»

Google bo gradil nov podatkovni center na Nizozemskem

Google - Google je napovedal, da bodo v nizozemskem mestu Eemshaven zgradili nov podatkovni center za svoje potrebe. Vrednost investicije je ocenjena na 600 milijonov dolarjev.

Temeljni kamen je položil tudi nizozemski minister za gospodarstvo Henk Kamp, saj bo investicija odprla veliko delovnih mest. Med gradnjo, ki se bo začela leta 2016 in bo končana do leta 2017, bo delo dobilo 1000 ljudi. V izgrajenem centru z močjo 120 MW pa bo Google zaposloval 150 ljudi. V Eemshavnu ima Google od TCN-ja že najet podatkovni center z močjo 20 MW, ki ga bodo obdržali tudi po izgradnji novega.

Novi podatkovni center bo sodil med "hiperučinkovite", kjer se učinkovitost nanaša na porabo energije. Izkoriščali bodo naravne danosti, ki sicer niso...

67 komentarjev

Google odprl nove strežniške centre v Aziji

Otvoritev

Slo-Tech - Zaradi rasti uporabe interneta in predvsem Googlovih storitev v Aziji, podjetje na tem koncu sveta pospešeno gradi nove strežniške centre. Ta teden so odprli dva, enega na Tajvanu in drugega v Singapurju.

Na Tajvanu so ta teden v Changhuaju odprli 600 milijonov dolarjev vreden strežniški center. Cena projekta se je med gradnjo podvojila, a to ne pomeni, da so ga gradili po slovensko z aneksi, ampak da so se odločili za razširitev projekta. Google je namreč sprva nameraval graditi tudi v Hongkongu, a so se zaradi pregovornih nesoglasij s kitajsko vlado, ki so eskalirale leta 2010, ko je Google delno zapustil Kitajsko, investiciji odpovedali in jo raje malo okrepili na drugi strani Ožine. Center na Tajvanu se razteza na 15 hektarjih površine in...

0 komentarjev

Nov podmorski optični kabel v JV Aziji, sodeluje tudi Google

ZDNet - V jugovzhodni Aziji je začel delovati nov podmorski optični kabel, ki bo povezoval Singapur, Brunej, Kitajsko, Hongkong in Filipine z Japonsko, od koder potekajo nadaljnje povezave do ZDA. S tem smo dobili najnovejšo in najhitrejšo povezavo med Signapurjem in Los Angelesom, od koder gre potem povezava po ZDA.

Novica je zanimiva iz več razlogov. Razkriva ceno, koliko stane izdelava in položitev takšnega optičnega kabla. SJC (Southeast-Asia Japan Cable) je dolg 8900 kilometrov (z možnostjo podaljšanja do 9700 km, če se vključi še Tajska) in ima prepustnost 28 terabitov na sekundo. Z drugimi besedami to pomeni, da zmore prenašati tri milijone videov v ločljivosti HD. V resnici je...

8 komentarjev

Slovenija do brona na mednarodni biološki olimpijadi

Z leve: Rebeka Jereb, Eva Slapnik, Domen Kampjut in Jure Črepinšek

Slo-Tech - Na Tajvanu se je danes končala 22. mednarodna biološka olimpijada, na kateri je slovenska reprezentanca osvojila eno bronasto medaljo. Od 10. julija se je v Tajpeju merilo 229 tekmovalcev iz 58 držav, med njimi tudi štirje Slovenci. Naše barve so zastopali Domen Kampjut (Gimnazija Bežigrad, mentor Aleš Sojer), Rebeka Jereb (Škofijska klasična gimnazija, mentorica Ana Bevec), Jure Črepinšek in Eva Slapnik (oba I. gimnazija v Celju, mentorica Tatjana Jagarinec). Bronasto medaljo je osvojil Domen Kampjut in le za las zaostal za srebrom.

Gre za vsakoletno mednarodno tekmovanje srednješolcev v znanju biologije, ki poteka od leta 1990 po vzoru starejše matematične olimpijade, naša država pa...

14 komentarjev

Western Digital odprl nov raziskovalni oddelek v Singapurju

V Western Digitalovem razvojnem oddelku v Kaliforniji.

X-Bit Labs - Western Digital je objavil, da odpirajo nov center za raziskave in razvoj v Singapurju. Stoji v Singapore Science Parku blizu že obstoječega proizvodnega obrata, ki so ga kupili lani. Povedali so še, da bodo pri razvoju novih glav, medijev in dizajnov trdih diskov sodelovali s singapurskima Data Storage Institutom in Agency for Science, Technology and Research. Western Digital bo v novem raziskovalnem oddelku zaposlil 65 inženirjev.

Operativni direktor Tim Leyden pojasnjuje, da je Singpur vzgojil in izobrazil armado dobrih in talentiranih inženirjev. Gre za rezultat vladne podpore, velikih vlaganj v raziskave in razvoj ter večletni tradiciji proizvodnje in razvoja trdih diskov v državi....

5 komentarjev

Seagate odpušča intenzivneje

Extremetech - Pisali smo že, da se izdelovalec trdih diskov Seagate zaradi trnovih časov prestrukturira in odpušča, a nove informacije kažejo, da bodo pri tem še nekoliko brezkompromisnejši. Po novem kanijo odsloviti 2000 delavcev, večinoma v Singapurju, kar je približno štiri odstotke vseh zaposlenih. Na cesto jih bodo poslali zato, ker bodo v tej državici do leta 2010 zaprli svoj obrat in njegovo proizvodnjo preselili na Tajsko, Kitajsko in v Malezijo, s čimer želijo privarčevati 40 milijonov dolarjev letno. Kljub temu bodo v Singapurju obdržali sedež podjetja za Azijo, tako da bo približno 6000 ljudi obdržali svoja delovna mesta. Zaprtje tovarne jih bo stalo 80 milijonov dolarjev, od česar bodo tri četrtine porabili za plačilo odpravnin. Klik!

4 komentarji

Kitajci brez Built by ATI kartic

X-Bit Labs - Kandaski gigant ATI Technologies nadaljuje z uresničevanjem svojega načrta o postopnem prenehanju izdelave lastnih (Built by ATI) grafičnih kartic. Trenutno sta na vrsti Tajvan ter Kitajska, kar je logičen in pričakovan korak, glede na to, da je cena v Azija najpomembnejši dejavnik pri prodaji računalniške opreme.

ATI bo tako izdelovanje grafičnih kartic na svojih čipih za področje Azije prepustil podjetjem, kot so CP Technology and Gigabyte. Podobno se bo po napovedih zgodilo tudi v Evropi, kjer naj bi ATI tako naredil prostor za svoje partnerje, kot so Hercules, Sapphire in drugi. Tako naj bi bile originalne ATIjeve grafične kartice dostopne samo še v Severni Ameriki. Klik!

5 komentarjev