mesece.

Daedalus ::

>Ako vse programe in špile kupuješ (kar pomeni da imaš očitno smešno malo softwera v primerjavi s sosedom, ki ima comp priključen na net šele par tednov) pa itaq vsa debata odpade ker si ujet v marketing mrežo.

Mnja, samo mene kraja kot alternativa nekako ne prepriča. Sosed pa naj ma svoje igre, če mu tak paše0:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

B-D_ ::

Vsakemu svoje. Kaj delaš z denarjem je tvoja odločitev.

p.s.: Zanimivo da govoriš o krajah, si ti potem tudi kupoval knjige samo zato, da si kakšno sliko lahko izrezal iz iztrgane strani in jo prilepil v referat? Ali pa si si knjigo v šolski knjižnici raje sposodil, skopiral sliko, vrnil knjigo in knjižnici povzročil popolnoma nič škode? p2p is copying not cutting. ;)

Gandalfar ::

to spada pod fair use in avtorji oddobravajo

BigWhale ::

Mislim is this a joke or a jerk?

Pri prostoru? Si kdaj videl koliko prostora zasede PS2? Najbrz ne. Uzitku? Ti dejansko mislis, da jaz kaj manj uzivam? Da bi bolj uzival, ce bi na PCu cele dneve nabijal brainless first person shooterje za retarde? Igre, ki zgledajo v bistvu isto in njihov koncept temelji na poberiorozje-poberihealth-poberibo0st-straljaj-tekajnaokrog?

Motis se. Najbrz imam res smesno malo software-a v primerjavi z mojim sosedom ampak, kaj potem? Mislim, a je uzitek pogojen s kolicino programske opreme? Doma imam sest iger, pa se vseh sestih nisem preigral. V bistvu se ene tudi dotaknil se nisem. Hecno, a ne? :)

Ujet pa nisem v nobeno marketing mrezo, ker najbrz porabim manj denarja za programsko opremo, kot ti za pivo (ali kaj podobnega) recimo. Kupim tocno tisto kar vem da mi bo koristilo na tak ali drugacen nacin.

Nehaj filozofirat in nakladat, ter me prepricevat kako se jaz pocutim, ker pojma nimas. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Keyser Soze ::

No, no BW. Tudi sam kdaj pa kdaj igram online streljačine. PA to še ne pomeni, da sem retard. Če nimaš zadeve dodbra naštudirane in ne poznaš neke taktike se kaj kmalu počutiš retardiran, saj te sesujejo v no-time.

Bi se pa vprašal o B-D_jevi pameti. Imam filing, da bi lahko dobil naziv "dežurnega smetarja" na S/Tju, saj ne mine tema o Linuxu ali MSju, da on ne bi notri trosil nekih nebuloz.
In čemu je tako težko razumet, da p2p je TUDI kraja. In nelegalnega snemanja programja ne moreš primerjat z legalnim snemanjem z neta. Sicer pa. ČE si tak Jack. Verjetno imaš vse novejše igrice od Valve-a. Kajneda?

P.S.: Ne vem pa kakšen stručko si in kakšne reference imaš, da takole govoriš o konzolah, če pa revež še tega ne veš, da obstajajo mod čipi, ki omogočajo praktično vse kar omogoča računalo v tvojem primeru.

BigWhale ::

Keyser, eh saj ne da bi bil kdorkoli retard ampak, ta sorte iger niso nek brainteaser. ;)

BluPhenix ::

kar pomeni da imaš očitno smešno malo softwera v primerjavi s sosedom, ki ima comp priključen na net šele par tednov


Ja, to je pa merodajen faktor. Kaj me briga če imam manj softwareja kot sosed če imam tistega, ki mi rabi in z njim celo nekaj delam oziroma ga obvladam. Ne, važno je da ima sosedov mulc vse autocade, 3ds MAX-e, visual studie in nikoli ne bo rabil nobenega, jih ima doma, ker je pač slišal da so cool software, res neverjetno razmišljanje B-D_

Če že nisi drugje si na izgubi pri prostoru in užitku. :P

Izgubi prostora in užitka? Ma halo, ti očitno res nimaš pojma o tej temi. Konzole zasedejo približno 1/5 prostora, ki ga zasede PC in užitek? Kateri v igranju iger? V surfanju? Recimo PS2 ima dodatek tipkovnico in miško, kar ti omogoči udobno surfanje. Igre... konzole imajo zelo veliko EKSKLUZIVNIH ODLIČNIH iger. Užitek v razdiranju in sestavljanju mašine, no tega ni, ampak ga itak ne pogrešaš če nisi geek. Sicer pa lahko pribaš vgradit modchip v kakšno konzolo, tudi to je lahko svojevrsten užitek.

BigWhale: i vote for jerk.

B-D_: to, da ne veš da se da igrati piratske igre tudi na konzolah, kaže tvojo očitno ignoranco te teme in ne pametuj več o stvareh o katerih nimaš pojma, no kot v vsaki temi skoraj.

Dobra konzola stane isto kot bi stal upgrejd PCja v neko zelo močno gaming mašino.

Aha, ja to bo to. PS3 bo recimo stal $399, to je nekje 60.000 SIT. Za tolko dobiš komaj Grafično kartico za neko zelo močno gaming mašino. Ali pa še to ne. Kje so nadgrandja procesorja, dodajanje rama,... to seveda nadgradnja iz delovne mašine, recimo take za vsaketolko kaj napisati ali kaj podobnega. Me pa resno zanima za kakšno resno delo, ki ga tako zelo omenjaš, ti uporabljaš računalnik.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

> Me pa resno zanima za kakšno resno delo, ki ga tako zelo omenjaš, ti uporabljaš
> računalnik.

Po mojem za minolovca...

snow ::

> Užitek v razdiranju in sestavljanju mašine

Dej pejd raje za avtomehanika pol?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

BigWhale ::

Ko enkrat delas na servisu, ti to ni vec uzitek ;)

Ziga Dolhar ::

Papercuts.

Sovražim.
https://dolhar.si/

kody ::

glede izjave okoli knjigarne in kopiranja...
to je vse porihtano....
fotokopinice morajo placevati zaradi tega dolocen znesek, knjiznice pa tudi....

B-D_ ::

Podobno kot "blank cd tax"? V sloveniji že imamo kje na vidiku take davke?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD zaradi izgube odpušča

Oddelek: Novice / Rezultati
145067 (4021) opeter
»

Microsoft rekordno, a Bing še vedno prideluje izgubo

Oddelek: Novice / Rezultati
106648 (5982) cleanac
»

Sun v škripcih

Oddelek: Novice / Rezultati
123456 (2637) Pancho
»

AMD z izgubo

Oddelek: Novice / Rezultati
404400 (2846) Markoff
»

Microsoft na dveh frontah. Bo spustil ceno Xboxu360?

Oddelek: Novice / Konzole
123623 (2967) klemen22

Več podobnih tem