» »

Google odprl nove strežniške centre v Aziji

Google odprl nove strežniške centre v Aziji

Otvoritev

Na Tajvanu v industrijski coni

in v Singapurju sredi mesta.

Slo-Tech - Zaradi rasti uporabe interneta in predvsem Googlovih storitev v Aziji, podjetje na tem koncu sveta pospešeno gradi nove strežniške centre. Ta teden so odprli dva, enega na Tajvanu in drugega v Singapurju.

Na Tajvanu so ta teden v Changhuaju odprli 600 milijonov dolarjev vreden strežniški center. Cena projekta se je med gradnjo podvojila, a to ne pomeni, da so ga gradili po slovensko z aneksi, ampak da so se odločili za razširitev projekta. Google je namreč sprva nameraval graditi tudi v Hongkongu, a so se zaradi pregovornih nesoglasij s kitajsko vlado, ki so eskalirale leta 2010, ko je Google delno zapustil Kitajsko, investiciji odpovedali in jo raje malo okrepili na drugi strani Ožine. Center na Tajvanu se razteza na 15 hektarjih površine in uporablja nekatere premierne tehnike hlajenja in varčevanja energije. Elektriko namreč dobavljajo vetrnice iz neposredne bližine industrijske cone (Changhua Coastal Industrial Park), medtem ko so v Googlu še posebej ponosni na domiselno hlajenje. Veliki rezervoarji vode namreč hranijo toplotno izolirano hladno vodo, ki jo podnevi uporabljajo za odvajanje toplote, ponoči pa jo hladijo na mrzlem zraku. Tako porabijo le polovico toliko energije, kot je povprečje v svetu za takšne računalniške sisteme. V Changhuaju je v novem Googlovem centru zaposlenih 60 ljudi.

Drugi center pa so odprli v Singapurju in je popolno nasprotje Ta je nekoliko manjši, zato so vanj vložili le 120 milijonov dolarjev. Ker v Singapurju kot vsaki mestni državici kronično primanjkuje prostora, je Google postavil svoj prvi strežniški center v dveh nadstropjih. Ta ni v industrijski coni, ampak poleg osnovne šole in stanovanjskega naselja, zato pred vrati stoji maskota robota, cel center pa je pedantno umeščen v prostor.

Toda tudi Singapur niti brezmadežen, saj se zametki cenzure pojavljajo tudi tam. Od letos morajo strani, ki imajo vsaj 50.000 obiskovalcev mesečno in poročajo o singapurskih temah, pridobiti posebno licenco, ki stane 50.000 singapurskih dolarjev letno (30.000 evrov) in na zahtevo vlade odstraniti nezaželene materiale. Priljubljena spletna stran z novicami Breakfast Network je zato že nehala delovati. Google je leta 2010 javno nastopil proti Kitajski in se začel umikati iz te države prav zaradi cenzure. Bo isto v Singapurju ali bo požrl besedo?

V Aziji število uporabnikov raste, največja trga pa sta seveda Kitajska in Indija. Spletni velikani se zato selijo tja, a v davčno in politično prijaznejšo okolico. Prvi na tem seznamu so Japonci, Tajvani, Singapurci in Hongkonžani. Ne le Google, ampak tudi Amazon, Microsoft in drugi gradijo podatkovne centre v teh državah.



0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google za milijardo prevzel petino HTC-jevih zaposlenih

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
85920 (4177) shadeX
»

Google bo gradil nov podatkovni center na Nizozemskem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6720571 (17438) ulemek
»

Google s preveč denarja, zato gre v tujino po nakupih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
10336595 (32681) sensei
»

Nov podmorski optični kabel v JV Aziji, sodeluje tudi Google

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
84729 (3280) MrStein
»

Še bolj odigitalen Hong Kong

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
72407 (2407) cahahopie

Več podobnih tem